箍牙,不需剝牙

wittymom
|
小朋友13歲, 成副牙整體也齊整,但兩隻門牙斜出,側面看來哨牙。

想問問各位, 有沒有小朋友試過 箍牙但不需剝牙?
c9c9c9
|
wittymom 發表於 18-8-23 11:31
小朋友13歲, 成副牙整體也齊整,但兩隻門牙斜出,側面看來哨牙。

想問問各位, 有沒有小朋友試過 箍牙但 ...

我個仔,佢只係上面兩隻門牙削出,側面睇係哨牙,正面冇事,但亦引致上下咬合吾倒,要剝4隻牙先箍到
yingmi
|
要睇斜多少, 醫生有尺度。 我囡當時一個牙醫話要剝四隻, 另一牙醫話唔使, 只是將來要剝智慧齒, 我當然BUY 後者。
tsung
|

每個case唔同,識得有人要剝4隻,但我仔只剝2隻
2ling
|

同我仔 case 一樣,只係下面兩隻犬齒 l生得較出,成副牙合起時,犬齒在出面(唔知你明唔明我講乜)上月初睇矯齒科,e生話㖣需要剝牙都可以將犬齒 cool 返埋去。呢個 星期六會上 cool. 我仔貪靚做適齒美 Invisalign。
TRUBIMA
|
2ling 發表於 18-8-23 13:14
同我仔 case 一樣,只係下面兩隻犬齒 l生得較出,成副牙合起時,犬齒在出面(唔知你明唔明我講乜)上月初 ...

請問用左幾錢?
思澄爸爸
|

同我地個case似。
Consult過一個矯正専科,要脫幾隻,傳統。
兩個非矯正專科,不用脫,隱適美。
另一個非矯正專科,不用脫,傳統。

呢度有JM話,cool傳統通常要剝牙;隱適美就不用剝。
我都煩緊,其實想cool傳統。
Jolly
|
要照完x ray睇角度先知夠唔夠位cool番入去,去牙醫度佢會同你講解。第一次應該唔會即時掹牙。
我女牙齒大jaw bone小,唔夠位走位,要先掹四隻牙走才開始cool.
2ling
|
TRUBIMA 發表於 18-8-23 20:11
請問用左幾錢?

Please check on.
2ling
|
2ling 發表於 18-8-24 16:43
Please check on.

Please check pm.
littlemelody
|
同我仔 case 一樣,只係下面兩隻犬齒 l生得較出,成副牙合起時,犬齒在出面(唔知你明唔明我講乜)上月初 ...

pls pm how much, thx
wyl
|
我女箍damon 2,唔使脫牙
kitbebe
|
回覆 思澄爸爸 的帖子

但係適齒美效果唔多見到, 阿女有同學做緊. 其實唔夠位就要脫小臼齒, 唔太大影響的.
kkarman
|
要睇番本身係哨幾多屬於class幾,同埋睇你係想要個效果係就咁排番齊,定係要收入去
SWYan
|

pls pm me how much, thx
PurpleSea
|
思澄爸爸 發表於 18-8-23 20:42
同我地個case似。
Consult過一個矯正専科,要脫幾隻,傳統。
兩個非矯正專科,不用脫,隱適美。

隱齒美有啲case 要磨細啲牙!
meowmi722
|

我試過
小華子
|

有,因為天生少牙所以不用剝

nam_himma
|
回覆 meowmi722 的帖子

please pm how much, thanks
meowmi722
|
nam_himma 發表於 18-8-24 18:46
回覆 meowmi722 的帖子