歲幾b 成日打頭

Sophialiu
|
我bb唔知點解成日唔比佢做個樣野 佢就會二隻手打個到 打到好大力 仲要啪啪聲 同左佢講唔好打個頭 佢就喊 成日都係咁 應該點算?
bosch
|
佢係咪眼瞓?
hellohellojenny
|
自己打自己?
眼瞓扭計?
定係想吸引你注意,知道咁做你一定會遷就佢?
bb幾大?
Sophialiu
|
bosch 發表於 18-8-24 11:27
佢係咪眼瞓?

發脾氣同埋眼訓時都會 我唔知點解會咁
Sophialiu
|
hellohellojenny 發表於 18-8-24 11:50
自己打自己?
眼瞓扭計?
定係想吸引你注意,知道咁做你一定會遷就佢?

係啊 自己打個頭 眼訓都會咁 發脾氣都會 有時叫佢做個樣野 佢唔鐘意都會咁 20個月喇 試過佢打個頭 叫佢唔好打都係咁打 同埋試過打佢手 都無用
Moti
|
打「嗰度」即係打邊度?試吓佢一打,就即刻搵其他嘢分散佢注意。盡量唔好講「唔好」。佢打頭,你咪話:「咁大力嘅,手仔會痛喎,頭仔都好痛喎,不如我哋一齊玩.../唱歌/....呀」
凍奶茶少奶
|
留意下感統問題,手板腳板會俾足夠刺激,
myaisha0435
|
可能感統有問題或者有其他問題,

我個仔都會, 醫生話佢都唔想, 佢自己控制唔到, 只可以抱住佢唔好比佢打
BBG520
|
我仔細個果陣都成日打頭,多數想訓,到上幼稚園老師同我講懷疑佢有過度活躍症,之後睇醫生食藥到宜家13歲勒,你慢慢留意吓會唔會仲有其他唔正常行為
dollybaby
|
我bb發牌氣唔會打頭,但佢會自己冚頭落地,連冚幾下,之後喊得仲激,我都好煩惱
sasa0208
|
Sophialiu 發表於 18-8-24 10:59
我bb唔知點解成日唔比佢做個樣野 佢就會二隻手打個到 打到好大力 仲要啪啪聲 同左佢講唔好打個頭 佢就喊 成 ...

你要比埋取代打頭嘅建議佢,咁細個你叫佢唔好,佢唔識仲可以點做
Protea
|
Sophialiu 發表於 18-8-24 13:48
發脾氣同埋眼訓時都會 我唔知點解會咁

未識用言語表達, 又覺得咁又真係會令你即時注意佢, 試下教佢用手指, 要教平時就不斷講唔係佢發脾氣時先學, 例如教定佢指床, 佢指你就講想上床訓覺。 慢慢教, 唔會一兩次就得, 每一個小朋友成長進度都唔同, 唔好擔心亦唔需要歲幾已判斷佢發展有問題。
wcpcelia    發表於 18-8-24 16:17
Sophialiu
|
Moti 發表於 18-8-24 13:52
打「嗰度」即係打邊度?試吓佢一打,就即刻搵其他嘢分散佢注意。盡量唔好講「唔好」。佢打頭,你咪話:「咁 ...

有試過佢一打搵玩具分散佢注意 但一陣之後又會打。 已經幾個月都維持係咁 會唔會有咩問題 (emoji)
Sophialiu
|
凍奶茶少奶 發表於 18-8-24 13:53
留意下感統問題,手板腳板會俾足夠刺激,

即係點?
Sophialiu
|
myaisha0435 發表於 18-8-24 14:18
可能感統有問題或者有其他問題,

我個仔都會, 醫生話佢都唔想, 佢自己控制唔到, 只可以抱住佢唔好比佢打

控制唔到 咁抱住之後係咪會冷靜返 大個會唔會唔再咁樣?
Sophialiu
|
BBG520 發表於 18-8-24 15:00
我仔細個果陣都成日打頭,多數想訓,到上幼稚園老師同我講懷疑佢有過度活躍症,之後睇醫生食藥到宜家13歲勒 ...

想問問 咁例如仲會有咩唔正常行為?
Sophialiu
|
dollybaby 發表於 18-8-24 15:18
我bb發牌氣唔會打頭,但佢會自己冚頭落地,連冚幾下,之後喊得仲激,我都好煩惱
...

你bb幾大啊? 咁你有無阻止?
Sophialiu
|
sasa0208 發表於 18-8-24 15:24
你要比埋取代打頭嘅建議佢,咁細個你叫佢唔好,佢唔識仲可以點做

一叫唔好打頭 佢就次次都聽唔到咁
Sophialiu
|
Protea 發表於 18-8-24 15:37
未識用言語表達, 又覺得咁又真係會令你即時注意佢, 試下教佢用手指, 要教平時就不斷講唔係佢發脾氣時先 ...

唔該你 我試下慢慢教下佢表達想要咩 想做咩 我覺得佢識聽 但係得打頭 叫佢唔好佢就唔聽 我都好怕佢係有咩問題
Jolly
|
打頭要密切留意!
可以係佢知佢一打頭/自虐,你就會比佢想要嘅野佢, 變左打頭就有佢想要嘅,唔打就冇,咁係唔係都打。呢種係行為問題。
又可以係感覺統合問題,即係五官感覺會較常人敏感或者唔敏感,簡單些講係佢要做些自我剌激行為來覺得舒服些!
好多時感統問題會在自閉症小孩身上發生,你可以上網找找自閉症幼兒症狀來比對吓!
Mom knows best. 如果你都覺得唔係好對路,咁去找個醫護深入了解吓好d!