做HR 既JM - 幫幫手

Reema
|
我睇SL, 俾左政府醫院既假紙上司
醫生幫我寫了"medical condition"

上司要知咩病?
同埋去政府醫院既RECEIPT

病可唔可以唔講咩病?
RECEIPT無左...有無問題呢?
pillarfung
|
Reema 發表於 18-8-23 14:02

公司有懷疑就會咁。
Reema
|
回覆 pillarfung 的帖子

都要俾RECEIPT佢?
Nancy20090615
|
Reema 發表於 18-8-23 14:06
回覆 pillarfung 的帖子

都要俾RECEIPT佢?

間間公司唔同吧, 我公司請 SL 有病假証明書就得了.
hihicathk
|

你有權利唔講,但佢都有權唔夠三日唔比有薪病假你。

如果傾唔埋,可能要比勞工處介入。
GloryGlory    發表於 18-8-23 17:48
kyliema2006
|
若果員工守則列明要病假紙,有需要披露係乜野病。而medical condition 唔係病況。咁公司可以當無收病假紙處理。情況就如保險都要知係患乜病才可claim保險一樣。
二世龜
|
kyliema2006 發表於 18-8-23 17:49
若果員工守則列明要病假紙,有需要披露係乜野病。而medical condition 唔係病況。咁公司可以當無收病假紙處 ...

唔係wor

醫生病假紙有法律效力
不過少過4日,公司有權唔比錢
Ol0314
|

一張有效的病假紙 係需要寫明咩病
Medical condition 唔係病
HR 有權唔批假
就算係連續四日的病假
公司都可以唔批
Ol0314
|
二世龜 發表於 18-8-23 17:53
唔係wor

醫生病假紙有法律效力

了解下咩係醫生紙先
唔係醫生簽名就叫醫生紙
二世龜
|
Ol0314 發表於 18-8-23 18:05
一張有效的病假紙 係需要寫明咩病
Medical condition 唔係病
HR 有權唔批假

勞工署話寫性質就ok

Medical condition 已經講左性質 (medical)
無話要寫明咩病

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
carrie_piglet
|
勞工法例下註冊醫生的醫生紙僱主須要承認,但無講明醫生紙要寫明係咩病。
但勞工法例的病假是要連續四天或以上的,如你係四天以下,就算有醫生紙公司亦可唔批你。
kyliema2006
|
二世龜 發表於 18-8-23 18:18
勞工署話寫性質就ok

Medical condition 已經講左性質 (medical)

你的quote寫得好清楚,醫生證明書需要寫病病或損傷性質。

你覺得 medical condition乎合那一類呢?

講勞工法就連續病4天或以上才有疾病津貼,80% adw。
carrie_piglet
|
二世龜 發表於 18-8-23 18:18
勞工署話寫性質就ok

另外補充一下,勞工法例下有分第一及第二類病假,連續放取4日或以上有薪病假的話,如頭36日屬於第一類,僱員只須提供註冊醫生的醫生紙,但如果要繼續放有薪病假,第37日開始屬於第二類,放取第二類的話,僱主可以要求僱員提供更詳細的醫療証明,例如醫生報告等。
二世龜
|
kyliema2006 發表於 18-8-23 18:22

你的quote寫得好清楚,醫生證明書需要寫病病或損傷性質 ...

Medical condition話左因爲疾病(而唔係外傷,手術等引致)

之前照胃鏡,醫生都係寫內視鏡檢查,唔係寫我點解要做,因為今次個性質係做檢查
kyliema2006
|
二世龜 發表於 18-8-23 18:43
Medical condition話左因爲疾病(而唔係外傷,手術等引致)

之前照胃鏡,醫生都係寫內視鏡檢查,唔係寫我 ...

照內窺鏡即係合理懷疑嗰個器官有問題,我覺得屬導致損傷原因。

medical condition唔知屬乜。
bdrescue
|

medical condition 唔係醫療狀況咩? 外傷唔需要醫療?

Ol0314
|

其實如果寫檢查 公司有權唔批假
如 到診紙 公司都可唔批
Ol0314
|
carrie_piglet 發表於 18-8-23 18:21
勞工法例下註冊醫生的醫生紙僱主須要承認,但無講明醫生紙要寫明係咩病。
但勞工法例的病假是要連續四天或以 ...

10樓寫左 「醫生證明書需要寫病病或損傷性質。」
以我認知 無種病叫Medical condition
Ol0314
|
hihicathk 發表於 18-8-23 17:44
你有權利唔講,但佢都有權唔夠三日唔比有薪病假你。

如果傾唔埋,可能要比勞工處介入。

類似的字眼 我問過勞記
勞記都話張醫生紙唔合格
公司可唔批
二世龜
|
Ol0314 發表於 18-8-23 18:59
其實如果寫檢查 公司有權唔批假
如 到診紙 公司都可唔批

到診紙跟本唔係病假紙