近視去玩浮潛

TPMummy
|
想問如果冇近視潛鏡提供,咁近視既jm,你哋係點做呢?
唔止話望唔清水底,連一齊去既人都搵唔到喎。莫非耍戴住近視眼鏡或近視泳鏡,先再戴潛水鏡,我又唔敢戴著隱形眼鏡落水。
浩朗媽媽
|
香港有兩款潛境可配近視鏡的,如果你不常玩,載 con 吧,或淘寶可有近視潛鏡淘的
ChloeMa
|
我老公都係戴隱形眼鏡,再戴 goggles
TPMummy
|
ChloeMa 發表於 18-8-24 08:35
我老公都係戴隱形眼鏡,再戴 goggles

唔怕沖咗去,沖咗入眼,或者感染細菌咩?

我平日去游水,只係戴近視泳鏡
TPMummy
|
浩朗媽媽 發表於 18-8-24 08:16
香港有兩款潛境可配近視鏡的,如果你不常玩,載 con 吧,或淘寶可有近視潛鏡淘的 ...

係呀,我不常玩。
對上一次係大堡礁,但嗰度好完善,有提供近視潛水鏡及locker租用,好方便,可以放低手提及其他重要嘢。
但今次去沙巴,有jm話沙巴的浮潛,兩樣都沒有提供, 所以有啲頭痕。
leavemealone
|
你去旺角雅蘭中心迪卡儂,嗰度有啲近視鏡片可以貼入去浮潛鏡入面, 好方便,又唔貴
wcpcelia    發表於 18-8-24 09:51
TPMummy
|
leavemealone 發表於 18-8-24 09:11
你去旺角雅蘭中心迪卡儂,嗰度有啲近視鏡片可以貼入去浮潛鏡入面, 好方便,又唔貴
...

係咩,係入面貼上去?可以貼穩的嗎?
是一次性的嗎?
TPMummy
|
浩朗媽媽 發表於 18-8-24 08:16
香港有兩款潛境可配近視鏡的,如果你不常玩,載 con 吧,或淘寶可有近視潛鏡淘的 ...

剛剛在淘寶睇,有近視款,但冇得揀度數既?
大力大力
|
TPMummy 發表於 18-8-24 08:10
想問如果冇近視潛鏡提供,咁近視既jm,你哋係點做呢?
唔止話望唔清水底,連一齊去既人都搵唔到喎。莫非耍戴 ...

我帶住隱形眼鏡游水 20年了,從未跌過一片,讀書時還是游水教練~

最經典一次,是帶著太陽眼鏡滑水,突然跌落水一刻,太陽眼鏡飛脫,也可以有一手可以執太陽眼鏡,而隱形眼鏡還在限睛上~

秘訣是,突然跌落水立刻閉著眼睛 ,上水時除游泳鏡, 就把眼矇矇地~

總之,去旅行就帶多對做後備吧~
olkan
|
如果帶隱形眼鏡就要帶埋後備,我當年試過唔見咗一隻,好在有眼鏡。
大力大力
|
olkan 發表於 18-8-24 09:15
如果帶隱形眼鏡就要帶埋後備,我當年試過唔見咗一隻,好在有眼鏡。

我用是長帶鏡的,外出釣魚2日以上,去旅行我都會帶備多一對後備的~
Rubik
|

戴con,試過買有度數,上水要換眼鏡仲唔方便,啱size嘅浮潛鏡係唔會入水

wcpcelia    發表於 18-8-24 09:55
廷廷媽
|

我帶CON玩浮潛玩左十幾年, 基本上個浮潛鏡好密封, 冇點入水.....
TPMummy
|
大力大力 發表於 18-8-24 09:14

我帶住隱形眼鏡游水 20年了,從未跌過一片,讀書時還是游 ...

「突然跌落水立刻閉著眼睛 」?
游泳本身就是在水中啦。
你意思平時游水,你戴了con之外,連游泳鏡都冇帶?
「去旅行就帶多對做後備吧」你意思con?
一定會,而且我是戴每天即棄的。
TPMummy
|
Rubik 發表於 18-8-24 09:17
戴con,試過買有度數,上水要換眼鏡仲唔方便,啱size嘅浮潛鏡係唔會入水

上咗水真係好唔方便。
平常游泳,上水如果除低個近視泳鏡就濛查查。
Rubik
|
TPMummy 發表於 18-8-24 09:24
上咗水真係好唔方便。
平常游泳,上水如果除低個近視泳鏡就濛查查。

所以我會帶多一副cons,真係入水就換cons
TPMummy
|
廷廷媽 發表於 18-8-24 09:18
我帶CON玩浮潛玩左十幾年, 基本上個浮潛鏡好密封, 冇點入水.....

咁請問有冇係沙巴玩過,真係連locker都冇得租嗎?
大力大力
|
TPMummy 發表於 18-8-24 09:22
「突然跌落水立刻閉著眼睛 」?
游泳本身就是在水中啦。
你意思平時游水,你戴了con之外,連游泳鏡都冇帶 ...

游水時是帶泳鏡的~
olkan
|
大力大力 發表於 18-8-24 09:17
我用是長帶鏡的,外出釣魚2日以上,去旅行我都會帶備多一對後備的~
...

我係好多好多年前,果時未興1day之類,帶完con再帶上潛水鏡(冇諗住可以潛水),點知入水,一時唔記得去卒眼,咁走冇咗
大力大力
|
TPMummy 發表於 18-8-24 09:26
咁請問有冇係沙巴玩過,真係連locker都冇得租嗎?

有次去沙巴釣魚,順便到島上玩,好似係冇locker放東西的 ,我們都是在沙灘上看守著。