求意見-升中二用macbook pro適合嗎?

jojo1234
|
如題
20150618bb
|
jojo1234 發表於 18-8-23 11:21
如題
好................之不過學校好多都唔用MAC
TinyTomato
|
可以,但有可能要裝埋 Windows 否則部分軟件用唔到。

如題

adaho123456
|
我覺得應該要睇學校電腦堂用乜野,就買乜野俾佢用,因為學校要學生做網上功課,你買唔同嘢,佢可能做唔到。問下自己個小朋友先。
tsung
|
TinyTomato 發表於 18-8-23 11:26

youhello507
|
咁貴,有錢冇所謂嘅

否則 windows $4000 已ok
pumpumpurin
|
如題

買macbook 打機無咁開心
Kittymummy
|
我女都係用Asus, 5千銀左右,今年升U, 應該夠用掛。
yurijm
|

買枱機實際啲
砌部機應付到好多學習上需要
文書處理、做ppt之類
重點係學校電腦大多行window
可以回家再做

買一部MacBook 價錢夠買一部枱機(砌機)同ipad周圍拎住用
Apple Ipad仲可以配apple pen
畫下畫又得、寫筆記又得
咁既組合抵玩好多

MM2H
|
睇學校要求吧
我小朋友小六時學校已要求用macbook,有幾款選擇,冇揀pro,但同佢加強ram數,過幾年都高中先會考慮轉macbook pro
jojo1234
|
yurijm 發表於 18-8-23 17:22
買枱機實際啲
砌部機應付到好多學習上需要
文書處理、做ppt之類

電腦,ipad,手提電腦都已經有,呀仔想買部勁啲嘅黎剪片
yurijm
|
jojo1234 發表於 18-8-23 17:42
電腦,ipad,手提電腦都已經有,呀仔想買部勁啲嘅黎剪片

要剪片就睇你囝用開乜軟件
如果用開final cut pro
咁MacBook pro都幾好
不過我個人喜歡用iMac desktop
Mon大啲、用得舒服

如果用開Adobe 果堆剪片軟件
砌機就係不二之選

不過以上兩者,重點都係要配置一張良好性能既顯卡
咁部電腦先會行得順暢、唔lag

我都有剪開片,家中有iMac desktop作家用機剪片
MacBook Pro 作外出工作使用
睇你囝囝想要邊款

alfreday
|
指定用Apple 剪片就用imac pro,其實砌一架pc 效能都好好,又可以按時間更新硬件。「我係多年mac user」

新Macbook pro 2018有over heat 既問題, 還有訂機要預算好ram 要幾多「最好就32g」,個SSD 要幾大之後就無得改。
yurijm
|
補充一點
如果已有枱機,係砌機果款
最簡單就係換一張功能強勁既顯卡
就配合到剪片需要

當然,只談手提電腦既話
MacBook Pro 用來剪片真係不二之選
一分錢 一分貨

JD930
|
TinyTomato 發表於 18-8-23 11:26

youhello507
|
yurijm 發表於 18-8-23 17:54
補充一點

剪片主要用 cpu, output 才有機會用gpu
yurijm
|
youhello507 發表於 18-8-23 18:27
剪片主要用 cpu, output 才有機會用gpu

岩啊,但大部分人一開始已好重視cpu
所以我先特意提一提顯卡
好多人買機時冇乜留意
最後會覺得部電腦剪片lag
allccfunn    發表於 18-8-31 23:29
jojo1234
|
yurijm 發表於 18-8-23 17:54
補充一點

你好勁,我對剪片一無所知
Amy1974
|

。。。
終極熊貓
|