自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Rubik 發表於 18-8-24 09:25
所以我會帶多一副cons,真係入水就換cons

入水唔使換,跌咗先换吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 18-8-24 09:31
入水唔使換,跌咗先换吧~

我唔會,我覺得海水好污糟,又多菌,已經唔想戴住游,只不過自己貪方便

侯爵府

回覆樓主

我戴隱形眼鏡玩浮潛
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Rubik 發表於 18-8-24 09:32
我唔會,我覺得海水好污糟,又多菌,已經唔想戴住游,只不過自己貪方便
...

20年來真係人無事喎~

游泳眼睛一定入水啦,最多係游完水除出來沖洗一下 ,但我真係從來都沒有除出來沖的 ,20年來從未試過一次發炎~

之前教游水係每天都落水幾次,仲教成個暑假(教了好多年),初時是有點擔心清潔問題,但事實證明是沒有問題的~

珍珠宮

大力大力 發表於 18-8-24 09:36
20年來真係人無事喎~

游泳眼睛一定入水啦,最多係游完水除出來充一下 ,但我真係從來都沒有拆出來沖的 ...

我都係唔想 take risk,個人選擇吧

男爵府

牛年勳章

TPMummy 發表於 18-8-24 09:13
係咩,係入面貼上去?可以貼穩的嗎?
是一次性的嗎?

可重複使用, 貼得穩, 左右鏡片分開買,所以鴛鴦眼度數都不大問題, 好似50蚊 一片鏡片, 度數好似50度一跳

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

leavemealone 發表於 18-8-24 09:38
可重複使用, 貼得穩, 左右鏡片分開買,所以鴛鴦眼度數都不大問題, 好似50蚊 一片鏡片, 度數好似50度一 ...

有創意的發明~

但除咗鏡上岸就眼矇矇了~

最麻煩 浮潛一下又上岸食東西又落水 近視深真係唔知點算

男爵府

TPMummy 發表於 18-8-24 08:10
想問如果冇近視潛鏡提供,咁近視既jm,你哋係點做呢?
唔止話望唔清水底,連一齊去既人都搵唔到喎。莫非耍戴 ...

淘寶有咖
之前幫c6係淘寶配過浮潛鏡 有得配埋度數 c6話好清添(emoji)(emoji)仲有埋個吸管 $100內有找(emoji)(emoji)

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

TPMummy 發表於 18-8-24 09:26
咁請問有冇係沙巴玩過,真係連locker都冇得租嗎?

有呀, 沙巴玩過3次浮潛, 一次體驗潛水, 我係JOIN LOCAL TOUR玩架, 有一次係住水上屋, RESORT一跳落水已經玩到, 其他出海果D, 只帶小量現金在身, 放在快艇上....
基本上去次次都唔同地方, 好難講實點安置D財物.....
去過咁多次, 最唔好玩既地方係泰國, 最好玩既浮潛地方係馬爾代夫

伯爵府

olkan 發表於 18-8-24 09:28
我係好多好多年前,果時未興1day之類,帶完con再帶上潛水鏡(冇諗住可以潛水),點知入水,一時唔 ...

沖走咗唔驚,係驚沖咗入眼,唔知幾時先返出嚟咋。

伯爵府

heygirl123 發表於 18-8-24 10:05
淘寶有咖
之前幫c6係淘寶配過浮潛鏡 有得配埋度數 c6話好清添(emoji)(emoji)仲有埋個吸管 $100內有找(emoj ...

剛剛在淘寶睇,係有近視款,仲話提供100-600度,但就係冇得揀要幾多度數既?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

olkan 發表於 18-8-24 09:15
如果帶隱形眼鏡就要帶埋後備,我當年試過唔見咗一隻,好在有眼鏡。

男爵府

TPMummy 發表於 18-8-24 12:21
剛剛在淘寶睇,係有近視款,仲話提供100-600度,但就係冇得揀要幾多度數既?
...

你搵個個人問佢就得咖喇 你同佢講要幾多度

寶石宮

2023年兔年勳章

leavemealone 發表於 18-8-24 09:38
可重複使用, 貼得穩, 左右鏡片分開買,所以鴛鴦眼度數都不大問題, 好似50蚊 一片鏡片, 度數好似50度一 ...

幾好喎

用戶要求終止服務

TPMummy 發表於 18-8-24 08:10
想問如果冇近視潛鏡提供,咁近視既jm,你哋係點做呢?
唔止話望唔清水底,連一齊去既人都搵唔到喎。莫非耍戴 ...

1.到潛水店買潛水鏡,可以配近視鏡片,即買即用,約三四百蚊一副
2.配戴隱形眼鏡

我以前潛水嘅,有度數和無度數潛水鏡都有

伯爵府

happybebebe 發表於 18-8-24 21:36
1.到潛水店買潛水鏡,可以配近視鏡片,即買即用,約三四百蚊一副
2.配戴隱形眼鏡

戴住隠形眼鏡去浮潛,真的冇問題嗎?
如果係就真係最方便,因為浮潛完,於島上活動更方便,不用眼濛濛,或戴返副有框眼鏡(真係好憎戴有框眼鏡)

用戶要求終止服務

TPMummy 發表於 18-8-27 15:03
如果係就真係最方便,因為浮潛完,於島上活動更方便,不用眼濛濛,或 ...

無問題
海底潛水都可以
我以前都係咁。
我最近無潛水,只係游水,我都係戴隱形眼鏡再戴游泳鏡去游水

伯爵府

happybebebe 發表於 18-8-27 16:25
無問題
海底潛水都可以
我以前都係咁。

因為網上見有人說,潛鏡會有些少入水,有機會沖走隠形眼鏡。其實沖走都冇咁驚,係驚沖入眼走咗位,自己又唔知啫

公爵府

TPMummy 發表於 18-8-27 15:03
如果係就真係最方便,因為浮潛完,於島上活動更方便,不用眼濛濛,或 ...

我帶住con去深潛+浮潛都唔少次,未試過有問題。不過玩完上水後,我會掉咗副con,換返眼鏡。

公爵府

TPMummy 發表於 18-8-27 16:29
因為網上見有人說,潛鏡會有些少入水,有機會沖走隠形眼鏡。其實沖走都冇咁驚,係驚沖入眼走咗位,自己又 ...

佢副潛鏡有問題,一係就戴得唔好,否則唔會入到水,即使入都係好少,冇可能沖得走副con。

首頁

尾頁

跳至