中醫師

大小小
|
請問大家應為註冊中醫師算吾算係專業人士呢?
moonmoonbabies
|
當然,同西医一樣考牌
sushiroll    發表於 18-8-24 11:40
wcpcelia    發表於 18-8-24 10:27
wcpcelia    發表於 18-8-24 10:26
JD930
|
大小小 發表於 18-8-24 00:47

當然係
tramtram
|
JD930 發表於 18-8-24 08:28
當然係

× 2
八婆仔@
|

當然喇,沒有學歷同經驗,是不能註冊的。

我個人認為,只要加入註冊受政府認可的人士,他就是專業人士。

如:會計師,醫生,律師,社工,護士,建築師等等
Hoining
|

梗係專業啦!唔係人人可以做到㗎
crystal媽咪
|

專業,讀咁多年如也不算專業,揾鬼去讀
大小小
|
如果講收入,我又覺得西醫收入好過中醫喎
AACheungCheung
|

當然係
小可愛11
|

當然係喇,唔係亞貓亞狗都可以做到中醫喎。
tsung
|
八婆仔@ 發表於 18-8-24 08:30
當然喇,沒有學歷同經驗,是不能註冊的。

我個人認為,只要加入註冊受政府認可的人士,他就是專業人士。

musiccisum
|
大小小 發表於 18-8-24 11:29

睇下去到咩level
JD930
|
大小小 發表於 18-8-24 11:29

如果起薪點來計的話平均來講係西醫高啲,不過有返咁上下經驗同年資後中醫收入都唔差
JD930
|
musiccisum 發表於 18-8-24 16:28
睇下去到咩level

都係啊... 有啲中醫好多人睇,每位一千的話收入都唔差
cwmren6
|
JD930 發表於 18-8-24 18:00

出名嘅中醫可以叫高價,但亦有中醫只收幾十蚊診金。初入職嘅中醫(政府診所)人工聽講仲低過護士,中醫師嘅薪酬架構同西醫差好遠。
JD930
|
cwmren6 發表於 18-8-24 18:08
出名嘅中醫可以叫高價,但亦有中醫只收幾十蚊診金。初入職嘅中醫(政府診所)人工聽講仲低過護士,中醫師 ...

我知,我#13樓都講咗,不過#14樓回應返樓上個位啫
Mary媽咪
|
JD930 發表於 18-8-24 18:00

1千1位都有人睇
除左要補身買補藥要咁貴之外
邊個肯成千蚊睇一睇呀
JD930
|
Mary媽咪 發表於 18-8-24 18:13
1千1位都有人睇