自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

如題。
可能年紀開始大了,個肚腩
請分享,謝謝。

琥珀宮

貓頭雀 發表於 18-8-24 09:32
如題。
請分享,謝謝。

呼拉圈

翡翠宮

回覆樓主:

游水全身減

子爵府

貓頭雀 發表於 18-8-24 09:32
如題。
請分享,謝謝。

每日做腹部運動,早晚做,各15-20分鐘應該會見效(先做一個月睇下成果),之後再加強,堅持是第一要求

wcpcelia    發表於 18-8-24 16:37

男爵府

其實最主要調節飲食內容(不是節食). 少糖少油減容易消化的碳水如粉麵飯粥 (由於不是節食, 要同時增加其他天然食物和低GI食物), 戒零食戒消夜, 水果改飯前食.

至於做運動, 要長時間夠堅持才有效, 因為成效很慢.

真的要運動就做有氧運動, 全身運動, 急步走等做到心跳較平常快又有汗流的程度, 每天30-60分鐘, 一星期四五次.
心跳高就消耗熱量, 消耗熱量達7700卡路里就等同減1kg.
運動做不到局部減肥, 只能鍛鍊肌肉和心肺功能, 及全身消脂同時消埋個肚的脂肪.

珍珠宮

15週年勳章

跑步,打波,加控制飲食

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

做sit up

伯爵府

回覆樓主:

我無試驗過架…………上網教………search…收腹運動。類似sit up, sit up不是人人做到。
左腳膝掂右手踭,右腳膝掂左手踭。
凌空左右腳,上下。

類似掌上壓,但是左腳膝曲向前,再右腳膝曲向前。交替

男爵府

bbkq 發表於 18-8-24 11:06
我無試驗過架…………上網教………search…收腹運動。類似sit up, sit up不是人人做到。

左腳膝掂右手踭, ...

最後一個係類平板支撐 仲有變化
本身係平版但只腳直上直落
變化做右腳向右跨再掂右手 左腳一樣

做完堅累

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珍珠宮

ltp00222 發表於 18-8-24 11:22
最後一個係類平板支撐 仲有變化
本身係平版但只腳直上直落
變化做右腳向右跨再掂右手 左腳一樣

我尋日做完,我覺得好辛苦 仲要做來做去 ,個動作都唔啱個pat pat䇄高咗

請問你做時,有無墊地架? 個手掌好痛啊!
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

貓頭雀 發表於 18-8-24 11:48
我尋日做完,我覺得好辛苦 仲要做來做去 ,個動作都唔啱個pat pat䇄高咗 :sweatin ...

我會鋪瑜珈席做…我當初做都好辛苦

珍珠宮

昨日試左,要做幾耐先得見效架。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

貓頭雀 發表於 18-8-24 11:50

你除咗做plank,仲有冇做帶氧運動?

子爵府

回覆 mandy952 的帖子

真的嗎?

別墅

HiPP勳章(1)

回覆 貓頭雀 的帖子

先做每隻腳20下慢動作做登山者,之後1分鐘平板支撐,再做2分鐘快嘅登山者,慢慢起身在廳行2分鐘.

你做到以上動作兼維持每日做,30日後再講下一步怎做.
生命是雙親俾你,你冇得揀. 但生活是你自己的,所以希望大家可以開開心心地生活,反正喊又一日,笑又一日,大家努力啊.

琥珀宮

ernniechow 發表於 18-8-24 12:27
回覆 mandy952 的帖子

真的嗎?

如平時係零運動,建議先拉拉筋,再做運動會較好

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

貓頭雀 發表於 18-8-24 11:50
你試下下載,Google play運動apps黎做,應該好得。 "清除小腹贅"

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

手踭掂膝頭我每個星期都有做,唔係幾work
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

HiPP勳章(1)

回覆 貓頭雀 的帖子

不是幾耐見效的問題,假設你在?時段做,做完又食糖水雪糕即坐在梳化,做左等如冇做,首先老生常談,早餐最豐富,午餐減半(七分飽),晚餐再減DD,少糖少油,晚上不食宵夜,持之已恒,相信不能大幅減少肚腩也能阻止肚腩擴大,講正題,做平板支撐,首先係1分鐘,一星期後2分鐘,而2分鐘已做到好似好容易嘅時候,再加1分鐘,做任何運動,想要效果,四至六個月才見成績.
生命是雙親俾你,你冇得揀. 但生活是你自己的,所以希望大家可以開開心心地生活,反正喊又一日,笑又一日,大家努力啊.

首頁

尾頁

跳至