小產後第一次M 會幾耐?

mcml23
|

有小小長。。

事源係我大慨7月9日小產。。自然流產的。。當時大慨4 weeks

因為身在外地。。25號香港之後。。去X怡醫院睇黃xx醫生。。因為一直流啡。。。照過哂子宮話排清哂,我問。。咁幾時先會停流啡?因為都好耐好困擾,佢又無正面答我。。
之後我有睇中醫。叫我唔補得住,一定要等惡露清先可以補。。
再過多一星期,流啡又流多了,覺得好怪,又唔鮮色,但好似有小小M痛,同胸開始谷(平時我m前會咁),但又唔似M 所以又返去睇。問係咪M,會否發炎?點解咁既?幾時先流完啡?
黃XX醫生又繼續hea答我。再同我照子宮,話好清呀,唔似發炎,不過幫你種下菌睇下囉。。子宮內膜好薄呀,你”應該”已經黎左M,你子宮有一個水襄,小產後通常有,自己會細,但入面有hormones 會影響你M 架。。我再問,咁點分M 定惡露?。。。無答我。。

最後我覺唔對路,就搵過另一個婦科醫生。。佢老同經驗豐富。。一照,佢話邊個話你子宮內膜薄?我一睇就見到好厚喎!無發炎,但你左邊卵巢有兩個大既水襄。。唔係子宮入面。唔係得一個!侸話正常4week自然流產後,應該7-10日一定會乾淨,我流左咁耐係屬不正常出血,點解之前醫生話係正常無留意?佢問之前係邊度睇。。我講完。佢冷笑。。。

之後話我將要黎M 但係一個唔暢順既M。。佢比左粒藥我,話係幫我子宮收縮,推返所有野出黎同希望之後會有正常M,食完會好M痛,叫我有心理準備。但食完我無野。。仍流啡。到4日後,就真係有鮮血既M 來左5-6日開始小,之後覆診,醫生話個水襄去返正常size ,一切照落正常。但就話M 今次會長小小,但如果過兩星期未乾淨就要返去睇。。。

但我下星期三就兩星期。。宜家係仲有小小,時深色血,時鮮血。。又擔心。。。想問有無JM可以話我知你地小產後,既M 黎左幾耐?

sandy_astroboy
|
mcml23 發表於 18-8-24 08:40
有小小長。。

事源係我大慨7月9日小產。。自然流產的。。當時大慨4 weeks

我4月25日做左吸宮,6月3號就黎左第一次m,不過流量比以前多
mcml23
|
sandy_astroboy 發表於 18-8-25 12:04
我4月25日做左吸宮,6月3號就黎左第一次m,不過流量比以前多

咁想問下你第一次M 黎左幾耐?我已經十日,量係頭四日多,之後到宜家都一般
sandy_astroboy
|
mcml23 發表於 18-8-26 17:10
咁想問下你第一次M 黎左幾耐?我已經十日,量係頭四日多,之後到宜家都一般
...

同之前一樣,6-7日,頭1-2日最多,之後開始少
mekochan
|

我記我我果時流左十幾日,頭幾日係流得最多,之後會慢慢小架
laisausau
|
mcml23 發表於 18-8-24 08:40
有小小長。。

我都係4月廿幾左右自然小產,係威記照左3次B超後話應該乾淨哂但見有超級細塊幾MM陰影,醫生話有機會係瘀血,放我出院,即去相熟中醫執藥助排清,返屋企痴住張床5日,近2星期先出門,血就由流産起一星期後止左,確定止血後再睇中醫食調理身體嘅,又煲左一星期,全程狂訓+睇小說分散注意力,盡量令自己開心,停左中藥後感覺身體冇乜事,面有血色,冇再食任何補品,小產後28日M come,血鮮紅,第1、2日量略多,仲排左一隻尾指咁長嘅血塊出黎,7日乾淨(本身M一向7日完,唔痛,週期偏長唔定)