唔開冷氣有咩辦法?

Dordd
|
請問各位媽媽,天氣咁熱係咪會日日都開冷氣比Bb 架?如果唔開冷氣有無其他方法可以涼啲?因為Bb 熱都好”猛”
我要做媽媽
|
其實bb好怕熱架,一大早你可以唔開,但係到10點左右真係要開。我覺得開窗通風+開風扇依然好熱吖
Fungdada
|
Dordd 發表於 18-8-24 08:40
請問各位媽媽,天氣咁熱係咪會日日都開冷氣比Bb 架?如果唔開冷氣有無其他方法可以涼啲?因為Bb 熱都好”猛 ...

都要睇吓您間屋咩方向,如果向西既話,差不多要20小時開冷氣!
RubyYu07
|
我要做媽媽 發表於 18-8-24 10:00
其實bb好怕熱架,一大早你可以唔開,但係到10點左右真係要開。我覺得開窗通風+開風扇依然好熱吖 ...

真系好熱啊,不過上午都盡量唔開。
RubyYu07
|
Fungdada 發表於 18-8-24 15:23
都要睇吓您間屋咩方向,如果向西既話,差不多要20小時開冷氣!

我坐月時就真係一日開足22小時。
ChanChanAgnes
|
我屋企24小時開冷氣,醫生話屋企要衡溫,冷氣開下熄下bb仲易病。bb訓既床仔我鋪左涼。
haha748494
|
呢個天氣要開冷氣,除左朝早BB起身,到11點由空氣流通,吸下自然風,其他時間都要開架。
BBIP830
|
試過唔開冷氣一陣,大人冇事但bb個頭就濕晒仲滴汗,所以屋企冷氣基本長開,喺房就開房冷氣喺廳就開廳冷氣
PhoebeKw
|
請問各位媽媽,天氣咁熱係咪會日日都開冷氣比Bb 架?如果唔開冷氣有無其他方法可以涼啲?因為Bb 熱都好”猛 ...

我都會大部分時間開冷氣,唔開冷氣成頭汗,又會出熱痱,但間中會熄半個鐘開下窗⋯
wkykam
|
我真係差不多長期都開呢~
係中午出廳食固體先冇冷氣~

如果係仔,頭髮短D都冇咁熱的~
RubyYu07
|
呢兩日涼左好多啦,我風扇都唔使開了
senchacha
|
唔開冷氣真係好易出汗,一陣就成頭汗可能要等過多排真係涼先可以開風扇
EasYGo1818
|

日頭盡量唔開冷氣,流汗流得多中午同佢冲多次涼
GCHK
|
朝早可以唔開,不過太熱都係要開
pigpiglamlam
|
呢樣要睇屋企格局係點,我屋企如果吹南風就好爽,開窗開木門已經好扯風,連風扇都唔使開,不過有時風雨前夕,天氣悶熱都要開
hamsterma
|

早上都係吹風扇比較好,多通風
bchuma
|

點解唔開。開空調米得咯。咁熱嘅天,唔開空調點得。