胎印

菠蘿超人
|
請問胎印禁落去果下,皮膚會唔會變返正常色?
LOVE074
|
E...會喎, 禁多年都未試過
因生O係喉嚨正中間
但好快一閃即逝, 眼慢都睇唔到
為何會咁問既?
菠蘿超人
|
LOVE074 發表於 18-8-24 12:19
E...會喎, 禁多年都未試過
因生O係喉嚨正中間
但好快一閃即逝, 眼慢都睇唔到

因為bb手臂有一達紅左,出世時係無的,2小時後先有,唔知瘀左定係胎印,依家2個月仲未散
小華子
|
喺咩位置?如果係瘀黑色,要3個月甚至多啲時間才退。
我b嗰時2隻手背吊過針都要幾個月才開始淺色。
adaho123456
|
係咪黑色果隻,我個女手背有個好似手錶咁大嘅,到兩三歲就冇咗,近耳有一個紅色手指公咁大粒嘅就冇散到。而家十多歲重見但細粒咗。
菠蘿超人
|
小華子 發表於 18-8-24 13:00
喺咩位置?如果係瘀黑色,要3個月甚至多啲時間才退。
我b嗰時2隻手背吊過針都要幾個月才開始淺色。
...

之前紅色,依家暗紅色
菠蘿超人
|
adaho123456 發表於 18-8-24 13:16
係咪黑色果隻,我個女手背有個好似手錶咁大嘅,到兩三歲就冇咗,近耳有一個紅色手指公咁大粒嘅就冇散到。而 ...

之前紅色d,依家好似暗紅咁,唔知係咪散緊
好怕係胎印
小華子
|
菠蘿超人 發表於 18-8-24 13:29
之前紅色,依家暗紅色

啡啡地嗰啲9成9係胎痣。
剛出世時,醫院有無話俾你知有幾多撻印?
siupigwai
|
一般紅色的不會褪
瘀黑的2,3年會褪
菠蘿超人
|
小華子 發表於 18-8-24 13:34
啡啡地嗰啲9成9係胎痣。
剛出世時,醫院有無話俾你知有幾多撻印?

出世無的
菠蘿超人
|
siupigwai 發表於 18-8-24 13:35
一般紅色的不會褪
瘀黑的2,3年會褪

但見到係無之前咁紅喎
adaho123456
|
之前聽人講,紅色果隻其實係微絲血管,因為果個位嘅皮膚薄,所以就走咗出來,唔會散嘅
wcpcelia    發表於 18-8-24 16:41
siupigwai
|
菠蘿超人 發表於 18-8-24 13:40
但見到係無之前咁紅喎

係的,我女兒剛出生時都無,
2個月左右我發現頭近頸位有啲紅,
我初以為係熱「費」,但好耐都無散,好似有啲加深
之後一直都無好過,我先知係胎記
到而家幾歲了,都仲係度,不過係頭髮底
kwan1981
|
阿仔背脊有一撻遇水即紅,BB仔時我以為水溫過熱先搞到背脊紅咗一撻,後來發現原來嗰度一濕咗就會紅
菠蘿超人
|
adaho123456 發表於 18-8-24 13:41
之前聽人講,紅色果隻其實係微絲血管,因為果個位嘅皮膚薄,所以就走咗出來,唔會散嘅
...

會唔會係微絲血管爆左
因為我見到果達紅開始透d白色皮膚出來,好似散緊咁囉
yan0918
|
我b同您情況一樣...宜家好似淡左少粉,但變左暗紅色,係個眼皮位到..我都想知道會唔慢慢消失