綠表買居屋一問

fafa_b
|
本人父母住公屋, 兄弟姊妹已取晒名, 想用綠表買二手居屋
1. 居屋是否係父母名?因為父母已退休, 我供樓得唔得?
2. 如果父母百年歸老, 或在生時,間屋係咪可轉名俾子女? 係咪要去律師樓做轉名?

謝謝!
電腦怪傑
|
fafa_b 發表於 18-8-23 16:02
本人父母住公屋, 兄弟姊妹已取晒名, 想用綠表買二手居屋
1. 居屋是否係父母名?因為父母已退休, 我供樓得唔 ...

1. 居屋是父母名。父母退休你供樓當然得。
2. 在生時轉, 要比厘印費, 要經律師做。
百年歸老就當遺產辦, 唔洗比厘印費, 有清楚遺囑就直接了當。
高達紅色
|
有公屋六十五歲梗係等十月抽新居屋,家有長者排頭位
甚至綠置仲四折添
fafa_b
|
高達紅色 發表於 18-8-23 20:35
有公屋六十五歲梗係等十月抽新居屋,家有長者排頭位
甚至綠置仲四折添

10月有?? 咁係咪要申請左綠表資格證明書先可申請抽居屋架?
敢問綠置係咩? 我唔知呀
高達紅色
|
fafa_b 發表於 18-8-24 12:20
10月有?? 咁係咪要申請左綠表資格證明書先可申請抽居屋架?
敢問綠置係咩? 我唔知呀
...

十月居屋減價番抽嗎!下年頭綠置居,即係仲平的居屋,只比有公屋交出黎的抽!
依家二手居屋無公屋戶主買啦!除了那些白居二
fafa_b
|
高達紅色 發表於 18-8-24 13:12

十月居屋減價番抽嗎!下年頭綠置居,即係仲平的居屋,只比 ...

O我....明白....
睇番資料, 下個綠置居你長沙灣, 咁可唔可以又10月番抽, 然後又抽新一輪呢
高達紅色
|
fafa_b 發表於 18-8-27 12:05
O我....明白....
睇番資料, 下個綠置居你長沙灣, 咁可唔可以又10月番抽, 然後又抽新一輪呢
...

咁妳買唔到咪可以一直咁抽囉!到實長沙灣下期綠置正常過今期居屋,唔知點解今期長沙灣居屋全部向內園