求救!菲姐沖涼次數……

hihi_shirley
|
37歲的新菲姐黎到的第三個晚上…… (emoji)
第一晚,佢搭早機飛黎,等我放工接佢返屋企都晏,同佢一齊出街晚餐後,叫佢快d沖涼就瞓覺
第二晚,放工返黎見到菲姐沖完涼,再帶佢去街市買餸,教佢煮餸,食完飯攪掂後佢去瞓覺,我問佢做咩唔去沖涼,佢答我下午沖咗,我話頭先又要煮嘢,要再沖涼,沖2次都可以,跟住佢有去沖,之後,瞓覺
第三晚,佢唔沖涼又準備去瞓,我又問,佢又答我下午沖咗,我又話煮完嘢要再沖,佢竟然話,如果佢瞓覺前沖涼,背部同腳會痛,仲話菲律賓係咁講的,我再講應該要沖,但最後佢都冇沖就去咗瞓覺
我應該點做好呀? 點算呀?
sasatt
|
我現在的工人都係咁呀
佢間房臭到不行
今個月係佢在我家工作1年零一個月
無啦啦晚晚沖涼
不明所以
m67
|
我家菲姐係朝早起身一次,夜晚臨訓前一次
KOEY062
|
我工人都係海外菲,都係一早一晚各一次, 唔係咩菲律賓人夜晚唔沖涼,係個人問題。
m67
|
我都同意係個人問題
wcpcelia    發表於 18-8-24 08:52
PCCW2319
|
hihi_shirley 發表於 18-8-23 23:11
37歲的新菲姐黎到的第三個晚上…… (emoji)
第一晚,佢搭早機飛黎,等我放工接佢返屋企都晏,同佢一齊出街 ...

我爸個外傭係印傭。 佢每晚都搞掂哂野, 大約9點前, 就會去沖涼, 然後就去瞓。
|
sasatt 發表於 18-8-23 23:27
我現在的工人都係咁呀
佢間房臭到不行
今個月係佢在我家工作1年零一個月

唔通我都要好似你咁……真係要接受嗎?
|
m67 發表於 18-8-23 23:50
我都同意係個人問題

係囉…
sasatt
|
hihi_shirley 發表於 18-8-24 08:57
唔通我都要好似你咁……真係要接受嗎?

之前請過兩個海外菲
晚上洗完碗佢唔好意思太早入房
坐住等9點
我叫佢唔洗等
去沖涼入房休息
有次天氣好凍,約10度,
佢沖涼時我發現沒開爐
佢出黎我問佢,冷嗎?佢仲答我不冷
完來一直都係扮沖涼
|
sasatt 發表於 18-8-24 13:38
之前請過兩個海外菲
坐住等9點

佢一直都係扮沖涼?
sasatt
|
hihi_shirley 發表於 18-8-24 18:26
佢一直都係扮沖涼?

係呀
其實之前都懷疑啦
沖完涼出來沒一點香皂味
大毛巾包頭頭髮是乾的
應該是因我叫佢沖涼休息
佢怕唔沖就唔入得房住迫住扮沖囉
所以後來請的我都唔叫佢地沖了
費事浪費水
|
sasatt 發表於 18-8-24 18:31
係呀
其實之前都懷疑啦
沖完涼出來沒一點香皂味

即係下晝沖咗涼,夜晚煮完餸都唔再沖?
lily-of-valley
|
好似philippine said if bath at night they will get sick.
我唔得架, 我看牛咁看實佢, 做完一日野, 訓前一定要佢沖涼換衫. 又唔使佢洗衫, 佢可用洗衣機. 總之不能污糟.
sasatt
|
hihi_shirley 發表於 18-8-24 18:36
即係下晝沖咗涼,夜晚煮完餸都唔再沖?

係一大早沖
晚上唔沖
星期日放假晚上回來都唔沖
早兩星期發現d更勁既野
我提供左個腳踏垃圾桶放佢房
佢取了個內膽出來當痰盂all尿
唔怪了一日在房10個鐘都唔洗去廁所
PCCW2319
|
sasatt 發表於 18-8-24 18:42
係一大早沖
晚上唔沖

你嗰個住好鄉下, 未出過國打工?
lily-of-valley
|
sasatt 發表於 18-8-24 13:38
之前請過兩個海外菲
坐住等9點

我以前個6日仙印就係扮沖涼。 撞鬼佢開大水喉成粒鐘, 個身乾嘅, 我以為佢死鬼咗, 打門叫佢開門, 原來個身乾嘅。
|
lily-of-valley 發表於 18-8-24 18:40
好似philippine said if bath at night they will get sick.
我唔得架, 我看牛咁看實佢, 做完一日野, 訓 ...

我菲姐都係話會背痛
|
lily-of-valley 發表於 18-8-24 18:40
我唔得架, 我看牛咁看實佢, 做完一日野, 訓 ...

咁好彩你個菲姐都冇病到……
|
sasatt 發表於 18-8-24 18:42
係一大早沖
晚上唔沖

|
lily-of-valley 發表於 18-8-24 19:27
我以前個6日仙印就係扮沖涼。 撞鬼佢開大水喉成粒鐘, 個身乾嘅, 我以為佢死鬼咗, 打門叫佢開門, 原來 ...

我都驚如果我再講,佢都會走去扮沖涼,到時連水都嘥埋,仲衰……