請教:香港航空~里數upgrade

Racmom
|
想買張 普通位 機票,
用積分 upgrade 商務位,
咁,
~應該買左張機票先??

~定打去 HK airline book 左 商務先??

**打左3日去香港航空電話都冇人聽。。
hfl2000
|
你係咪講緊呢個FWC積分兌換推廣啊?有無login睇睇?
https://www.hongkongairlines.com/cms/language!searchByMenuId.action?languageParam.id=10005560829&country_code=HK&request_locale=zh_HK&source=app&lang=TW
Racmom
|
hfl2000 發表於 18-8-23 18:34
你係咪講緊呢個FWC積分兌換推廣啊?有無login睇睇?
https://www.hongkongairlines.com/cms/language!searc ...

唔係呀,平時普通嘅,點book?

我從來未用過 miles 去換 / upgrade 機票的
hfl2000
|
Racmom 發表於 18-8-23 19:51
唔係呀,平時普通嘅,點book?

我從來未用過 miles 去換 / upgrade 機票的

換機票就可以login FWC網上兌換,但upgrade就要星期一至五辦公時間帶passport,FWC卡號&密碼親自去HKA觀塘office辦理(當然你要已經買咗經濟艙機票先得)。其實用積分upgrade我覺得唔抵,佢係單程咁計㗎,咁樣我寧願俾錢直接買商務(有時做mega sale都好平)
Racmom
|
hfl2000 發表於 18-8-23 21:49
換機票就可以login FWC網上兌換,但upgrade就要星期一至五辦公時間帶passport,FWC卡號&密碼親自去HKA觀塘o ...

咁麻煩嘅。。

我都係用嚟換機票方便 d 、又抵 d

唔該哂你教我呀!
hfl2000
|
Racmom 發表於 18-8-23 22:58
咁麻煩嘅。。

我都係用嚟換機票方便 d 、又抵 d

唔駛客氣我都係因為你而去HKA website先知依家做緊優惠積分兌換,諗緊好唔好用9萬分換3張下年暑假去札幌
Racmom
|
hfl2000 發表於 18-8-23 23:18
唔駛客氣我都係因為你而去HKA website先知依家做緊優惠積分兌換,諗緊好唔好用9萬分換3張下年暑假 ...

八掛下你吖,
你 d 分點儲咖?

我只係飛住賺。。。
佢又唔似 Asia miles 咁有大行聯營信用卡喎
hfl2000
|
Racmom 發表於 18-8-24 01:48
八掛下你吖,
你 d 分點儲咖?

除咗機票儲分之外,我日常消費簽卡都用建行HKA Fly away信用卡$6=FWC 1分,每個月都自動轉FWC分(變相d分又extend1個月,唔會過期),平時d水電煤差餉寬頻電話保險八達通...所有繳費都用呢張卡,而且佢某d消費簽賬有1.5至10倍分、迎新/生日/有時做推廣又送分...唔經唔覺儲到咁多啦

amazing
|
hfl2000 發表於 18-8-24 04:57

除咗機票儲分之外,我日常消費簽卡都用建行HKA Fly away信用 ...

請教一下香港航空是否每年也有積分優惠換機票?如果冇優惠好吾抵,thx
hfl2000
|
amazing 發表於 18-8-24 14:37
請教一下香港航空是否每年也有積分優惠換機票?如果冇優惠好吾抵,thx

FWC本身就好少做優惠積分兌換呀,佢每月8號係會員日,做d廢廢地既優惠(e.g.消費有多d積分,送coupon code下次用...);不過建行果張HKA信用卡就每年做1,2次半價積分兌換(但暫時只見淡季先會做)。
不過我覺得今次FWC呢個,可以換旺季(我見復活節&暑假都仲有位換),其實都ok啦
amazing
|
hfl2000 發表於 18-8-24 18:54
FWC本身就好少做優惠積分兌換呀,佢每月8號係會員日,做d廢廢地既優惠(e.g.消費有多d積分,送coupon code下 ...

好吸引,但我1家3口積分只夠換兩張沖繩暑假我唔知好唔好換左先,定等儲多啲先至換,但又怕冇優惠又好唔抵。
hfl2000
|
amazing 發表於 18-8-25 08:56
好吸引,但我1家3口積分只夠換兩張沖繩暑假我唔知好唔好換左先,定等儲多啲先至換,但又怕冇優惠又好唔抵 ...

以我理解,呢個推廣應該係今年31/12前都可以用18000分換一張沖繩,但應該每班機只得5張兌換quota(無論優惠定正價積分),換哂就無位俾你換。
暑假係沖繩超旺季(玩水上活動),平時買起碼大概都要$4000一張,小童可能會平少少(但如果兌換積分就大小同分),你不妨去HKA website online chat問吓CS可否換2張大人,然後致電CS單買1張小童?(但依家買下年暑假係超貴,因為佢仲未放平d既class出來)
同埋提提你,你加咗佢地做「受益人」未(申請要等30日先批㗎)?因為只能為自己&受益人兌換啊
amazing
|
hfl2000 發表於 18-8-25 11:06
以我理解,呢個推廣應該係今年31/12前都可以用18000分換一張沖繩,但應該每班機只得5張兌換quota(無論優惠 ...

我地三個已經係大人票,吾知好吾好換兩張大人先,到平的時候再買一張
hfl2000
|
amazing 發表於 18-8-25 11:20
我地三個已經係大人票,吾知好吾好換兩張大人先,到平的時候再買一張

icic, 啱啱醒起其實可以用usd20買1000分(usd360買18000分),但我未試過買分啊,你自己睇睇啊 https://www.hainanairlines.com/HK/TW/Buy&Gift&Exchange