自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

你用埋Google assistant 就會有竊聽。
美國仲有好多人在家中用Alexa, 擺明俾人竊聽家裡大小事。

伯爵府

ilovefat 發表於 18-8-23 21:49
我同朋友研究左一樣野一排,就係電話一向都有嘅「定位」,同電話會「被偷聽」。
一路以嚟,fb會將用户分類 ...

呢个肯定係。因為我試驗过。不過係要同語言先work.

禁止訪問

琥珀宮

回覆樓主:

yes,前日先同朋友講起依樣嘢,科技發達係咁,除非唔用手機

公爵府

好媽媽勳章

yucl_hk 發表於 18-8-23 22:30
智能電話無得換電, 我一直懐疑係陰謀

off左係咪真係off左

你夠膽自己折出嚟咪換到囉

男爵府

回覆樓主:

有冇睇過套西片叫咩反恐咩xxx,裡面講有個女仔寫咗個程式,可以追蹤到想搵嘅人,只要有cam有手提電話鏡頭等等,都變咗係佢尋人嘅工具。我其實覺得一啲都唔科幻。

大宅

回覆樓主

我好耐之前都發覺係咁,試過同朋友/屋企人講想去剪頭髮,無係網上search任何髮型屋嘅情況下,fb每日都pop up d 髮型屋廣告,仲有試過其他野都係咁

而我同朋友分享後,原本佢都都唔信,但佢開始有留意,之後都試過傾計講開一個平時唔用開嘅牌子,之後就係fb見到佢嘅廣告

呢排我發覺淘寶都有少少類似情況..

男爵府

careycarey 發表於 18-8-23 22:44
有冇睇過套西片叫咩反恐咩xxx,裡面講有個女仔寫咗個程式,可以追蹤到想搵嘅人,只要有cam有手提電話鏡頭等 ...

定好似狂野時速呢!?兩套都雲廸素做,我又差唔多時間睇,有啲亂,定兩套都有講類似科技

男爵府

mara 發表於 18-8-23 22:29
對你搵過嘅野,再出廣告好正常,呢d係google數據嘅價值,偷聽我唔信。其實唔好睇都自己咁大,生活會過得安 ...

我而家就係講緊我無搵過嘅嘢,唔好睇得科技同網絡太細。
唔係身唔身有屎嘅問題,係談論下科技發展得幾快,我無話介意係咪被竊聽。

大宅

回覆樓主

我信架

https://youtu.be/ZHlGoygcV10

子爵府

Alange 發表於 18-8-23 22:39
家吓講緊Facebook 同Google, 呀。 美國公司!

FB 目的係做生意啫,例如我睇fashion 多,佢就彈fashion pages 多D,好耐啦!唔奇怪!

侯爵府

回覆樓主

係呀 有啲野我係whatsapp講過 但無search 過第二日fb個廣告就係果堆野

伯爵府

我同朋友研究左一樣野一排,就係電話一向都有嘅「定位」,同電話會「被偷聽」。

不嬲都有呢個說法...

http://time.com/money/5219041/how-to-turn-off-phone-microphone-facebook-spying/

伯爵府

回覆樓主

吓?呢的大數據巳經唔係乜野秘密嚟喇喎,google 用你搜尋數據分析你喜好,再係你去既各個網站出你関心過既資料,咁樣先可以收到廣告費,唔係你估佢點賺錢呀?

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

收音一定有!有日同同事們高談闊論隆胸既問題,我完全無呢個打算所以當然唔會有任何action點知之後係甘彈隆胸或升cup既廣告

LamSiuB    發表於 18-8-24 17:22

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁...其實你知道係咁...同唔知係咁..
你都要咁生活....

諗咁多...嚇自己做乜?

又唔係乜大人物...鬼得閒在意你...
係..佢係會知你去左邊..SEARCH過乜...
跟住比乜廣告你...但..佢未必知你真係乜水...
只係想廣告收入多D....

網上廣告..好多都係CLICK入去...網頁先有錢收....
佢放D你岩睇既廣告..你CLICK入去既機會就會大D...
咁佢就有大D機會賺到果少少廣告費....
一個人CLICK入去一個幾毫......但世界咁多人....
十份一CLICK入去都浸死人啦....
所以...你真係唔駛諗太多....

珍珠宮

lingluk1306 發表於 18-8-23 22:50
係呀 有啲野我係whatsapp講過 但無search 過第二日fb個廣告就係果堆野

當年whatsapp話要收錢,被好多人罵
另一方案就係賣俾FB

我唔知有無關~

只係想帶岀,便宜/免費係有代價的

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Teletrend 發表於 18-8-23 22:32
私家偵探話手機竊聽無咁易,係咁易佢就發達

哈哈

大宅

虎到金來勳章

我信有~收音呢樣野,之前都試過咁,同人傾計講緊某話題,之後果幾日全部彈出黎既廣告都係同類,而果樣野我係冇在Google /yahoo 搜尋過,只係當面講既對話,我自己都嚇一跳,但我講出黎,朋友們都唔信有呢回事

公爵府

m131 發表於 18-8-23 22:46
我好耐之前都發覺係咁,試過同朋友/屋企人講想去剪頭髮,無係網上search任何髮型屋嘅情況下,fb每日都pop u ...

我唔明呀,即是你同朋有講電話想剪髮,fb就彈呢啲廣告?

首頁
12345...10

尾頁

跳至