私院 公院 係咪兩邊都要排?

funky_9818
|
私院 公院 係咪兩邊都要排?有咩分別?只排其中一邊會點?請各位指教!Thx!
我要做媽媽
|
公立D檢查冇咁全,如果你有D檢查想做既話,你可以去book私家。不過都有媽媽系全部公立或者全部私立架,冇規定話兩邊都要去
ipcs
|
funky_9818 發表於 18-8-23 08:55
私院 公院 係咪兩邊都要排?有咩分別?只排其中一邊會點?請各位指教!Thx!
...

我喺公院生就只排公院和健康院,但會去私家婦產科照超聲波、做Nifty和照結構。
Froggreen
|
2邊都去
funky_9818
|
我要做媽媽 發表於 18-8-23 09:09
公立D檢查冇咁全,如果你有D檢查想做既話,你可以去book私家。不過都有媽媽系全部公立或者全部私立架,冇規 ...

明白 唔該晒!
funky_9818
|
ipcs 發表於 18-8-23 09:18
我喺公院生就只排公院和健康院,但會去私家婦產科超超聲波、做Nifty和照結構。
...

Thank you!
kmbb519
|
公立醫院 成個孕期十個月只會同你照兩次超聲波.... 其餘時間只會同你度高磅重量血壓聽bb心跳所以好多媽媽都睇私家,keep住一個月一次 mon住bb生長情況,touch wood有咩事都可以即刻處理...

EstrellaDamm
|
funky_9818 發表於 18-8-23 08:55
...

你唔打算去私家生產就唔使「排」私家,但一樣可以去私家產檢。我都係咁做,喺私家同政府都有做產檢,生就喺政府醫院生。

但如果你打算喺私家生,一般都建議去政府登記開個file,而且政府免費提供幾個檢查,如驗血、妊娠糖尿、B鏈測試等。
funky_9818
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-23 10:19
你唔打算去私家生產就唔使「排」私家,但一樣可以去私家產檢。我都係咁做,喺私家同政府都有做產檢,生就 ...

係咪同區所有政府醫院都得?定係有指定某幾間?
funky_9818
|
kmbb519 發表於 18-8-23 10:09
公立醫院 成個孕期十個月只會同你照兩次超聲波.... 其餘時間只會同你度高磅重量血壓聽bb心跳所以 ...

Touch wood有事白車會唔會車去已登記私家?
lhzgigi
|
funky_9818 發表於 18-8-23 10:30

唔會

負擔得到,私家生舒服啲。
公立醫院就有啲基本檢查可以免費做,例如度頸皮睇唐氏風險高唔高。我就公立做,冇喺私家做nifty/T21,因唔係高齡。
另外萬一有事要返公立(生又好,bb需要去NICU又有),公立做開產檢有紀錄應該好啲。
|
funky_9818 發表於 18-8-23 10:30
唔會。白車只會去最近有急症室政府醫院,不論是否有產房。所以,一般情況係,有產徵兆就自己入院,唔好叫白車。
|
funky_9818 發表於 18-8-23 10:29
係咪同區所有政府醫院都得?定係有指定某幾間?

跟地址。有啲區係直接去政府醫院登記,有啲係去健康院登記,要搞清楚先。
funky_9818
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-23 11:03
跟地址。有啲區係直接去政府醫院登記,有啲係去健康院登記,要搞清楚先。
...

健康院又係要去登記左先?健康院同母嬰院有咩分別?
funky_9818
|
lhzgigi 發表於 18-8-23 11:00
唔會

負擔得到,私家生舒服啲。

Nifty/T21係咩?一定要檢?
freshrose
|
funky_9818 發表於 18-8-23 11:12

驗基因病。無話一定要驗,但生出黎bb 有問題你接唔接受到先,如果你接受到,咪可以慳返幾千蚊
funky_9818
|
freshrose 發表於 18-8-23 11:27
驗基因病。無話一定要驗,但生出黎bb 有問題你接唔接受到先,如果你接受到,咪可以慳返幾千蚊
...

明白晒 有無話大概幾時要驗?定醫生會安排?
freshrose
|
funky_9818 發表於 18-8-23 11:45
明白晒 有無話大概幾時要驗?定醫生會安排?

10w 之後,要揾私家驗,抽血驗
musiccisum
|
funky_9818 發表於 18-8-23 11:12

主要用黎驗唐氏,99.幾%準確,但要自費
|
funky_9818 發表於 18-8-23 11:09
健康院又係要去登記左先?健康院同母嬰院有咩分別?

兩者都係母嬰健康院簡稱。

不過,例如我,住東區,係直接去醫院做第一次登記,唔係去健康院。