網絡真係好恐怖,唔到你唔信

ilovefat
|
我同朋友研究左一樣野一排,就係電話一向都有嘅「定位」,同電話會「被偷聽」。
一路以嚟,fb會將用户分類,已經係小兒科。即係你嗰排想搵酒席,fb就會自動彈好多同類型廣告出嚟,已經唔係新鮮事。
我地試過喺無用緊電話嘅情況下,去談論一個之前無search過嘅嘢,例如「Timberland」(只是亂舉例),不嬲完全無興趣,唔會睇,但喺我地講完嗰日嘅fb就出現左Timberland嘅廣告,試過唔只一次,唔會係巧合,雖然知科技發達,但有d心寒。
仲有另一樣「定位」,試過行入一間賣好偏門嘅產品嘅舖,之前未睇過同類型野,喺嗰間舖逗留左唔夠十分鐘,嗰晚嘅fb出現左同類型產品嘅廣告。
一向知google等大網絡公司,都會收集big data,不過可能佢地嘅技術,已經遠超我地所知。
定位可以熄,但係係咪真係熄左呢?無人知。
咁「收音」呢?電話無論喺咩狀態,都有可能一直被竊聽。
MM2H
|
唔出奇,行得正企得正,冇驚過亦唔擔心,因唔值得 被追蹤……
good_pig
|
ilovefat 發表於 18-8-23 21:49
我同朋友研究左一樣野一排,就係電話一向都有嘅「定位」,同電話會「被偷聽」。
一路以嚟,fb會將用户分類 ...

竊聽...從來冇試過WO
龍貓車
|
收音就真係未試過
但search過果樣野,真係會成日彈呢方面嘅廣告出黎,我覺得正常
ilovematthew
|

你咁講又好似係喎,我呢排減肥,成日彈咗d健身廣告出來
龍貓車
|
收音就真係未試過
但search過果樣野,真係會成日彈呢方面嘅廣告出黎,我覺得正常
goo_littlebb
|
我同老公不止一次講過,去淘寶買完果樣嘢,跟住之後丫烏團購就會見到我買果樣嘢,我都覺得好奇怪。
tsung
|
竊聽風雲
tsung
|
竊聽風雲
龍山仔仔
|
ilovematthew 發表於 18-8-23 22:13
你咁講又好似係喎,我呢排減肥,成日彈咗d健身廣告出來

會唔會係因為你特別留意果類廣告,印象深刻左咋?
龍山仔仔
|
MM2H 發表於 18-8-23 21:51
唔出奇,行得正企得正,冇驚過亦唔擔心,因唔值得 被追蹤……
...

同意
mara
|
對你搵過嘅野,再出廣告好正常,呢d係google數據嘅價值,偷聽我唔信。其實唔好睇都自己咁大,生活會過得安心好多,身有屎另計啦
wcpcelia    發表於 18-8-24 10:25
yucl_hk
|

智能電話無得換電, 我一直懐疑係陰謀

off左係咪真係off左
LamSiuB    發表於 18-8-24 17:11
frombetter
|
呢啲好似叫cookie。
YOM
|

我都有甘嘅情況,心有懷疑過點解甘多巧合頁面出現,你甘講,心振一振有D驚驚哋添!
MATTMIA
|
好恐怖
Teletrend
|
good_pig 發表於 18-8-23 22:09
竊聽...從來冇試過WO

私家偵探話手機竊聽無咁易,係咁易佢就發達
good_pig    發表於 18-8-23 22:44
Teletrend
|

用大陸手機apps 全被監控,以防叛亂國家
mariefish
|

ilovexo824
|
yucl_hk 發表於 18-8-23 22:30
智能電話無得換電, 我一直懐疑係陰謀

off左係咪真係off左

可以換,你去 apple 話換電,放底一陣就可以攞返