自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

sushiroll 發表於 18-8-24 09:48
係呀,玩得嫁la, 但你同佢小朋友玩乜都教唔到係老師錯。

真係好極端,有一類家長就死都要仔女入名校,有我 ...

呢單生意千其唔好接!

男爵府

sunnymama2 發表於 18-8-24 10:08
呢單生意千其唔好接!
佢問d問題,我真係怕怕......... 好多呢兩類家長

子爵府

回覆樓主

我覺得孩子出去上興趣班學術班,只要孩子沒有抗拒,而且學得開心,家長也不算怪獸啊!我女很喜歡看書,但太深的有時我也不想跟她看,有次與大仔一起看一本有關human body 的書,妹妹走過來聽,到第二天她已可告訴我, my breakfast already reach my stomach and working on the digestion process ! 所以孩子的生活方式及學習是很容易受影響,有時我坐在梳化看報紙,他們又會每人去書櫃取一本書坐我隔離一齊看!有時見他們一段時間沒有拿書看,我都是這樣做,萬試萬靈!

水晶宮

我講下自己,我女只係平養,讀政府,而家k3

2歲前只有每日講故事,佢好中意聽,
待人接物一定要教好,最基本一定要同人say hi同bye,仲有多謝.
基本上普通津校,都係睇你品行, 禮貌,
同眼緣,同你小朋友識幾多,有幾叻,無乜關係,

到5歲, 先幫佢報學phonics.
我只做到一個學術加一個興趣, 即跳舞
因為每月呢兩樣已洗左2千蚊...

需然我無一個英文語境..
但我每晚堅持同佢讀報紙,我知呢個行為,無乜人做到,
因為無乜人買報紙,咁岩我屋k 人睇報紙,
我女好中意聽你講報紙, 產生佢好奇心,
好多發問, 你都好多回答, 每人好多親子互動時間.

星期六日,多d 出街, 唔一定高消費,去下公園, 行下街..
小朋友自然發展會平穩,健康

以上我係"平養"...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

caryfox 發表於 18-8-24 09:47
咁都叫怪獸家長⋯⋯?

哦~~因考到小學s,有d 家長會推斷,緊係谷d 小朋友返呢樣果樣,所以考到學校,特別係數學。

中英文可睇書❨當然仲有好多玩意可學到❩,而小學前數學唔駛谷唔駛出去學架,同佢數水果,數lego, 積木分類再數,初時一個一個數,遲dd 就兩個兩個數,三個三個數,再遲dd 睇鐘,玩啤牌,飛行棋,玩煮飯仔,我會叫仔做侍應,佢拎飲品比我就比返一粒閃石佢,食物就兩粒,再遲dd 玩初階大富翁,再進階大富翁。參考蒙特梭利,有埋除數慨念。。。根本我地自己細個就會諗好多玩意,做手工,動腦筋,唉~依家。。。

珍珠宮

caryfox 發表於 18-8-24 09:47
咁都叫怪獸家長⋯⋯?
Ar...啱啱先睇返前面d留言,已經有人親身示範了。

伯爵府

減齡達人勳章

cheers_iris 發表於 18-8-24 07:22
可否講下阅讀的好處?

小公主自細已經係喺圖書中長大,成個幼稚園無參加任何放學後嘅活動,我都要返工,只係星期六或日一定去圖書館借18本書嗰一個星期睇

久而久之,佢睇文字好快,幼稚園已可以入戲院睇外國電影,追字幕完全無問題

上咗小學中學就從來唔使我憂心,成績一路都係中上。當年小公主考小一個profilio我只係影佢日常睇書嘅相片同小手工交比學校,但我5敢講其他學校係咪咁buy,但小朋友愛閲讀一定好處多過壞處

水晶宮

魚兒小寶貝 發表於 18-8-24 13:09
Ar...啱啱先睇返前面d留言,已經有人親身示範了。

社會有唔同階層,有人鍾意小朋友長大後做醫生律師則師,咁運輸,清潔,地盤都要人做, 各有要求啫

水晶宮

印第安公主 發表於 18-8-24 13:29
小公主自細已經係喺圖書中長大,成個幼稚園無參加任何放學後嘅活動,我都要返工,只係星期六或日一定去圖 ...

咁你的小公主能成功叩門?能多分享一些嘛?
我囡升K2, 我屋企長期放16本圖書館借返黎嘅書,每晚陪佢睇一本,佢無聊會自己攞黎睇,好多書佢睇到識背!
有時諗,如果小學大抽獎唔理想,只攞上述興趣去叩津小,唔知成功率有幾高?如果為左叩門而迫小朋友狂上興趣班谷學術,我覺得大家都辛苦!

珍珠宮

cyyiu 發表於 18-8-24 15:14
我囡升K2, 我屋企長期放16本圖書館借返黎嘅書,每晚陪 ...
年代唔同好難講的,2006 年左右出生率開始升,我屋企附近果間口碑麻麻既英小直資好易入,唔識英文都入到,事隔幾年,都係要爭。

珍珠宮

我囡升K2, 我屋企長期放16本圖書館借返黎嘅書,每晚陪 ...
其實你平常心啦,無論叩唔叩門,讀乜學校都需要培養閱讀習慣,另外以我經驗,女孩數感較差,除閱讀你還要多d 同佢玩有數學成份既遊戲及棋類。

如迫小朋友狂上興趣班谷學術,個父母心理已經唔正常走火入魔,亦沒有了生小孩的初心,話為叩門只係藉口。

珍珠宮

李露眉 發表於 18-8-24 10:34
我講下自己,我女只係平養,讀政府,而家k3

2歲前只有每日講故事,佢好中意聽,

水晶宮

魚兒小寶貝 發表於 18-8-24 15:51
其實你平常心啦,無論叩唔叩門,讀乜學校都需要培養閱讀習慣,另外以我經驗,女孩數感較差,除閱讀你還要多 ...

謝提醒,作為父母,勿忘生孩子的初心真的好重要,每當見到人家孩子不能健康成長,就覺得自己同囡幸福到不得了!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

你focus 錯左。考小一英文簡單對答便可,大部分神校對英文只係基本要求,即使國際學校cky也是, 最後都係睇小朋友應對能力。

水晶宮

sunnymama2 發表於 18-8-24 10:06
普通話可免。

至於英文。。。信我,我係過來人,自己教好過出面教,除非父母唔識英文。

你英文叻啫、而家說唔好中英夾雜又講口音、真係唔敢教

琥珀宮

cheers_iris 發表於 18-8-23 13:09
但又好想個女可以學多啲嘢, 識多啲嘢,好好咁準備去面試,如何平衡?

都要佢想學先得

水晶宮

babemom 發表於 18-8-24 10:22
我覺得孩子出去上興趣班學術班,只要孩子沒有抗拒,而且學得開心,家長也不算怪獸啊!我女很喜歡看書,但太 ...

我都覺興趣班不是怪獸行為、反而太細讀同太講成效先係、有俾小朋友去上暑期班、得一個、唔悶死都煩死

伯爵府

減齡達人勳章

本來我母校收咗小公主,係私小嚟嘅。但我先生5想佢讀得咁辛苦,希望佢有快樂嘅童年。於是喺開學前嘅6月,我至搵其他學校,最後同月將軍澳一間直資學校收咗小公主,今年佢剛剛輕輕鬆鬆讀完DSE,成績托賴係全港頭10個%内,都揀到佢想讀嘅科目

首頁

尾頁

跳至