請各位媽媽幫我諗下

monchhichijoyce
|
我個女依家2歲3個月,下年返k,唔讀n,一路都有返playgroup...但讀完再續嘅時候,職員話要讀分離班,但佢下年先返學,唔想早咁多返分離班,咁點好……
衛英姿
|
2歲以上Playgroup 好似多數都係小朋友自己上咖喎
李露眉
|

分離班係卓頭
個人覺得無用

當熟左環境同人,就唔喊
所以上完唔喊k1都会喊

k1喊係人生必須階段,個個都喊的
我覺得幾得意

我女喊左一個月,只係門口個下
老師話我一轉身就收聲
最緊要入去就88,唔好拉拉扯扯
yurijm
|
咁咪直接唔讀
店方強迫你俾錢
tsung
|
monchhichijoyce 發表於 18-8-23 12:24
我個女依家2歲3個月,下年返k,唔讀n,一路都有返playgroup...但讀完再續嘅時候,職員話要讀分離班,但佢下 ...

分離班即家長唔可以陪同上課
panyeung
|
monchhichijoyce 發表於 18-8-23 12:24
我個女依家2歲3個月,下年返k,唔讀n,一路都有返playgroup...但讀完再續嘅時候,職員話要讀分離班,但佢下 ...

唔想早咁多返分離班,咁點好……

Sorry ,唔係好明你個煩惱,唔想返咪唔返囉,有乜問題?
|
tsung 發表於 18-8-23 12:34
分離班即家長唔可以陪同上課

|
panyeung 發表於 18-8-23 12:35
唔想早咁多返分離班,咁點好……

我意思係,佢都2歲幾,正常係要自己上嘅,但我又想佢返playgroup,但同group嗰啲都幾細個,而職員又話佢應該要報分離班,但我又唔想咁早分離班,但又想佢返呢啲,好矛盾
真的假不了
|
既然無你想要嘅班,咁咪㨂第二間playgroup,或者同佢講唔想咁早上分離班,你係消費者,個課程又唔係必要,真係咁難決定
Jasmine-4711
|
分離班只是賺錢的gimmick.就算上左堂,去到另一陌生環境,一样可能喊。我個仔喊左一日。我细個喊左一個月。
Sumyeema1
|

個名改到……「分離班」……

改「獨立班」唔得…
ilovefat
|
咁咪揀第二d堂囉
肥豹
|

我小朋友18個月已經開始返分離班學自理能力如果你唔想可以直接同老師講我覺得應該唔會逼你
gracelam
|

唔想分離又想返playgroup, 咁咪報其他playgroup可以家長陪上嗰D囉!有好多playgroup選擇㗎!
天真B
|

2歲好似好多都係分離,如果你唔想咁早,你咪搵下邊間2歲都有親子,不過我就覺得雖然仲有1年先番學,但k1面試只係仲有3個月左右,分離班係模擬幼稚園上課,小朋友會自己坐一張櫈仔,會勇於自己答老師問題,對面試也有幫助。
魚兒小寶貝
|
以前同d 醫生同幼稚園教師傾過,2 歲基本上身心都未ready 返學。。。唔好上所謂既"分離班"啦,特別係你都唔想分離
tsung
|
monchhichijoyce 發表於 18-8-23 12:40

明白了
emt1314
|
分離班無用架, 班小朋友係演戏天才, 一唔見親人就會收聲唔喊啦!
panyeung
|
monchhichijoyce 發表於 18-8-23 12:43
我意思係,佢都2歲幾,正常係要自己上嘅,但我又想佢返playgroup,但同group嗰啲都幾細個,而職員又話佢應 ...

咁咪揀過第二間啱你要求嘅playgroup 上咪得囉
lovececing
|
雖然好多2歲嘅playgroup都要分離,咁你咪試吓搵唔搵到有冇可以陪上嘅playgroup,搵唔到嘅咪自行決定上分離班定直情連playgroup都唔好上,好簡單咋麻