中大O camp爆新生非禮師姐 搞手私了學生嘩然

mickeyeva
|

[p=28, null, left]中文大學護理學院迎新營爆出非禮疑雲。Facebook「CUHK Secrets」專頁有貼文指,校內O camp WhatsApp group流傳訊息,聲稱護理學院迎新營舉行期間,當學生在玩遊戲時,一名男新生被指涉嫌兩度非禮擔任工作人員的高年級女學生,據稱事後有其他工作人員向涉事新生了解事件,但該新生態度惡劣且對自己的行為毫無悔意,迎新營搞手考慮各方面因素後決定「私了」並無報警。事件引起學生嘩然,要求搞手交代詳情,並報警處理。中大指正了解事件。

護理學院迎新營本月十五至十八日舉行,懷疑非禮事件在上周五發生,有指事件涉及有人觸碰女生臀部。據知迎新營搞手決定不報警,但向外發布訊息,是希望提醒學生提高警惕,「你哋呢一屆有一個咁卑劣嘅人存在,以後你哋無論係大學定其他活動而有組聚嘅話,特別係牽涉酒精嘅場合,都想提醒你哋小心啲,尤其係女孩子要識得保護自己。」更稱若遇上事故,學生應主動求助。

中大醫學院發言人表示,留意到網上流傳有關迎新營的事宜,昨天已立即主動接觸籌辦單位及有關人士跟進事件,目前校方正在了解事件詳情及掌握細節,以作出公正及適當的處理。發言人又指,新生輔導聯合委員會會為籌辦迎新營的學生組織制訂指引,事前會為負責學生安排工作坊,提醒學生在舉辦活動時要注意的事項,包括要互相尊重和防止性騷擾,同時也向學生發信,提醒他們如對某些遊戲感到不安,可以有權選擇不參與。

不少網民留言批評護理學院迎新營搞手的做法,認為護理系學生日後有機會接觸病人身體,操守非常重要,一定要調查事件,否則「只係畀佢哋第二次犯罪嘅機會。」不少學生亦指事件涉及非禮,必須嚴正調查,「講得出嚟,就要有證有據,包庇或受冤都唔應該發生」、「你都識話佢對自己既行為毫無悔意,點解唔報警?」

yurijm
|
點會無啦啦[私了]?

感覺可能兩邊玩得太癲、也有言詞挑逗
有人失控毛手毛腳
crystal媽咪
|
o camp越嚟越荒淫無度, 唔報警啲人只會越嚟越過份
wcpcelia    發表於 18-8-24 16:23
甜心朱古力
|
yurijm 發表於 18-8-24 12:20
點會無啦啦[私了]?

感覺可能兩邊玩得太癲、也有言詞挑逗

當然要私了
年年間間大學,都係玩埋啲3級多,平時係師兄,今年變師弟,真係不知所謂
大學除非出左事,先會表面上理吓,下年再嚟玩過。
calvin1230hk
|
而家D大學生嘅素質......
提醒人地遇上事故,學生應主動求助。
不過佢地又私了,唔報警,咁即係點呢? 唔通等佢地又繼續私了,當冇事發生過?
milktealai
|
現代人將“非禮”睇得太輕了
sushiroll    發表於 18-8-24 13:10
大笨鐘
|
女師姐想唔想報警?主辦單位掌握証據唔報警?溫馨提示大家,提防同保護自己係有須要嘅~
rosey2056
|
完全唔應該私了,應該報警警察去查,如果個男仔係比人屈,又私了,百辭莫辯。如果男仔係罪有應得都應該受刑
究竟我是誰
|
mickeyeva 發表於 18-8-24 12:14
中文大學護理學院迎新營爆出非禮疑雲。Facebook「CUHK Secrets」專頁有貼文指,校內O camp ...

姑息養奸,自作自受
Charlotte_mom
|
樓上唔好講到年年間間都玩3級野得架
littlesister
|
Nursing
吹吹水
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-24 13:27

係事實
我侄仔都有同我講過,就算有女仔 嬲都唔會出聲,因為年青人心態,大家出得嚟玩真盡興, 有啲遊戲男女身體接觸,玩得過曬火位
yucl_hk
|
比人揸都唔報警?
甜心朱古力
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-24 13:27

唔該你了解吓班大學生,玩埋d乜遊戲先,你唔係以為係第1年發生博懵嘅事。
|
littlesister 發表於 18-8-24 13:39
Nursing

呢下更驚嚇呀
木土土
|
mickeyeva 發表於 18-8-24 12:14
中文大學護理學院迎新營爆出非禮疑雲。Facebook「CUHK Secrets」專頁有貼文指,校內O camp ...

是否報警,應該係受害人當事人決定。若不太過份,這情況,相信大部分女生都會選擇不報警。

所以我覺得唔關攪手事

SASA滾
|
yucl_hk 發表於 18-8-24 13:43
比人揸都唔報警?

你都要知佢哋玩緊乜遊戲先
好似獎門人當年遊戲,有人話好玩,有人話低俗,但當年大學生就好鍾意玩。
esmehouse
|
tansyneko
|
年年O Camp都有事出
洋洋
|

啱, 我仔剛玩完, 已第三年(組仔, 組爸, 組爺), 完全冇3級嘢喎