黃子華完騷紅館清潔工呻「fans唔乖」 遭投訴解職

Mm233
|
黃子華上月在紅館舉行20多場棟篤笑《金盆𠺘口》曲終人散,但台下發生一段插曲。職工盟稱,一名負責紅館廁所清潔23年的65歲女工,上月15日一場黃子華棟篤笑完結後,在女廁清潔地面尿漬期間,說了一句「今晚的fans都唔乖」,被一名排隊等候如廁的女觀眾指罵,和向其管方投訴。清潔工事後被通知本月起不用再上班。《明報》記者正向康文署及相關清潔外判商莊臣有限公司查詢,暫未獲回覆。

職工盟指,清潔工阿雪7月15日晚如常清潔廁所,多次發現女廁滿地尿漬,每次弄乾不久都要再清理。散場10分鐘後,阿雪再入廁所,發現其中一個廁格地上浸滿尿漬,說了一句「又搞到咁污糟,痾到成地都係,今晚fans都唔乖」。她清潔完離開廁格,就被一位在外面排隊的觀眾指罵:「咁冇禮貌,唔鍾意做咪唔好做囉」。

職工盟引述阿雪當時回應稱,只是對着地下說,並非指責這名女觀眾,但對方繼續追罵:「把口咁賤,抵你一世做呢啲工啦。」後來有其他紅館清潔及場務同事經過,叫阿雪先離開,但事主繼續追罵,追了好一段路。

協助阿雪的職工盟清潔服務業職工會組織幹事杜振豪向《明報》表示,事發時棟篤笑已散場一段時間,事主到晚上11時許仍未離開,堅持要向紅館方面正式投訴阿雪。紅館經理指示阿雪寫信解釋事件,阿雪在信中道歉,並為自己連累同事被罵感到難過。

杜振豪表示,7月底黃子華完騷後,紅館要求外判公司莊臣清潔的主管,通知阿雪8月起不用再上班,理由是「紅館上面話以後唔洗你返」。杜振豪表示,已協助阿雪去信康文署要求解釋,並為阿雪爭取復工,但康文署暫未回覆。

《明報》記者致電外判莊臣有限公司查詢,說明來意後,女接線生將電話轉駁至留言信箱,暫時未獲回覆;記者亦正向康文署查詢。

brbaby2007
|
Mm233 發表於 18-8-23 18:49
黃子華上月在紅館舉行20多場棟篤笑《金盆𠺘口》曲終人散,但台下發生一段插曲。職工盟稱,一名負責 ...

唔洗呀?!
艾菲BB
|
果條港女冇野吖又唔係話佢,人地清潔工呻下啫,都比佢追住鬧,仲要投訴人
龍貓車
|
個女人真係好衰,完全特顯香港人嘅投訴精神
鬧完就算啦,係要咬住唔放
講真,有d女人痾尿真係好pk, 搞到成地都係
無呢d清潔ee…你邊有咁乾淨嘅廁所用
希望佢睇到呢編報導,自己再反醒下
momling
|
玩死人咩
ilovexo824
|
莫非真係佢做嘅?
ChloeMa
|
打爛人飯碗 不過清㓗工好難請,呀雪姐一定大把人請。
kittyChing
|
有D女人屙尿真係好衰 , 搞到周圍污糟邋遢, 清潔阿姐都好辛苦, 排隊嗰個女人嗰把口仲衰喇 , 冇清潔姐姐清潔廁所佢點去呀, 仲好意思話人
phoenixM
|
呻兩句都唔得, 有無搞錯!!

咁樣只會助長投訴文化

wcpcelia    發表於 18-8-24 10:24
ayako
|
衰格
Alex123
|
黃子華上月在紅館舉行20多場棟篤笑《金盆𠺘口》曲終人散,但台下發生一段插曲。職工盟稱,一名負責 ...

其實只是一個清潔小員工,咁都好投訴。攪到人哋幾十歳無咗份工又何必呢?

Rita
|
果個係未人黎架?面斥不雅啦。
fionacat
|
清潔工講事實,咁都要投訴?搞到婆婆冇埋份工,太過份!
water_ma
|
無言
小草子
|
鬧人仲要累人冇了份工, 清潔阿姐好可憐的, 她做了份工咁多年.
紅館上面的人是不是腦有病, 一個投訴就炒人.
明知現在的香港人最喜歡就是投訴.
亦都令我們知道黃子華的fans真是咁差的.

kayen
|

香港而家做服務性行業,令願做b6客,好過做港豬客
karenlyk
|
投訴嗰個港女無聊又衰格累到人無咗份工

炒人嗰個更無聊個港女幾時會再入場呀?有幾何再見到清潔姨姨呀?口頭警告咪算囉!分分鐘係趁人年紀大炒人,呢件事只係導火線
milktealai
|
真係衰
good_pig
|
艾菲BB 發表於 18-8-23 19:01
果條港女冇野吖又唔係話佢,人地清潔工呻下啫,都比佢追住鬧,仲要投訴人
...

咪係囉,駛多個臭錢就當人奴隸
peaceaa1122
|

投訴個女人咁賤架!!鬧已經衰啦,仲搞到人份工都冇埋。 痾落地果d 人係衰格抵比人話,又唔係話佢,做咩咁激,唔通佢有份係周圍射果個