請問大家有無類似情況出現,可分享吓或畀意見我,謝謝

fanlee
|
我媽今年70歲,亦停經10幾年,前年同佢做體檢時發現卵巢有一粒水「朗」,之後睇過兩位婦科醫生

A醫生話要做切除卵巢手術,但我們唔想媽媽捱一刀,所以話考慮下先,醫生話如大過2cm的話一定要做手術,每三個月做超聲波檢查mon住,已驗卵巢癌指數正常。
B醫生同樣話大過2cm下要做進一步深入檢查,因唔確定水朗位置喺卵巢入面,可能會係子宮後票嘅器官如大腸或膀胱,現階段唔需要擔心每年照超聲波檢查。
到今年做體檢時,粒水朗比之前大咗,依家唔知應該睇邊個醫生先啱,A醫生定B醫生...定睇外科醫生..有無人可畀意見或有類似情況可分享吓,謝謝
-Johnnywalker-
|
fanlee 發表於 18-8-23 12:17
我媽今年70歲,亦停經10幾年,前年同佢做體檢時發現卵巢有一粒水「朗」,之後睇過兩位婦科醫生

A醫生話要 ...

70歲, 現今香港嚟講唔算老.
一刀好過年年時時煩
fanlee
|
-Johnnywalker- 發表於 18-8-23 12:25
70歲, 現今香港嚟講唔算老.
一刀好過年年時時煩

如果可以梗係唔想佢做...因手術唔係用微創方法,用傳統...擔心媽媽辛苦
ricecooking
|
水朗應該會自己消失,我久唔久就有
fanlee
|
ricecooking 發表於 18-8-23 13:55
水朗應該會自己消失,我久唔久就有

但我媽已停經。照計應該無排卵....無理的會有..
ricecooking
|
fanlee 發表於 18-8-23 13:56
但我媽已停經。照計應該無排卵....無理的會有..

明白,推
tsung
|
唔識,幫推
fanlee
|
ricecooking 發表於 18-8-23 14:20
明白,推

謝謝你
fanlee
|
tsung 發表於 18-8-23 16:00
唔識,幫推

謝謝你
me920
|
會唔會試下睇中醫?
食下中藥再照, 睇下有冇細到?

我識得有個人好似又係有個水long , 佢食中藥後細左, 不過佢應該未停經, 所以唔知你媽咪的情況有冇效.....
FaflofaC9
|
睇多個醫生攞意見,2cm唔係好大,仲要係水係咪真係要開刀呢?
平常2-4cm婦科醫生都係mon住照超聲波唔會做手術
ngwong2
|
push
tsung
|
fanlee 發表於 18-8-23 16:07
謝謝你

祝福伯母身體健康
crystal媽咪
|

fanlee
|
me920 發表於 18-8-23 16:11
會唔會試下睇中醫?
食下中藥再照, 睇下有冇細到?

媽媽吾食得中葯,因有腎血球...但都謝謝你
fanlee
|
FaflofaC9 發表於 18-8-23 16:12
睇多個醫生攞意見,2cm唔係好大,仲要係水係咪真係要開刀呢?
平常2-4cm婦科醫生都係mon住照超聲波唔會做手 ...

謝謝你回覆
我都諗緊係咪要睇婦科外科醫生,但上網搵極都搵唔到呢科嘅醫生。一係婦科一係外科....無呢方面資料

fanlee
|
tsung 發表於 18-8-23 16:23
祝福伯母身體健康

謝謝你
fanlee
|
ngwong2 發表於 18-8-23 16:14
push

謝謝你
wlhbee
|
我媽6x照到一粒纖維瘤9cm.醫生話收左經。只會愈來愈細。會自然收縮。唔洗理佢。
lilybaby8282
|
睇多一個婦科專科。