婆婆打比我尿有血,肚痛,要去急症!

samsim
|
婆婆 77 喇!自己坐的士去,擔心!
等電話隨時候命去陪佢!
至愛朱古力
|
samsim 發表於 18-8-24 00:27
等電話隨時候命去陪佢!

點解唔幫佢打 999, 一個老人家自己坐的士去醫院,同埋點解你唔飛的即刻去睇下佢既
chingmon
|
仲候命?即刻飛去醫院啦
苡晴
|
77歲?
如樓主有空去陪伴婆婆睇e生

當年我外婆57歲又係有血尿等等
tingtingb
|
等電話隨時候命去陪佢!

係咪膀光炎?
小豬Pigpig
|
如果冇小孩要睇,就去睇下佢啦
miriam
|
等電話隨時候命去陪佢!

動身去醫院陪佢

老人家好多時表達唔清楚,同醫生溝通會好亂,同埋有家人陪住個心定好多。

出門時記得帶埋厚外套,醫院急症室冷氣幾凍,可以帶埋暖水去,係等既時候可以飲暖水。
samsim
|
婆婆堅持自己,要左右,會打比我咁話!
fiona_k
|
回覆 samsim 的帖子

平安鐘係未可以有人幫手叫白車?
samsim
|
有平安喇!但仍堅持自己坐車!
麟媽媽
|
仲等電話?快d去急症室陪佢啦!
我成日同我老豆出入急症室,成日見到啲公公婆婆唔知定,四圍行唔識路,又有分流又要拎藥行錯晒真陰功!一個老人家有病自己去點得啊?
章魚妹妹
|
老人家自己夜晚晚去急症就算感冒都陪佢去啦!
miriam
|
samsim 發表於 18-8-24 00:36

經驗之談

早排我媽肺炎私家醫生要佢即時去急症睇,佢話自己搞得掂,唔使我陪,我當然唔理佢即刻請假陪佢,返到我媽屋企時佢個人定左好多,係急症等時有咩野我代佢處理,照肺後係觀察病房等時我可以留意埋情況同醫生講,佢坐到腳腫又唔敢出聲,我咪要求護士安排床畀佢訓。

其實好多濕碎野要處理,有個後生係度方便好多。

我媽同你婆婆一樣年紀丫。
chingmon
|

一個得自己一個有血尿既77歲婆婆,如果甘堅持,打俾你做咩?因為係醫院等緊太無聊所以半夜三更(1am)打個電話嘈醒你?你做孫覺得吾急吾去,都可以叫你阿媽去睇下佢阿媽。
rose-mag
|
自己喺屋企等咪仲擔心,婆婆要自己去冇問題,你都去醫院接應佢,如果要留院觀察要照,好多嘢要應付,77歲唔再係後生啦。
VampireBaby
|
老人家打得比你,即是想有人關心!快去陪伴她吧!
clarawuwu
|
老人家口係咁講,但你都係去醫院陪佢啦!呢d時候唔駛咁聽話啦!候咩命!
iki
|
就算後生仔都想有人陪啦,何况成80歲婆婆,冇特别嘢搞就去陪吓佢都好
mao2008
|
要去,一陣婆婆乜都唔識,醫生又攪佢唔掂就煩
Mrs·Cheung
|
如果無屋企人小朋友要照顧,真係去一轉較好。

好多老人家口講話唔使人陪,怕累到屋企人。但等過急症都知道,夜晚又涷又人手唔夠,夜晚一個人,真係有個人陪下好啲。