支付寶和WeChat,會否有這些安全問題?

bugslayer
|
未用過支付寶和WeChat,但會不會有這個安全問題:
別人掃我的二維碼收錢,還偷偷地將我的二維碼影相,對方是否可以用那一張相,再掃我的二維碼,偷偷扣我錢?
我也想過,讓我掃別人的二維碼,但這好像需要我輸入銀碼,好像很麻煩,特別是入錯了又俾了錢的時候。
這個安全問題,是否已經解決?
florapang0426
|
每個二維碼都只可用於一次交易,下次你再付款時,個二維碼又會唔同的
bugslayer
|
剛剛看到下面的新聞,好像還不是很安全。
https://www.scmp.com/business/china-business/article/2080841/rise-qr-code-scams-china-puts-online-payment-security
lyh80115
|
回覆 bugslayer 的帖子

佢掃你係動態二維碼,次次唔同,你試下返回再入返去,肉眼都睇到唔同;你掃佢自己入銀碼小心啲,入密碼有時可以用指紋,因手機而異。
內地發生過商鋪二維碼被偷龍轉鳳,啲錢轉咗畀其他人,商鋪有損失。所以佢哋要勤啲check下自己個二維碼,收鋪時收理佢,免被調包。
yying829
|
長遠來講,你擔心個人資料出左街多左傳銷電話好過啦
bugslayer
|
如果有人可以整二維碼扮商鋪啲二維碼,咁咪即係嗰條友可以整二維碼扮我部機?
都係怪怪地,算啦。
lyh80115
|
銀聯都新出咗個類似玩法嘅支付方式,小鋪貼個低成本NFC標籤,用手機感應一下,再輸入銀碼付款,。以後北上我想試下,初初出暫時深圳未見有。當然呢個方法有局限性,無NFC嘅手機用唔到!
mandy952
|
lyh80115 發表於 18-8-24 11:36
回覆 bugslayer 的帖子

佢掃你係動態二維碼,次次唔同,你試下返回再入返去,肉眼都睇到唔同;你掃佢自己 ...

收錢嗰個仲危
lyh80115
|
bugslayer 發表於 18-8-24 11:42
如果有人可以整二維碼扮商鋪啲二維碼,咁咪即係嗰條友可以整二維碼扮我部機?
都係怪怪地,算啦。 ...

前面講咗,你手機用嚟付款嗰個係動態二維碼,無得扮
jkswoo
|
bugslayer 發表於 18-8-24 10:30
別人掃我的二維碼收錢,還偷偷地將我的二維碼影相,對方 ...

人掃你,你個QR code 只用一次,重要係一分鐘內轉,偷影左都未必用到。

你掃人,對家個qr code被人偷偷轉左,損失既係對家唔係你,入錯銀碼呢個係人為問題,唔係安全問題
ddkaka
|
bugslayer 發表於 18-8-24 10:30
別人掃我的二維碼收錢,還偷偷地將我的二維碼影相,對方 ...

別人掃我的二維碼收錢,還偷偷地將我的二維碼影相,對方是否可以用那一張相,再掃我的二維碼,偷偷扣我錢?
~~~~~~唔可以,付款碼每次唔同,如果可以嘅話已經唔會有人再用掃二維碼支付,而且你當時係在現場,店員有冇影低你個付款碼你係會睇到。

我也想過,讓我掃別人的二維碼,但這好像需要我輸入銀碼,好像很麻煩,特別是入錯了又俾了錢的時候。
~~~~~~~~~當店鋪冇收款素描器,你一定要掃店鋪收款碼再入銀碼,呢樣冇得你揀,如果怕按錯數字,咁你用番現金最穩陣。
廷廷媽
|
相比之下,信用卡仲唔安全,記低卡後面個號碼就可以網上購物
miniyan
|

手機支付好方便,每次只入1千落去用
就算被偷都係1千蚊
信用卡就吾同啦,最少碌到2萬蚊
月結單重要月尾先收到
到時先發現,太遲了
bugslayer
|
睇嚟都係搵啲指模認証嘅俾錢方法穩陣,用樣(面容辯識)都係唔掂嘅。
ddkaka
|
miniyan 發表於 18-8-24 13:08
手機支付好方便,每次只入1千落去用
就算被偷都係1千蚊
信用卡就吾同啦,最少碌到2萬蚊

好有趣,信用卡盜竊一盗就幾萬,啲人唔太怕,反而怕手機支付比人盗嗰一千幾百
calvin1230hk
|
ddkaka 發表於 18-8-24 21:36
好有趣,信用卡盜竊一盗就幾萬,啲人唔太怕,反而怕手機支付比人盗嗰一千幾百
...

咪係! 無知都算,最差就係D有心人玩抹黑。
其實咁驚,咪掛落張debit card囉。
ddkaka
|
calvin1230hk 發表於 18-8-24 22:02
咪係! 無知都算,最差就係D有心人玩抹黑。
其實咁驚,咪掛落張debit card囉。
...

其實已經設計到好低b,比人用幾十蚊增幾十蚊,整到半自動嚟迎合啲細膽嘅人
cindywy
|
前幾日響大陸手機付款真係太方便了,我覺得並非八達通不能做到相同嘅功能,而是驚嘆內地對於手機付款嘅使用之廣。無論大商場還是小攤檔,全都可以使用記得大約廿年Nokia 時代,男朋友同我講響芬蘭已經有手機支付購物,我覺得好高科技,很是嚮往,現在終於都可以親身體驗一下,果然方便
calvin1230hk
|
ddkaka 發表於 18-8-24 22:28
其實已經設計到好低b,比人用幾十蚊增幾十蚊,整到半自動嚟迎合啲細膽嘅人
...

其實唔用咪唔洗驚囉,又冇話一定要用佢,用番現金咪幾好。
ilikethis2005
|
如果驚既唔好連信用卡用都得,就咁去7-11果d度增值幾百蚊,我都係咁。
最近呢兩樣太多優惠,下下平10蚊都幾抵。