自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我大慨20 年前已經有睡眠窒息, 當年減肥後, 就正常返.

近年可能年紀大, 體重增加, 終於都係要用機.

攞返當年個report, 間公司已經可以買機, 用左之後的確係睡眠質素好左好多.
我冇用放濕亦冇用下巴帶都可以.

有放濕既機一般都比冇放濕靜. 以前用開果部係連水箱既一體機, 但我一直冇用加濕. 今年轉左部細D機身,方便旅行可以易D帶埋, 呢部可以另加水箱, 我以為一向唔用加濕冇需要所以冇買水箱, 點知返來用就覺得嘈, 後來同呼吸機公司講起, 佢哋話連住個水箱係會靜D .

見過有體檢公司同呼吸機公司都有提供睡眠測試, 好多都可以喺屋企做, 有D上門幫你駁線, 有D自己攞機返去就得. 買服務前要問清楚. 更重要係問清個報告係唔係由醫生寫. 因為賣機既公司, 就算係網購, 都好大機會要求出示醫生報告.

另外, 如果外國網購要考慮保養維修問題, 同時亦要注意網店有關既限制, 有部份網店其中部份品牌既呼吸機唔可以運出口, 要經當地集運轉返香港, 但另一D品牌又可以直接出口.

如果懷疑自己或家人有睡眠窒息症, 建議先自行做左睡眠評估, (上網搵下就有睡眠室息既病徵), 如果有懷疑可以做睡眠測試或者見醫生先. 出左報告就算真係有睡眠窒息, 可以問下醫生意見, 可唔可以用減肥等方法處理, 最後至考慮買機.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

clpapa 發表於 18-8-25 21:22

很詳盡~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

clpapa 發表於 18-8-25 21:22

好詳盡,多謝,我會問下d 公司有無醫生報告。如果有,你咪等於我唔使再去醫院?

首頁

尾頁

跳至