十月中多倫多探親 (洗費問題)

|
廿年前響果邊讀書, 返左香港之後都冇再返過去喇, 今年因某d原因終於可以抽身/抽空返去探下親戚朋友
十月中返去大約12日, 暫時未買機票; 會住響親戚屋企

計劃會跟 local tour 去 Quebec 玩3日2夜

請問我一個人, 除以上洗費, 預 HKD10,000 食, 交通, 等等夠用嗎?

Thank you~

Ryokai
|
琳 發表於 18-8-23 09:41
廿年前響果邊讀書, 返左香港之後都冇再返過去喇, 今年因某d原因終於可以 抽身 /抽空返去探下親戚朋友
十月中 ...
停留 12日, 每日有 ( HK$8xx ) 加紙 $140 用, 無問題了.
普通餐廳食飯, 連稅及 Gratuity 約 $25~30 ( 你要 Full-Course 當然不止 ), Mall 的快餐當然更平.

住親友屋企, 當然要識做, 有幾餐要負責埋單, 但不必一定用現金, 簽卡就可以了.

再開埋提款卡海外提款功能備用, 搞定.
|
Ryokai 發表於 18-8-23 10:01
停留 12日, 每日有 ( HK$8xx ) 加紙 $140 用, 無問題了.
普通餐廳食飯, 連稅及 Gratuity 約 $25~30 ( 你要 ...

多謝你嘅回覆呀

另外想問下有咩香港手信帶過去多倫多俾親戚好呢?
之前睇過有人建議 "有記" 嘅蝦子面, 請問有冇其他建議?

Ryokai
|
琳 發表於 18-8-23 10:28
多謝你嘅回覆呀 另外想問下有咩香港手信帶過去多倫多俾親戚好呢?
我好怕帶食物去加拿大 ( 我去 Vancouver ), 海關好麻煩, 你自己決定吧.

蝦子麵係加工食物, 不是中藥材、冬菇、乾鮑 ... 這些未完成食物, 海關應該無咁多野講.
|
Ryokai 發表於 18-8-23 11:18
我好怕帶食物去加拿大 ( 我去 Vancouver ), 海關好麻煩, 你自己決定吧.

蝦子麵係加工食物, 不是中藥材、冬 ...

明白, thanks a lot

wcpcelia    發表於 18-8-24 09:15