減肥, 減埋血壓, 好開心

Pulmma
|
以前做女,長期唔會過100, 但冇唔舒服, 近年, 一年肥過1年, 肥一磅, 血壓高1度咁升。

上年想減, 自己減得慢, 反反覆覆咁, 血壓最高峰去到140。 阿媽又血壓高, 都驚自己有遺傳。

上年年尾決心減, 唔比壓力自己減, 8月尾啦, 減咗18lbs 純脂肪 血壓由年頭keep 住13x至140/90。 到最近10日連續量, 去番100/6x

減肥方法: 前期見營養師(4mths), 學咗自己嘅飲食原理後,都係個d, 控制飲食, 1星期做1次運動 出下汗。

都係個句, 見個幾勁營養師都好, 最終都係要識食。
joeyjoey223
|
Pulmma 發表於 18-8-23 18:48
以前做女,長期唔會過100, 但冇唔舒服, 近年, 一年肥過1年, 肥一磅, 血壓高1度咁升。

上年想減, 自 ...

減食,一星期只做一次運動都減到咁多脂肪?
crystal媽咪
|
Great
Pulmma
|
joeyjoey223 發表於 18-8-23 18:50

佢跟我個人體質定咗我一日可以點食, 食咗咩邪惡野, 食咩可以抵觸番咁囉, 人人都唔同。 不過原理都係個d老身常談。

我個case就, 食得少, 減得仲慢
Pulmma
|
joeyjoey223 發表於 18-8-23 18:50

我一日要食4餐
72leelily
|
我都是減肥降到血壓
朝朝去公園慢跑
減了17磅
緊張又會高
減鹽少油
平時食西芹秋葵亞麻籽粉
|

上年想減, 自 ...

tsung
|

maymay220hk
|
恭喜jm
恆心好重要
眼見好多反反覆覆
减下又停、又忍吾到口
0運動 又成日話減肥
chichiho
|
慢慢減比較健康
加油
kitbebe
|
忍口真係有D難, 樓主
MM2H
|
減得健康巧開心
wuwucancan
|
kitbebe 發表於 18-8-24 16:49
忍口真係有D難, 樓主

Agree…美食當前好難忍
siu05
|
我C6都係血壓高入左院, 至此就做運動,減左肥後, 血壓低左,
人都精神左
LovelyJasmine
|
減肥唔止靚d仲健康d嫁
twchung
|

上年想減, 自 ...

勁!
介唔介意講吓見營養師4個月大約幾$?
我食緊血壓藥, 要遲d減肥降血壓.
bosch
|
樓主要繼續努力,保持健康。
fionlei88
|

qqmimi
|
Pulmma 發表於 18-8-23 18:54
我一日要食4餐

可否分享下四餐食的咩?
momling
|