請問大家升小前會否和小朋友打水痘第二針

Beauty222
|
如題
謝謝
yuenloklok1
|
我只係打第一針
Jonimama
|
我就一定會(我囡小一已打咗)
wcpcelia    發表於 18-8-24 10:26
Szee
|
Beauty222 發表於 18-8-23 17:09
如題
謝謝

我想知是否自己去診所打,還是讀小一學校有得打?
Beauty222
|
Szee 發表於 18-8-23 17:36
我想知是否自己去診所打,還是讀小一學校有得打?

診所
唔知學校有冇
因為2013年和以後出生的BB才有包水痘針
mymarigold
|

我女升小一, 學校會安排小一打 MMR Booster, 我見橫掂都要去打一支水痘針,於是喺4月尾嘅時候就帶咗佢去私家兒科醫生, 打咗支 MMRV (MMR + 水痘)
yuensiu
|
有,我仔女都升小一前打4痘針,小一係學校打少1針
mandy952
|
Beauty222 發表於 18-8-23 17:09
如題
謝謝

一早打左
sophialihk
|
mymarigold 發表於 18-8-23 18:23
我女升小一, 學校會安排小一打 MMR Booster, 我見橫掂都要去打一支水痘針,於是喺4月尾嘅時候就帶咗佢去私 ...

即是小一學校打果支係唔包括水痘針? 而水痘第2針應該6歲打?
C.Humphrey
|
幼稚園打完第一針三個月已打第二針
mymarigold
|
sophialihk 發表於 18-8-23 18:44
即是小一學校打果支係唔包括水痘針? 而水痘第2針應該6歲打?

2013年之後出世嘅 bb,嗰時開始水痘針被列為政府疫苗計劃, 所以而家我哋小朋友升小一,學校嗰支針係唔會包括水痘。

如果喺私家打開疫苗, 打完 mmrv第一針之後三個月,就可以打第二針mmrv。 亦有家長選擇六歲先打第二針。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
yy1012
|
我仔升小一,而家揾咗醫生訂針,預備同佢打埋開學

仲一次過訂埋破傷風嗰枝,自己打埋,費事到時喺學校走佬尖叫,自己搞掂,到時企埋一邊食花生
jacky1666_hk
|
我女吾記得4定6歲打,只打左一針水痘針,自己私家診所打。最後都有出水痘,不過好輕微
zitzai
|
仔升小二,book 咗下星期打 (我仔係細 b 仲係 6 歲)
Cowboy100
|
有,k3暑假打
AGa1111
|

今年5月已經去私家打左4痘,細佬妹2歲半都順手打埋第2針

ckfamily
|
sophialihk 發表於 18-8-23 18:44

係,學校唔包水痘,如果自己出私家加,就打MMRV ,到時小學响學校只係打白喉果枝,唔駛打MMR
jutau
|
反而我想打,我驚生蛇
打咗係咪唔會生
JenLau88
|
請問如果第一針冇打,可以補打嗎?阿仔當年水荳針斷哂貨,佢宜家升小一。
chunheilo
|
JenLau88 發表於 18-8-23 22:40
請問如果第一針冇打,可以補打嗎?阿仔當年水荳針斷哂貨,佢宜家升小一。
...

可以,我仔同學最近先打第一針,醫生話半年後可以打第二針