寄手提電話上大陸

fyyjott
|

同事出trip來香港,遺漏部iPhone, 要寄返比佢,請問有Jm有經驗嗎?快遞(DHL,順豐)收嗎?會打去問,但想知道有無人真係試過,謝謝
Queenie_yy
|
電子產品唔可以大陸寄落來的,香港寄上去唔知啦
nintendo
|

好麻煩的。
寄乜都可能要打稅。
電子產品就更加好多速遞唔肯幫你寄。

先前我朋友淘咗車 cam 有問題,要換貸,好多都唔肯寄,
速遞建議用香港郵政局寄,乜都寄得,但會打稅。
結果我朋友搭火車返大陸深圳寄,咁就簡單。

fyyjott
|
nintendo 發表於 18-8-23 09:08
好麻煩的。
寄乜都可能要打稅。
電子產品就更加好多速遞唔肯幫你寄。

都聽講過返深圳寄就無問題,不過我吾想特登去一次囉,如果有機會寄吾到,退貨,就麻煩,所以先睇下香港寄有無可能先,真係吾得再諗,吾該嗮你啊
circleda
|
Queenie_yy 發表於 18-8-23 09:00
電子產品唔可以大陸寄落來的,香港寄上去唔知啦

錯,大陸寄香港無人理你,香港寄大陸隨時打稅,絕大多數不收。

我淘過架DVD機壞要退貨,搵到間做但要比埋單據一堆重好貴,好煩。

樓主既情況一定無單,不建議。[ 如朋友好耐都不來港,係香港賣咗匯返錢比佢實際D。 ] <- 呢個有爭議,都係唔好啦。

pillarfung
|
點都好,千萬不要在聽信賣人地手機匯錢啊!
wcpcelia    發表於 18-8-24 17:02
nintendo
|
fyyjott 發表於 18-8-23 09:26
都聽講過返深圳寄就無問題,不過我吾想特登去一次囉,如果有機會寄吾到,退貨,就麻煩,所以先睇下香港寄 ...

反正公司事,由公司 messenger 上去做,不用你做。
我知有速遞肯幫手帶貨,因為不合法(上去要打稅,所以佢地係偷運),有風險。
如果你有更方便的方法,搞定就話我地知。
Queenie_yy
|
回覆 circleda 的帖子

系咩,我之前淘話電子產品5可以寄的,我淘個手機套話入面有電池
mandy952
|
fyyjott 發表於 18-8-23 08:55
同事出trip來香港,遺漏部iPhone, 要寄返比佢,請問有Jm有經驗嗎?快遞(DHL,順豐)收嗎?會打去問,但想知道 ...

過深圳寄,用順丰
fyyjott
|
nintendo 發表於 18-8-23 09:42
反正公司事,由公司 messenger 上去做,不用你做。
我知有速遞肯幫手帶貨,因為不合法(上去要打稅,所以 ...

無更好方法,都係盡人事,幫到就幫,吾會冒險/犯法
fyyjott
|
mandy952 發表於 18-8-23 09:57
過深圳寄,用順丰

深圳寄系咪就甘寄?講明係iPhone都收?
Jasmine-4711
|
fyyjott 發表於 18-8-23 09:26
都聽講過返深圳寄就無問題,不過我吾想特登去一次囉,如果有機會寄吾到,退貨,就麻煩,所以先睇下香港寄 ...

香港寄,電子產品入口大6要打税你朋友肯不肯付款?不肯就不能拿回。

你可能要去一趟深圳寄。不是出口入口,寄件冇打税。
circleda
|
Queenie_yy 發表於 18-8-23 09:43
回覆 circleda 的帖子

系咩,我之前淘話電子產品5可以寄的,我淘個手機套話入面有電池 ...

因為有電池,有D速遞唔做。

mandy952
|
fyyjott 發表於 18-8-23 10:01
深圳寄系咪就甘寄?講明係iPhone都收?

寄件一定要知係咩,要比快递睇,最保險方法拍埋片比你同事,中途有咩閃失唔關你事。同埋過關最穩陣係開住部機插埋咭,係用得嗰種,費時比人打稅。
最好都係親手比返佢囉,就算寄都一定要用順丰,唔好貪平
lam133
|
fyyjott 發表於 18-8-23 08:55
同事出trip來香港,遺漏部iPhone, 要寄返比佢,請問有Jm有經驗嗎?快遞(DHL,順豐)收嗎?會打去問,但想知道 ...

係深圳寄
laisausau
|
順豐,試過天津寄部蘋果去深圳又係大頭蝦留低左
VCBB小天使
|
circleda 發表於 18-8-23 09:37
錯,大陸寄香港無人理你,香港寄大陸隨時打稅,絕大多數不收。

我淘過架DVD機壞要退貨,搵到間做但要比埋 ...

部機係人哋嘅,點可以賣人哋手機。
Amy1974
|
VCBB小天使 發表於 18-8-24 02:49
部機係人哋嘅,點可以賣人哋手機。

裏邊有啲乜嘢珍藏密照,都唔可能俾你開機啦。

Amy1974
|
mandy952 發表於 18-8-23 10:06

寄件一定要知係咩,要比快递睇,最保險方法拍埋片比你同事 ...

做嘢咁細心,請到你嘅老板真係執到。我幫人帶手機,過關都無咁緊愼。

不過,嚴格嚟講,帶唔係自用嘅手機,係走私逃稅。唔好彩俾海關抽查,咁嘅方法係比較安全。

frombetter
|
如果係得,啲人炒iphone就唔使賣畀先達,自己帶去深圳賣賺多啲。