請教(emoji)(emoji)未過試用期辭職,放咗嘅年假係咪要補錢㗎?

Navita
|
本人於本年度原可享有10.5日年假,試用期為半年;現決定返舊公司工作,但之前已經放咗4日假帶女兒去旅行;想請教如果未過試用期辭職的話,是否要賠償4日年假的工資給現職公司?(emoji)(emoji)
jemappellec
|
Navita 發表於 18-8-23 15:53
本人於本年度原可享有10.5日年假,試用期為半年;現決定返舊公司工作,但之前已經放咗4日假帶女兒去旅行; ...

做左3個月就可以有年假...
Navita
|
jemappellec 發表於 18-8-23 19:33
做左3個月就可以有年假...

未過試用期都可以嗎?
jemappellec
|
Navita 發表於 18-8-27 00:49
未過試用期都可以嗎?

跟勞工法例總之做滿三個月就會有
Navita
|
jemappellec 發表於 18-8-27 10:51
跟勞工法例總之做滿三個月就會有

謝謝你呀:mother:
milk323
|

如只做得3個月,有機會要嘔返啲假出黎的,因為年假係你返左工先earn到的。
一般公司都可以比你放advance,未做夠一年就比你放呢一年既假,例如你一年係12個月大假,做3個月就有3日,但你申請3日以上公司都可以批。離職時會計返該年度應得既大假,放多左既就要扣返錢。
睇返你做左半年,yearly entitlement 是10.5, 咁 10.5/12x6 = 5.25 ,唔夠1日都要當一日,即係你有6日,離職公司要比返2日你
Navita
|
milk323 發表於 18-8-27 16:25
如只做得3個月,有機會要嘔返啲假出黎的,因為年假係你返左工先earn到的。
一般公司都可以比你放advance, ...

謝謝你呀 不過我只係on prorata攞咗假,計過條數應該唔會攞多咗,怕只怕我未做過probation,唔entitle有annual leave咋