如果小朋友鍾意睇書, 所以書都買? 到圖書館借?

mypineapple
|
小朋友咩書都鍾意,會借?所有都買?
29XX86
|
mypineapple 發表於 18-8-24 08:58

借﹗圖書館乜書都有
買, 一來太貴, 二來無位, 三來量太多, 我同小朋友大約2星期借24本書(拉車仔去), 但每次借完要即用消毒洗手, 返家會抹書2次.
little_monkey
|
借,圖書館書多又方便
Tabo63
|
梗係去圖書館借,邊買得咁多,屋都無位裝咁多書。唯一呢樣福利,係交左稅先享用到,無問題。
poodlema    發表於 18-8-27 15:22
spikenard
|

brindlewin
|

借。我覺得除非你有不盡之財,只準睇自己買嘅書其實限制了接觸面,亦造成求知阻礙。
29XX86    發表於 18-8-24 15:46
carolyktong
|
主要係借,如個別圖書想擁有,也會買
birdbird
|
我買多、借少。我仔喜歡的書, 每本書都睇好多次。
cyyiu
|
借書!又唔駛錢,唔啱睇隨時還,啱睇續借完5次,還完書再借!我囡有幾本書斷斷續續借左1年了!
估計我囡呢一年睇左超過50本書,如果買,都唔知擺邊!
馬爾太
|
有啲(福爾摩斯)會買,但新書太貴,會去買二手。
gracelam
|

99%圖書館借。
jojo1234
|
佢肯睇我肯買,二本二本甘買,睇完二本再買二本
Mikor
|
故事書可以借,但類似百科全書個d 會買,因為兩歲到而家四歲都仲係睇完又睇,反而故事書講左幾次就冇興趣
Nbs
|
Mikor 發表於 18-8-24 09:26
故事書可以借,但類似百科全書個d 會買,因為兩歲到而家四歲都仲係睇完又睇,反而故事書講左幾次就冇興趣
...

我細個嗰幾套百科全書都仲係到, 30 年都有,而家我小朋友攞出嚟睇一樣有趣。
mandy952
|

買唔係最大問題,買完冇位放先係最大問題
mandy952
|
馬爾太 發表於 18-8-24 09:14
有啲(福爾摩斯)會買,但新書太貴,會去買二手。

呢套書圖書館都冇得借,但有大陸簡體版,10元本左右
mimi222shi
|
買,佢隨時可翻看。
MC媽
|
Tabo63 發表於 18-8-24 09:03
梗係去圖書館借,邊買得咁多,屋都無位裝咁多書。唯一呢樣福利,係交左稅先享用到,無問題。
...

去圖書館借書要交咗稅先至享用到? 呢點唔明
sw_nick
|
買多..小朋友會睇好多次
wcpcelia
|
去圖書館借
但有D都會買