和牛 或 靚雪花牛肉

SKB
|
請教各位煮藝精湛的JM達人,我將會開個美式BBQ party,想買好似sogo超市凍櫃裡面級數既和牛扒和牛肉,當然貴la。如果想買差不多級數的靚牛,有無街市或凍肉店推介呢。港島區!謝謝!吉之島果D掂嗎?
Poyau
|
希望有推介
mongng
|

sogo雪櫃一片片果d唔啱的,果d切得太薄又太油,只係適合sabu sabu 或sukiyaki, 我覺得凍肉店美國prime 雪花肥牛或牛扒都唔錯,唔太貴又好味。

Abbie_mimi
|
SKB 發表於 18-8-24 10:59
請教各位煮藝精湛的JM達人,我將會開個美式BBQ party,想買好似sogo超市凍櫃裡面級數既和牛扒和牛肉,當然 ...

西環張霖記
1010mum
|
銅鑼灣和興行
kitbebe
|
BBQ用韓牛
20150618bb
|
請教各位煮藝精湛的JM達人,我將會開個美式BBQ party,想買好似sogo超市凍櫃裡面級數既和牛扒和牛肉,當然 ...
我對於和牛類,食過好多次,貴價,但唔...........................覺得好同正.
20150618bb
|
如果請客,可到凍肉公司買靚小小牛排,叫佢用機開片1CM用來燒都正
wcpcelia    發表於 18-8-25 16:26
20150618bb
|
20150618bb 發表於 18-8-25 14:16
如果請客,可到凍肉公司買靚小小牛排,叫佢用機開片1CM用來燒都正
樓主......都無回應,但你就同意我,
sf013hk
|
回覆 20150618bb 的帖子

1cm 半吋都唔夠。做 BBQ 太薄了。最少都要 1吋厚,燒出來先唔會太乾。如果真係大型(戶外)美式烤爐來做 BBQ 可以冚蓋來焗烤可以考慮兩吋厚效果更理想。
20150618bb
|
sf013hk 發表於 18-8-25 16:40

1cm 半吋都唔夠。做 BBQ 太薄了。最少都要 1吋厚,燒出來先唔會太乾。如果真係大 ...
2"真係要到美式餐廳先做得好呢個真係要高手,1cm到火燒已經食得,唔會乾
ry
|
我覺得用一口牛最好,食又方便又好味。
我哋次次買多多都食清光
tsung
|
1010mum 發表於 18-8-25 11:27
銅鑼灣和興行

sf013hk
|

我係屋企都做,我一般都係吋半厚。兩吋早排都整過幾次。扒房有專業既爐當然效果會出來好靚樣, 但家中自己整你唔可能要求做到有網紋燶狀。但如果你對買相要求唔高,兩吋煎出好味多汁牛扒其實都唔太難。
講番 1cm個問題係,如果你買雪藏肉 (平好多嘛), 解凍之後肉中既水份已經流失唔少,所以太薄牛扒出黎個結果會乾。當然你如果用冰鮮甚至新鮮牛扒又另外一回事啦。
20150618bb
|
sf013hk 發表於 18-8-25 17:21

我係屋企都做,我一般都係吋半厚。兩吋早排都整過幾次。扒房有專業既爐當然效果會 ...
二吋厚唔係容易做,講就容易做就難,因內部生到流出血汗,唔係個個食得落
20150618bb
|
sf013hk 發表於 18-8-25 17:21

我係屋企都做,我一般都係吋半厚。兩吋早排都整過幾次。扒房有專業既爐當然效果會 ...
如果冷凍1cm到火燒,真係好合食用
crystal媽咪
|
20150618bb 發表於 18-8-25 14:12
我對於和牛類,食過好多次,貴價,但唔...........................覺得好同正.

你果然係吃貨的
Goldilocks
|
20150618bb 發表於 18-8-25 14:16

1cm 做唔到美式BBQ牛扒,美式牛扒真係最基本起碼0.75-1吋厚。
20150618bb
|
Goldilocks 發表於 18-8-25 18:00
1cm 做唔到美式BBQ牛扒,美式牛扒真係最基本起碼0.75-1吋厚。
各有各中意喇,只是我自己愛好
Goldilocks
|
20150618bb 發表於 18-8-25 18:11
各有各中意喇,只是我自己愛好

只因樓主講明佢係開美式BBQ party ,所以大家都係講番美式牛扒的特式。