7月節,燒街衣,燒俾邊個?

CONNIEQ
|

我真係唔識,燒俾先人定遊魂野鬼?
choc_choc
|
在家孝父母,何需遠燒香。
yui1625
|
其實係俾所有靈界既
呢個行為好似叫「布施」, 即係其實係想幫d朋友仔
等佢地有衣有食, 做下善事咁樣
rabbit75
|
性質同擺街派米一樣
不過你唔會睇到有無朋友仔嚟攞……
p.s靈異之說只係自古傳聞,並非精密科學。
wcpcelia    發表於 18-8-24 09:48
mctl1995
|
阿媽話燒俾遊魂野鬼,等佢地唔好搞d細路仔。我地大晒,阿媽就無再做。
msanubis
|
怨親債主 或 遊魂野鬼
mariefish
|
燒比衆生
CONNIEQ
|
CONNIEQ 發表於 18-8-24 09:08

我奶奶叫我兩公婆買野燒俾老爺,我其實都覺奇怪
mandy952
|
CONNIEQ 發表於 18-8-24 09:08

遊魂野鬼,當做善事咁,但覺得好唔環保又製造廢氣,情願直接捐左去算啦
mandy952
|
CONNIEQ 發表於 18-8-24 09:39

份街衣上面要寫名,咁先人會收到,都係心意
Yukyuk
|

燒俾祖先同燒街衣係有分別,唔可以同一堆火/化寶盆。

燒俾祖先的蠟燭都有花點,燒街衣的蠟燭係冇點(光身)。

#如果兩樣都做,應該先燒俾祖先,後燒俾街。

CONNIEQ
|

唔該各位
happybebebe
|

好似圓玄x院咁,先人喺果度有骨灰x,年年七月前都可以畀錢買個專係七月用嘅位用來拜,
圓玄x院年年都寄信畀子孫叫人買
23april23
|
我都想問,我早日連續2晚發夢見到我死去爸爸,我同我媽講佢又唔知呢個月份可唔可以燒畀先人,我老公就話燒2份,1份畀我爸爸,1份畀其他,其實應該點做好呢?
sjnl43
|
23april23 發表於 18-8-24 21:16
我都想問,我早日連續2晚發夢見到我死去爸爸,我同我媽講佢又唔知呢個月份可唔可以燒畀先人,我老公就話燒2 ...

比我會問廟d 師傳, 唔會估估下, 有咩事射波有怪莫怪, 係廟師傳教我, 有咩唔滿意返去揾佢啦

藍尾巴
|
有寫名就先人,無就路人。