病假和公眾假期點計?

pig-mum
|
我本月1-10號入院病假有醫生紙,但當中有二天星期六和日係公司假期(5天工作),想問會當我10天病假?還是8天病假(扣除星期六日)?
大檸樂
|
pig-mum 發表於 18-8-23 17:08
我本月1-10號入院病假有醫生紙,但當中有二天星期六和日係公司假期(5天工作),想問會當我10天病假?還是8天 ...
應該係8日病假.
tantanmama
|
10天都是病假,出5分4人工。產假都係咁計。
seaman1982
|
10日病假。
除非你公司星期六日係無薪。但星期六日無薪既話你既日薪就會高左,因為只除工作日。咁你公司比既病假錢分分鐘仲多左。冇公司咁笨既。
mysterious22
|
病假寫幾多就幾多,唔會斷開計
ling6236
|
睇你張醫生paper點寫
karenlyk
|
應該係出5分4人工
polyumfg
|
按勞工法例, 病假連續超過2天出5分4糧
polyumfg
|
小可愛11
|
tantanmama 發表於 18-8-23 17:54
10天都是病假,出5分4人工。產假都係咁計。

JoanC
|
寫10日病假就會扣10日,應該係連續計
wcpcelia    發表於 18-8-24 16:56
happyhappymapa
|
polyumfg 發表於 18-8-23 20:11

好似唔係wo, 勞工法例, 病假連續超過4天先出5分4糧
ilovexo824
|
我本月1-10號入院病假有醫生紙,但當中有二天星期六和日係公司假期(5天工作),想問會當我10天病假?還是8天 ...

應該是10天病假
winner128
|
病假紙寫1-10號就當病10日4/5來計算,中間唔會斷開計架。
winner128
|
病假紙寫1-10號就當病10日4/5來計算,中間唔會斷開計架。
小軒軒
|
polyumfg 發表於 18-8-23 20:11

係連續4天
PCCW2319
|
happyhappymapa 發表於 18-8-23 21:23
好似唔係wo, 勞工法例, 病假連續超過4天先出5分4糧

我都記得係4日。 我以為改左唔知添。
kelkel98
|
10天計病假扣糧
Poyau
|

兩樣皆可
放10病假收多啲人工
因分開放3+5 頭3日唔夠4日無薪
BK999
|

十日