比99話我惡毒!

lalalalalan
|
最近99生痔瘡,咁醫生就話唔最好就盡快割左佢。
咁我同c6都同意,就諗住幫佢排期割。
點知99就話我送佢去做手術即係想佢死,
話我惡毒,仲問我見到佢咁係咪好心涼。
但明明係醫生建議佢割,點解要咁話我?
而家痔瘡唔係割仲有其他方法咩?

王妹
|
lalalalalan 發表於 18-8-23 13:07
點知99就話我送佢去做 ...

無奈
99.係咪已經上咗年紀嗰啲
mini1204
|
即時 cancel排期
由佢痛
小肥楊    發表於 18-8-24 11:47
jackiemei
|
mini1204 發表於 18-8-23 13:30
即時 cancel排期
由佢痛

認同!唔好勞氣,亦唔需要解釋,平淡咁一句「咁你唔想,我依㗎取消佢啦」之後立刻係佢面前取消
felicesmile
|
唔好勞氣, cancel booking, btw 你 99 好似有腦退化表徵, 你同老公要注意下。
Solarflare
|

回佢一句: 係你個仔叫你做手術。唔關我事。你有咩不滿, 同自已個仔傾掂佢。我走先。
小鈴鐺
|
你唔好出面, 同佢講你咩都唔知,
係C6搞既, 有咩安排,
叫你C6同佢講, 同佢傾,
自己千萬唔好出面.

關於男家既野, 我會私下同老公講,
就算佢地病, 有咩建議, 都只會同老公講,
老公覺得有用, 會自己同佢地提議.

事實上佢地至係血親,
病人有時情緒又難遷就,
有咩事無啦啦要受指責,
都係避忌下好.
Chowying
|
好事黎呀 有呢句說話,佢以後所有事你都可以唔使理了
annz
|
回覆 lalalalalan 的帖子

你個99係無理左少少,但佢始終都係老人家,怕做手術都好正常,你咪聽下就算囉~
ilovecafe
|

我未見過人因為痔瘡死,佢唔想做手術咪由佢痛囉,最多買支痔瘡膏比佢,同佢講唔做就取消,順便同佢個仔講佢阿媽係咁的話,你唔想再比人話惡毒以後叫佢自己理佢媽
美之選468
|
其實做外人的,不要俾任何意見夫家,因為治療與不治療or如何治療(是開刀還是不開刀)都是你的錯,所以不加意見為好。
lauslau
|
美之選468 發表於 18-8-23 17:01
其實做外人的,不要俾任何意見夫家,因為治療與不治療or如何治療(是開刀還是不開刀)都是你的錯,所以不加意 ...

十分贊同。我99之前又係咁,我唔記得係要做咩手術,問勻晒d仔,又當住大家問我,我話我唔知,唔俾意見,我係你新袍,你已問了d仔,d仔話乜就乜。正所謂:好就好,唔好就番鬼佬。到時個個矛頭就指住我,咪搞,你想点,自己決定。99話我:乜你咁,我回話:跟本就係咁,你問我多幾次都係咁答你。我都試過諗住將心比已,幾次都瀨嘢,學乖咗。老公都知,所以就唔幫99口。
anyuser18
|
佢無同意,你丈和老公就幫佢排咗期?佢係咪腦退化所以不能自決?定好老?
咁若佢好人好姐,咪由鬼佢想諗就點
若佢太老又腦退化,咁唯有佢仔你老公搞掂佢。都無符。你唔好出聲好啲
tantanmama
|
食莧菜可以減輕痔瘡痛。
prittl
|
回覆 lalalalalan 的帖子

其實老人家割痔瘡都有一定風險,始終呢個方法都要麻醉左先可以做,有d老人家都怕麻醉完會醒唔番。同埋而家都唔一定得割嘅,或者你同佢睇多幾個醫生先再決定會好d~
小RENE
|
99曾經話我一毛不拔,之後我再無用過自己1蚊去買野氹佢,大時大節,幫C6買一份禮,然後claim 返C6錢。 好多老人家講野唔經大腦~
美之選468
|
小RENE 發表於 18-8-24 16:16
99曾經話我一毛不拔,之後我再無用過自己1蚊去買野氹佢,大時大節,幫C6買一份禮,然後claim 返C6錢。 好多 ...

就承佢貴言
兩條線
|

樓主, 早幾日喺公海見到個post話做痔瘡手術都會有後遺症!仲話有好幾個方法醫痔瘡,你搵下刨下文了解下吖!

另外, 所有夫家既事最好零參與零意見。 就算比意見都係同老公講下就得, 咩事都應由老公出口同佢屋企人講。
mandy952
|

呢d野等佢個仔攪,你咩都唔好理
mandy952
|
tantanmama 發表於 18-8-23 22:52
食莧菜可以減輕痔瘡痛。

其實同熱氣有冇關?識人話食公仔麵就痛