單親請姐姐

保密
|
有無單親嘅 JM 可以分享一下呀?

離婚了!我有一個小朋友黎緊升小一,住公屋,我有返工(9-6),屋企無人可以幫到手照顧,經濟上如果請左姐姐,唔會有錢儲到,應該月月清。

想問下如果返左工返左學,咁姐姐一個人响屋企會唔會好悶?我屋企好細,好似無咩比佢做。

想請姐姐原因係,小朋友放學同放假或唔舒服可以有人幫到手照顧下。晚上姐姐可以幫手煮飯,放左工可以專心陪小朋友。

Esther_531
|
甘都要請架拉。。吾係長假期點攪
竇漪房
|
咁情況都要請,如果小朋友病左或學校假期你都無人湊

預計請到5到6年級,大d可以自己返學放學,放學後去補習,呢幾年要努力教佢自理

4年左右啫!加油呀!
保密
|
竇漪房 發表於 18-8-24 11:28
咁情況都要請,如果小朋友病左或學校假期你都無人湊

預計請到5到6年級,大d可以自己返學放學,放學後去補 ...

多謝鼓勵
wcpcelia    發表於 18-8-24 16:41
spikenard
|
升小1,4,5點放學,搵功課班,做完就回家,2個人的家務又不會好多的,倒不如請鐘點清潔,買餸的話星期天1次買足,衫存足1星期攞去洗衣店

訓練小朋友有手尾,基本家就唔會點亂

錢鬆動d就可以多帶佢周圍玩親子吓,但你月月清的話娛樂,買野,親子就會變得左想右想! 單親給人的不安感覺就是將原有的生活質素下降,沒另1伴的經濟,好好的分配資源,將單親的生活與原本的距離差別縮短,也減少朋友的不適感!
保密
|
spikenard 發表於 18-8-24 11:35
升小1,4,5點放學,搵功課班,做完就回家,2個人的家務又不會好多的,倒不如請鐘點清潔,買餸的話星期天1 ...

但如果佢有唔舒服,我份工未必可以經常請到假。呢個就係我最主要的原因。好無奈
ngccl
|
保密 發表於 18-8-24 11:17

離婚了!我有一個小朋友黎緊升小一,住公屋,我有返工(9-6),屋企無人 ...

沒有選擇餘地,一是請姐姐,一是轉兼職(仲要在學校附近)!
小朋友隨時有特發事要學校接走!你如全職,能否特然放工走人?
或是有長輩可以幫吓手跟吓眼?

AACheungCheung
|

離婚了!我有一個小朋友黎緊升小一,住公屋,我有返工(9-6),屋企無人 ...

請鐘點
廷廷媽
|
冇得計工人有冇野做, 我都係仔中一先冇請, 你小朋友小學係屋企附近嗎? 可以叫工人準備埋小朋友午餐盒送去學校, 每日買餸, 做清潔咁囉....
yurijm
|
呢啲情況真係有需要請
有時候學校如果有興趣班遲放
就冇校車服務
都係要姐姐接送

夏季颱風、暴雨停課,又係突發事
都係需要姐姐
patpat234
|

長假期都容易攪,最麻煩係小朋友唔舒服,好難揾到人幫手,除非自己屋企人
靚豬豬
|
spikenard 發表於 18-8-24 11:35
升小1,4,5點放學,搵功課班,做完就回家,2個人的家務又不會好多的,倒不如請鐘點清潔,買餸的話星期天1 ...

但樓主要返工,遇上小朋友病 or 學校假期點都要有人睇住小朋友
tsung
|
有冇屋企人可以幫手照顧小朋友?否則的話建議要請姐姐幫手
KitAuYeung
|

無計,一定要請工人。打風,黑雨,小朋友唔舒服,測驗考試放半日,學校假期,長假期,無人湊小朋友。 好似我仔學校錦,6月頭考試到7月中暑假前都係返半日。唔請工人,無人湊。
Ada2288
|
就算無錢凈都要請姐姐啦,請鐘點仲貴又唔係日日幫手;姐姐可以煮下飯清潔屋企接送放學,學校咁多假期又或要臨時接走小朋友,唯一係請姐姐幫手
crystal媽咪
|
唔使驚姐姐會悶,佢哋好識得自我娛樂
MrsPerthLiu
|
幾細嘅屋企都有野做嘅,既然小朋友返學返得長時間,日間唔洗特別照顧,可以要求工人姐姐清潔衛生標準高啲,又或者熨衫都熨佢幾個鐘啦,點會冇野做
而且你似係要有個大人stand by喺度,小朋友有頭暈身慶、打風黑雨隨時接送小朋友咁,小朋友得小一,平日返放學都要有大人跟住啦,淨係呢幾樣已經唔係鐘點可以做到,請本地姨姨仲貴,你個情況只能請工人
ValerieBaBa
|
要請,否則如果妳病左就就好大鑊。

媽媽加油 祝您好運
是是但但
|
如果想慳, 可以搵返自己個區既社區保母, 通常打自己區名+ 婦聯。
社區保母, 十零廿蚊一個鐘(好似每區唔同, 有少少分別, 但差額唔多) 。
可以搵佢地湊放學, 接去保母家, 但唔可以旨意佢地教功課, 要小孩自律, 自己做架咋。你放工去湊返。
星期六日買定多少少餸囉, 跟住每晚整定醃好, 兩個人食, 一碟肉炒菜, 一碟蒸蛋, 都OK。之前整好醃好, 回家煮, 唔會太花時間。

sushiroll
|
加油