懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

haha748494 發表於 18-8-24 15:42
最好系BB出世前準備好,我系開刀,頭兩日訓系床上泵。

開刀唔係頭幾日會抱b比你埋身嗎?
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

pigpiglamlam 發表於 18-8-24 15:59
係呀,上胎係,今胎都係,不過都慣咗,因為有奶又唔捨得唔餵,唯有做多少少
...

哦⋯⋯咁如果呀b唔肯埋身,泵落樽都好,最緊要夠奶

子爵府

kmbb519 發表於 18-8-24 17:30
哦⋯⋯咁如果呀b唔肯埋身,泵落樽都好,最緊要夠奶
...

上胎頭半年可以全人奶,今次唔多夠,每日要補2餐奶粉,我冇壓力ge,餵得幾多得幾多

珍珠宮

pigpiglamlam 發表於 18-8-24 17:33
上胎頭半年可以全人奶,今次唔多夠,每日要補2餐奶粉,我冇壓力ge,餵得幾多得幾多
...

我都係咁諗,盡量啦,餵到就餵,真係無都無得勉強奶粉都唔差啦 我好多朋友都係奶粉都無問題 肥肥白白 健健康康

侯爵府

kmbb519 發表於 18-8-24 17:28
開刀唔係頭幾日會抱b比你埋身嗎?

私家唔會,要自己行去育嬰房,政府就會迫你餵

珍珠宮

freshrose 發表於 18-8-24 17:59
私家唔會,要自己行去育嬰房,政府就會迫你餵

咁仁安 姑娘係咪會黎叫我去餵架?

複式洋房

amuroo 發表於 18-8-23 15:50
我去租機用
租medela 大機
三個月!

請問點樣借架?

侯爵府

kmbb519 發表於 18-8-24 18:04
咁仁安 姑娘係咪會黎叫我去餵架?

唔會,有時間表架,四小時一餐,你自己到時到刻要去育嬰房,過左時間佢地會幫你餵,我同房d人個個都唔餵……因為開刀落床個下要好大勇氣,另外就係開刀無咁快上奶,我出左院先有奶,但我都有去餵

珍珠宮

freshrose 發表於 18-8-24 18:20
唔會,有時間表架,四小時一餐,你自己到時到刻要去育嬰房,過左時間佢地會幫你餵,我同房d人個個都唔餵… ...

明白哂,唔該哂你 我都打算 未上都要餵 人地話無奶都要比佢埋身 先快上奶 希望我落到床啦

侯爵府

kmbb519 發表於 18-8-24 19:55
明白哂,唔該哂你 我都打算 未上都要餵 人地話無奶都要比佢埋身 先快上奶 希望 ...

係訓起度起身果下痛。忍到痛就無事,行同坐唔痛,不過第一日開完刀要插尿喉你都落唔到床,要第二日先可以去餵奶,同埋去下都好,d姑娘會教你點餵人奶,仲有餵唔到人奶都可以叫姑娘俾枝水奶你餵bb, 我係醫院最期待就係餵奶時間,因為得個d時間先可以接觸到bb, 我唔明點解同房d人唔去架…………仲有記得帶餵奶bra 同方便餵奶的睡衣入院啊

別墅

pkduck09 發表於 18-8-24 16:57
我地都係買定優合雙泵,聽講好泵過唔少大牌子。

係啊,我見好多媽媽推介同埋平嘛,所以好期待之後用

大宅

eriluluka 發表於 18-8-24 18:17
請問點樣借架?

我去medela 果間official dealer尚健租機。
不過是大機 not portable 未必人人想要。
因為我只打算餵到產假完。返工就唔會繼續了。

珍珠宮

freshrose 發表於 18-8-24 21:48

係訓起度起身果下痛。忍到痛就無事,行同坐唔痛,不過第 ...

知道 我已經將餵奶睡衣同餵奶bra 放左入走佬袋 聽你形容個情景,又興奮又期待

複式洋房

amuroo 發表於 18-8-24 23:14
我去medela 果間official dealer尚健租機。
不過是大機 not portable 未必人人想要。
因為我只打算餵到產 ...

Tks!

珍珠宮

pigpiglamlam 發表於 18-8-24 17:33
...

我都係咁認為,泵得幾多就幾多,唔比自己壓力。

子爵府

kmbb519 發表於 18-8-25 08:29
知道 我已經將餵奶睡衣同餵奶bra 放左入走佬袋 聽你形容個情景,又興奮 ...

我喺醫院係冇戴bra,因為每2個鐘餵一次,乾脆唔戴

子爵府

kmbb519 發表於 18-8-24 17:37
我都係咁諗,盡量啦,餵到就餵,真係無都無得勉強奶粉都唔差啦 我好多朋友都係奶粉都無問題 肥肥白 ...

我今胎阿女依家100日,比起哥哥嗰陣肥好多,佢唔係食得特別多,1日6餐,每餐4-5安,又唔係訓得好,日頭基本都係訓下醒下 都唔明點解咁吸收, 我驚佢變肥妹咋

子爵府

RubyYu07 發表於 18-8-25 12:45
我都係咁認為,泵得幾多就幾多,唔比自己壓力。

有時真係太攰就泵少餐,唔使勉強

珍珠宮

pigpiglamlam 發表於 18-8-25 14:20
有時真係太攰就泵少餐,唔使勉強

我都係咁,bb好快就轉全奶粉!健康就足夠了。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 kmbb519 的帖子

我唔敢抱BB,所以系用奶泵泵奶。

首頁

尾頁

跳至