自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主

請姐姐的確好s, 你5 使咁煩,但所有開銷又o ng ok 呢???如果5 好可能又要送走!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Ada2288 發表於 18-8-24 12:01
就算無錢凈都要請姐姐啦,請鐘點仲貴又唔係日日幫手;姐姐可以煮下飯清潔屋企接送放學,學校咁多假期又或要 ...

分分鐘每月鐘點貴過姐姐~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

回覆樓主:

我有親戚單親帶住1個小學的小朋友,佢冇請姐姐,小朋友放學就去補習社,放長假都係。佢放工約6點幾就去補習社接小朋友返屋企煮飯,所有家務自己一腳踢。係辛苦啲,但一定平過請姐姐

珍珠宮

回覆樓主

你咁情況,冇人幫到手的話,根本唔使諗,學校長假期已經係冇得解決問題,唔通你吓吓(emoji)工咩?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

spikenard 發表於 18-8-24 11:35
升小1,4,5點放學,搵功課班,做完就回家,2個人的家務又不會好多的,倒不如請鐘點清潔,買餸的話星期天1 ...

小學好多假期,考試又會放早...... 唔容易呀

樓主加油呀
總有離別的時候

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

叫佢預備晚飯,日日洗廁所,抹家具,抹風扇,摺衣櫃,再唔係就比衫佢燙下.......

子爵府

保密 發表於 18-8-24 11:17
有無單親嘅 JM 可以分享一下呀?

離婚了!我有一個小朋友黎緊升小一,住公屋,我有返工(9-6),屋企無人 ...

接送小朋友已經好需要請啦

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

始終要睇實小朋友,唔係你做嘢都安心,支持你請姐姐

大宅

amy730 發表於 18-8-25 18:16
始終要睇實小朋友,唔係你做嘢都安心,支持你請姐姐

謝謝各位,已決定請姐姐了。仲開始揀緊喇,請海外要3個月到先黎到香港,呢幾個月,唯有頂硬上。

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

小朋友病左真係要有人睇,小一咁細小病都要兩三日,請姐姐啦,慳慳地都要

子爵府

回覆樓主:

可以叫姐姐煮埋中午果餐送去學校俾小朋友,一舉兩得。

子爵府

保密 發表於 18-8-24 11:39
但如果佢有唔舒服,我份工未必可以經常請到假。呢個就係我最主要的原因。好無奈
...

我雖然不是單親,我個小朋友以前都冇工人湊,放學去補習社,在屋企附近搵同校的街坊,萬一學校假,同街坊的小朋友都是一齊放,街坊湊,比番錢街坊。整體支出平過養個工人包食住。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

保密 發表於 18-8-25 18:28
謝謝各位,已決定請姐姐了。仲開始揀緊喇,請海外要3個月到先黎到香港,呢幾個月,唯有頂硬上。
...

有reference number 後自己寫信比入境講你嘅情希望加快申請
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

暑假點搞?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

請姐姐啦,加油

首頁

尾頁

跳至