懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Poo得好勳章

回覆 littletutor 的帖子

好近啊,PM !

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我真係冇咩嗌,真係要忍住架,唔系等開完宮口,你已經冇力生喇。點忍既話,我系盡量咬住嘴唇,都係低聲咁呻

男爵府

littletutor 發表於 18-8-23 12:36
我覺得生完聯針傷口痛同尾龍骨痛仲痛過陣痛,可能我有用笑氣,而且痛得好短時間既關係。但產後傷口痛左2個 ...

想問問生完點解尾龍骨會痛因為你打無痛嗎?thx
te quiero mucho mi amo

大宅

bobocheung65 發表於 18-8-24 10:13

無打無痛呀…我都唔知點解,可能用錯力或姿勢錯左掛,痛左幾日咁啦…係個傷口就痛耐左少少。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔好嗌,要保存能量出力生仔,加油吖,祝順利。

複式洋房

agneau 發表於 18-8-23 11:15
我就係會腰痛到斷骨咁嗰種,但係用咗無痛,所以後來都可以接受,唔使太擔心,好快過去,見到BB就乜都唔記 ...

請問打無痛個支針係咪都好痛架?聽講最後都要自己痛住生?不過就痛少啲

大宅

Poo得好勳章

回覆 haha748494 的帖子

Thank you

複式洋房

agneau 發表於 18-8-23 15:47
又唔會,不過打嗰陣會痛,會感覺到啲藥打入去,但係打完就好爽,你如果怕痛又有得揀一定一定要打。
...

係唔係一入院就同醫生講定要求要打無痛?

大宅

eriluluka 發表於 18-8-24 02:27
請問打無痛個支針係咪都好痛架?聽講最後都要自己痛住生?不過就痛少啲
...

打嗰陣會痛,覺得尾龍骨好酸,但啲藥入咗去之後就冇事,有啲媽媽仲感覺到痛可能係打得太早,又有啲係因為啲藥走咗去一邊,我自己就覺得打完冇乜痛,所以今胎會再打。

大宅

mimi我愛你 發表於 18-8-24 15:19
係唔係一入院就同醫生講定要求要打無痛?

我係,但醫生話我自己揀幾時打。

複式洋房

agneau 發表於 18-8-25 11:55
打嗰陣會痛,覺得尾龍骨好酸,但啲藥入咗去之後就冇事,有啲媽媽仲感覺到痛可能係打得太早,又有啲係因為 ...

即係打完之後正常既話 到生完bb出黎成個過程都係唔痛?

珍珠宮

回覆樓主

我又唔覺得係腰骨斷那種痛!我覺得係M痛,仲要強烈要開大既感覺。

珍珠宮

bobocheung65 發表於 18-8-24 10:13

我都無打無痛,但一樣會痛,特別半夜翻身時,好無力。

珍珠宮

快樂得得B 發表於 18-8-23 14:15
到時一痛就大力吸笑氣,多少都舒緩到痛。。盡量留力到最後疴啊。。為母則強呀。。加油
...

姑娘都係咁教我!叫我陣痛來時深呼吸!

男爵府

touko 發表於 18-8-23 09:55
忍住唔嗌仲要自己一個冇人會理
點樣渡過

上youtube打順產呼吸法,開頭三度都仲可以用呼吸法忍受,另外叫姑娘比個暖水袋會好更多!
之後就愈來愈痛,但都痛得唔密,要用笑氣,我無聽姑娘話慢慢一吸一呼,我要吸.吸.吸.呼~先可以止到d痛,然後開到唔知幾多度既時候,會痛到嗅笑氣都無用,係咁嗅都一樣咁痛, 我索性唔用笑氣,呢段時間係最痛嫁,我發現唔好忍痛出力痾反而個人仲爽 我痛到每次陣痛都大叫,叫到產房既姑娘係咁沖入泥睇我,叫我慳番啖氣同埋唔好痾住,我都唔理一切發癲咁叫,咁樣痛大約維持3個鐘啦,到可以生產時,我已經feel唔到陣痛喇,只係好想盡快痾個bb出泥,不過我個b得6磅算係好易生個種

子爵府

回覆樓主:

我生2胎都冇陪產啦,咪又係咁生,其實真係唔使咁驚,做媽媽要堅強d!我唔算忍得痛,但經歷2次都唔覺係10級,頂多8級,忍一忍就過

男爵府

kissapplegirl 發表於 18-8-25 14:10
上youtube打順產呼吸法,開頭三度都仲可以用呼吸法忍受,另外叫姑娘比個暖水袋會好更多!
之後就愈來愈痛, ...

果三個hr 點挨呢 唉

男爵府

bobocheung65 發表於 18-8-26 03:35
果三個hr 點挨呢 唉

如果我生第2胎死都叫姑娘打無痛針 ,不過聽講第2胎生得快d姑娘會拖延你,唔比笑氣/打針

男爵府

kissapplegirl 發表於 18-8-26 03:39
如果我生第2胎死都叫姑娘打無痛針 ,不過聽講第2胎生得快d姑娘會拖延你,唔比笑氣/打針
...

下個月我第一次生 已經糾結好耐 最後唔想有疤痕選擇自然生 而家開始怕死

男爵府

bobocheung65 發表於 18-8-26 03:42
下個月我第一次生 已經糾結好耐 最後唔想有疤痕選擇自然生 而家開始怕死
...

你產檢預計個b幾多磅? 無咁大隻易生d
我同我d朋友全部威院順產生,得1個需要剪下面,個bb7磅幾,另外2個朋友個bb 8磅唔洗剪,我個bb 6磅都無剪,生個下唔難,係陣痛好難受 我同我班朋友都係嗅笑氣捱過
以前未生之前成日睇啲人開post,講話陣痛唔好亂咁嗌唔好亂咁郁,要乖乖聽姑娘話,如果唔係畀姑娘鬧, 但當我自己親身經歷,我發現係冇可能做一個理智嘅人 ,我叫到癲咗,動作大到手背種嗰粒豆直都變攣, 啲姑娘都奈我唔何,哈哈, 佢哋叫我唔好出力痾個bb,但我太痛唔聽話我就係咁痾

首頁
12345...6

尾頁

跳至