自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

sushiroll 發表於 18-8-23 15:18
個媽媽話唔想小孩睇圖書,只可以同佢玩玩具教英文,我都唔知,其實好多呢d家長,個小朋友已經K2-3, 我見佢 ...

唔係好明!家長是無時間?定其他原因?
其實小朋友,肯睇書一定學到好多野,我囡未學寫字已經識好多中文生字,英文書佢最近先肯睇,但短短幾個月已經見到效果,仲有書本上數之不盡嘅知識、人生道理......

男爵府

cyyiu 發表於 18-8-23 15:33
唔係好明!家長是無時間?定其他原因?
其實小朋友,肯睇書一定學到好多野,我囡未學寫字已經識好多中文生 ...
家長冇時間都係請我去教, 冇關la, 有d家長真係咁㗎,請人去教也有要求學到d乜,但只可以同小朋友玩,worksheet做下colouring 都話唔得

我自己就好鐘意睇書,我一定比我教ge小朋友睇,其實小朋友學phonics mainly 係比佢有early literacy reading skills, 認字好快,未有strong muscle 學寫字之前已經可以睇下圖書

水晶宮

sushiroll 發表於 18-8-23 15:41
家長冇時間都係請我去教, 冇關la, 有d家長真係咁㗎,請人去教也有要求學到d乜,但只可以同小朋友玩,works ...

咁請你教,應該是受薪嘛,有要求都合理,但做工作紙都唔得,可能係想小朋友好愉快咁學習!
我自己唔睇書,但為左個囡,每日都花時間伴讀,暫時效果好好,所以會繼續努力!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我都係自己放工返屋企教,只要家長肯陪讀陪玩,諗多d 遊戲,小朋友透過遊玩學識好多野,跟住就會有d 無知既家長會一口咬定人地係怪獸家長

男爵府

回覆樓主:

人在江湖身不由己

子爵府

回覆樓主:

想請教点可令l囝囝容易記到生字呢?

寶石宮

2023年兔年勳章

sushiroll 發表於 18-8-23 13:37
我本身英國讀boarding, law school, 我自己英文, maths, 普通話都冇問題, 我呢一年係香港都有教小朋友, 所 ...

子爵府

cheers_iris 發表於 18-8-23 13:43
in 小一呀

你都留意番心儀嗰幾間小學要求!
事實,大把報N個興趣班、加名幼、加上埋面試班係考唔到心儀小學。
反而你去ek望吓,睇吓用家意見,搵吓網上有關呢間學校資料,了解多d係咪適合自己!
又再講,閱讀、親子係任何一間小學都歡迎,就算唔為考小一,喺小學時期閱讀習慣都幫助好大,效果一定遠勝返d乜乜班。

男爵府

cameo 發表於 18-8-24 03:43
事實,大把報N個興趣班、加名幼、加上埋面試班係考唔到心儀小學。
反而你 ...

可否講下阅讀的好處?

水晶宮

cheers_iris 發表於 18-8-23 13:16
自己有教,但working mum, 教得有限,想報英文普通話,老公話太緊張,好似覺得冇需要
...

你如果報得私校或名校,無得唔怪獸
如果普通村校,自己教基本野,姓名,打招呼,say goodbye, 講多謝,同顏色就夠

男爵府

李露眉 發表於 18-8-24 08:07
你如果報得私校或名校,無得唔怪獸
如果普通村校,自己教基本野,姓名,打招呼,say goodbye, 講多謝,同 ...

你有道理呀!

水晶宮

sushiroll 發表於 18-8-23 13:51
教過有家長話遊戲中學習only, 睇圖書都話大壓力, 我o曬咀
...

依家要講到要剩係玩,乜都唔洗識,第時上小學跟唔到,日日番學番到生意失敗咁,就話教育制度唔好

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

自己教到自己教,教唔到就出去學,唔會係怪獸家長

水晶宮

cameo 發表於 18-8-24 03:43
反而你 ...

我都相信良好閱讀習慣,遠勝乜乜興趣班,識字班!

wcpcelia    發表於 18-8-24 16:06

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

自己有教,但working mum, 教得有限,想報英文普通話,老公話太緊張,好似覺得冇需要
...

這也是⋯⋯怪獸家長⋯⋯?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-8-23 16:14
我都係自己放工返屋企教,只要家長肯陪讀陪玩,諗多d 遊戲,小朋友透過遊玩學識好多野,跟住就會有d 無知既 ...

咁都叫怪獸家長⋯⋯?

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-8-24 08:36
依家要講到要剩係玩,乜都唔洗識,第時上小學跟唔到,日日番學番到生意失敗咁,就話教育制度唔好
...
係呀,玩得嫁la, 但你同佢小朋友玩乜都教唔到係老師錯。

真係好極端,有一類家長就死都要仔女入名校,有我小朋友媽媽搵我,話仔仔升小一只報左dbs, 以為一定入到,問係咪我去教阿仔小二可以入到db....... 我真係唔敢去教呢d小朋友,嗰個呀媽電話interview查家宅咁.....

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

...

普通話可免。

至於英文。。。信我,我係過來人,自己教好過出面教,除非父母唔識英文。

首頁

尾頁

跳至