我認真問,關於溜冰

金三珣
|
我fb幾個朋友、同事、家長朋友既女都學緊溜冰,見佢地成日比賽,長假期仲會衝出香港去外地比賽,但最奇佢地個個都掛滿獎牌影相,我有睇過影片,溜得好一般,跳又跳唔起,轉又轉唔穩,又唔流暢,其實係唔係比錢參加就一定有個獎呢?
MM2H
|
視乎比賽類型,有d係參與獎,有出賽就有獎牌,香港小朋友課外活動特色
bosch
|
有冇問佢地個比賽名稱?

香港係有"獎"有名次至有獎牌, 但外國有時係有d 獎牌唔係真係有"獎", 只係代表你有參加活動.
金三珣
|
bosch 發表於 18-8-23 18:05
有冇問佢地個比賽名稱?

香港係有"獎"有名次至有獎牌, 但外國有時係有d 獎牌唔係真係有"獎", 只係 ...

見到其中一個係寫Skate Asia 2018,在泰國比賽
Angelice-BeBe
|
金三珣 發表於 18-8-23 18:51

有d比賽係可能想比小朋友參加下,見識下,有d比賽仲要包埋教練去

自己好細個開始學,亦好有興趣,到現在仲好中意,但真心覺得係一項好燒銀紙嘅運動
木土土
|
金三珣 發表於 18-8-23 17:39
我fb幾個朋友、同事、家長朋友既女都學緊溜冰,見佢地成日比賽,長假期仲會衝出香港去外地比賽,但最奇佢地 ...

去得外地比賽,水準應該不太差吧。

可能我地平時睇開係國際性大賽事或者表演,参加者個個超高水準。不要將for兒童青少年賽事水平同呢d去比較

sizzlers
|
香港教育特色,由幼稚園開始d 獎多到不得了,交擠齊功課都話有奬,何況要比錢嘅課外活動? 唔參加比賽分下豬肉奬點氹到家長繼續幫襯?
Poyau
|
奬牌工廠係一般大生意
tsung
|
MM2H 發表於 18-8-23 17:53
視乎比賽類型,有d係參與獎,有出賽就有獎牌,香港小朋友課外活動特色

Poyau
|
MM2H 發表於 18-8-23 17:53

有啲得幾位參加 實入三甲
MM2H
|
木土土 發表於 18-8-23 19:05

去得外地比賽,水準應該不太差吧。

做到基本動作已經可以報名架啦,成個sequence 30秒內係基本,前後左右轉個圈同舉腳……攪掂
MM2H
|
Poyau 發表於 18-8-24 16:13
有啲得幾位參加 實入三甲

有幾位算好,曾經見證過商場內比賽,一個年齡組別(約3年)分廿多個類別,類別內再分唔同塗色工具…… 大半數單冠軍
呀紫CANDY
|
我fb幾個朋友、同事、家長朋友既女都學緊溜冰,見佢地成日比賽,長假期仲會衝出香港去外地比賽,但最奇佢地 ...

啲跆拳道都係!升帶要比$!見小朋友唔識做都升到!
IloveJJ
|

而家好多比賽都係俾錢參加就有獎,唔駛咁認真。
Yukyuk
|

係。

所以唔會去外地參加。

喺香港自己玩下OK!

因為香港搞,都係同一班人。
hippoo
|
Angelice-BeBe 發表於 18-8-23 18:59
有d比賽係可能想比小朋友參加下,見識下,有d比賽仲要包埋教練去

自己好細個開始學,亦好有興趣,到現在 ...

點解會特別燒銀紙?其實好多體藝都係要使好多錢
Yukyuk
|

紐約九旬法官學溜冰廿載 曾失手致腦震盪仍堅持學習

不少人都認為年紀大,不應再做劇烈或受傷機會大的運動。美國紐約一名年長法官就學了一種,而一學就是二十年。

斯威特是美國聯邦法官,今年95歲,二十年前開始學溜冰,早上上班前是他習慣的練習時間。

溜冰學員斯威特表示:「這是很講求精確的運動,你做好平衡十分重要,你的冰刀在正確位置十分重要,對我來說十分困難。」

雖然試過一次失手導致腦震盪,但未有嚇退斯威特。他的教練是兩屆奧運俄羅斯代表格扎利安,他盛讚這位老學員的技術及為人。

溜冰教練格扎利安說:「最初我很害怕因為聯邦法官嘛。在俄羅斯我們不喜歡法官,我們不喜歡所有執法人員。但他已不只是我的學生,他是我的好朋友。因為他是個十分極好的人。」

斯威特是在四十年前、1978年,由當時美國總統卡特委任,到現在工作量仍很大。那他為甚麼會學溜冰呢?是因為二十年前,曾經是溜冰選手的太太,送他一對溜冰鞋,於是他開始學。

斯威特形容溜冰就像人生,要進步就要不斷學習,那有沒有在他工作中用得著的道理呢?

斯威特稱:「我不覺得跟審理有甚麼直接關係,除了我認為你需要有耐性、需要勤力。」

https://m.v.qq.com/play.html?&vid=o0027bzdgvh&ptag=www.google.com.hk%23v.play.adaptor%232&mreferrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com.hk%2F

法官大人學左20年

大檸樂
|
Poyau 發表於 18-8-24 13:20
奬牌工廠係一般大生意
又一促進經濟
sangria
|
Yukyuk 發表於 18-8-24 17:01

紐約九旬法官學溜冰廿載 曾失手致腦震盪仍堅持學習

叻叻。不過,法官唔係執法人員呢。
sharon26788
|
金三珣 發表於 18-8-23 18:51

前排都見到有人去呢個比賽