名古屋飛機CX

Maymay0803
|
想問問大家有沒有試過搭CX去名古屋,但會先係台北停一小時,再去名古屋。想問問那一小時是需唔需要落機再上機,抑或直接係飛機等的?
Ryokai
|
Maymay0803 發表於 18-8-24 10:13
想問問大家有沒有試過搭 CX去名古屋,但會先係台北停一小時,再去名古屋。想問問那一小時是需唔需要落機再上 ...
兩種情況都有可能出現, 如果時間比較多, 為免客人在機上呆等, 會請客人落機, 順便整理機倉.

如果時間比較趕, 上上落落會造成 Delay, 會要求客人留在機上.

60分鐘係一個尷尬的時間, 兩種可能都會有, 視乎機師及當地機管局的安排、有無 Delay 左, 要追返時間 ... 無必然的做法.
maggkiki
|
想問問大家有沒有試過搭CX去名古屋,但會先係台北停一小時,再去名古屋。想問問那一小時是需唔需要落機再上 ...

我昨日搭呢班機來台北,機上有廣播再飛名古屋的乘客都需要落機等。
wcpcelia    發表於 18-8-24 15:43
luckybaby2011
|
maggkiki 發表於 18-8-24 11:12
我昨日搭呢班機來台北,機上有廣播再飛名古屋的乘客都需要落機等。

咁算準時嗎?改制後好多換飛都要轉機咁
GGsam
|
想問問大家有沒有試過搭CX去名古屋,但會先係台北停一小時,再去名古屋。想問問那一小時是需唔需要落機再上 ...

我試過一次東京返香港,一次名古屋返香港,坐CX, 兩次都要停台北一個鐘,再飛。
兩次都要攞哂機上的隨身物品落機,再過x Ray 機,再用登機証上返機,坐返自己原先個位。
兩次都無delay wor

wcpcelia    發表於 18-8-25 15:09
maggkiki
|
luckybaby2011 發表於 18-8-24 21:21
咁算準時嗎?改制後好多換飛都要轉機咁

準時,仲比原定時間早左10分鐘到達台北。
木土土
|

若兩程機係相同flight #,我以前試過不需下機。

chowivy331
|

8月中坐過。要落機,scan手提行李再去侯機室等。中間可以響台灣機場買吓嘢。去程有delay, 停多過一個鐘。返程時準時,停一小時就起機。兩次都要上落機。
GGsam
|
chowivy331 發表於 18-8-26 20:29

8月中坐過。要落機,scan手提行李再去侯機室等。中間可 ...

同我情況一樣
yokulami
|
好似係睇番本身駛唔駛轉另一架機
littlesister
|
我搭過要落機的
umama
|
上星期名古屋返,係台北要拿hand carry落機,再過security入候機室
1928mickey
|

浪費左一個鐘,選其他航班