網上Check in 的好處?

lala1125
|
想問。。。
已訂機票及劃好seat no.
會擕行李箱一個待寄倉

網上check in 還需要嗎?
Ryokai
|
lala1125 發表於 18-8-23 21:02
想問。。。已訂機票及劃好 seat no.會擕行李箱一個待寄倉
如果係傳統航空, 又不是美國航班, 你有信心在起飛前 90 分鐘到達櫃位, 那網上 Check in 係多餘的動作.

但如果起飛前 90分鐘 ( 這個時間冇明文規定的, 視乎實際情況 ) 仍未見人, 地勤有權將你之前的劃位調動.

如果係廉航 ( 比錢劃位 ), 咁冇關係了, 個位一定係你的, 停止辦理手續前趕到就得, 網上 Check in 係多餘.

終極熊貓
|
Ryokai 發表於 18-8-23 22:00
如果係傳統航空, 又不是美國航班, 你有信心在起飛前 90 分鐘到達櫃位, 那網上 Check in 係多餘的動作.

但 ...

地勤可能會入少啲資料囉
vkzone
|
我試過無做online check in, 坐CX早2小時到櫃台, 但竟無位俾我. 可能超賣了, 我無 online check in, 結果要等另一航班.
wcpcelia    發表於 18-8-24 08:58
終極熊貓
|
vkzone 發表於 18-8-23 23:23
我試過無做online check in, 坐CX早2小時到櫃台, 但竟無位俾我. 可能超賣了, 我無 online check in, 結果要 ...

呢個係因果關係?
lala1125
|
我試過無做online check in, 坐CX早2小時到櫃台, 但竟無位俾我. 可能超賣了, 我無 online check in, 結果要 ...

我都係cx
咁網上check in 左都好喎⋯⋯
去到再寄行李
程序一樣?
TMC3012
|
如上網check左, 咁就去到排另一條隊, 而家係自助寄行李/亦有counter幫你搞
自助既話真係快好多, scan passport print 返行李帶掃吓code就掂
vkzone
|
回覆 終極熊貓 的帖子

係, 地勤話我無online check in 喎, 所以我個位俾左其他人啦. 但我覺得主因係佢地超賣左, 咁咪先搵D無online check in 既人開刀囉.
youhello507
|

是超賣,補咗咩俾你?

佢踢d 好蝦的人落機啫,大把人未上機,開 checkin 乜事

vkzone
|
youhello507 發表於 18-8-24 10:06

是超賣,補咗咩俾你?

佢咁答我咁聽囉, 事實上這也是我唯一一次無online check in 而又咁啱出事. 可能唔關online checkin 事都說不定, 但我唔夠膽又唔sure 係咪真係無關係, 反正online checkin都係一件唔難辦的事吧!?
CX有補cash俾我架!
youhello507
|
vkzone 發表於 18-8-24 14:15
佢咁答我咁聽囉, 事實上這也是我唯一一次無online check in 而又咁啱出事. 可能唔關online checkin 事都說 ...

地勤都係一早踢人,踢夠數就好

如踢唔走,最尾一定冇機上,實俾人鬧爆
Ryokai
|
youhello507 發表於 18-8-24 14:46
地勤都係一早踢人,踢夠數就好 如踢唔走,最尾一定冇機上,實俾人鬧爆
其實 Over-Book 都係航空公司行政指令, 唔關地勤事, 佢都唔想.

所以如果 Over-Book, Delay 4~5粒鐘坐下班機, 佢比返我 US$400 Per head 做和頭酒 ...... 我勉強原諒佢啦.
終極熊貓
|
Ryokai 發表於 18-8-24 16:19
其實 Over-Book 都係航空公司行政指令, 唔關地勤事, 佢都唔想.

所以如果 Over-Book, Delay 4~5粒鐘坐下班 ...

我收usd350,你行開
goldpiglet
|
有時候 轉機型或大機轉細機
原來座位 就不保證了
hoho326
|
比我一定做e-check in, 條隊又少D人,check in寄行李又快D
1988cc
|
我都唔知係咪一定要網上check in,不過次次都有做。
GGsam
|
hoho326 發表於 18-8-25 09:41
比我一定做e-check in, 條隊又少D人,check in寄行李又快D

我都覺得做左網上check in ,寄行李是快左。但好多時,自己check in 係屋企要重新入過哂d 個人資料,我一家三口,都幾煩同哂時間。
感覺是慳咗航空公司地勤的時間,幫左他們咁,有乜入錯,責任好像變咗係我度咁
木土土
|
vkzone 發表於 18-8-24 14:15
佢咁答我咁聽囉, 事實上這也是我唯一一次無online check in 而又咁啱出事. 可能唔關online checkin 事都說 ...

如做咗online check in ,已有boarding pass,就guarantee 上到機啦
claudialuk2011
|
木土土 發表於 18-8-25 17:42
如做咗online check in ,已有boarding pass,就guarantee 上到機啦

除非你自己唔上!
木土土
|
claudialuk2011 發表於 18-8-25 21:24
除非你自己唔上!

避免因overbook上唔到機,一定要盡早online check-in

我囡試過一次online check in 唔到,可能overbook 已經派晒boarding pass 位,最後在機場返而被upgrade 咗去business class