有無方法增加母乳?

Fiona_chou
|

我已經餵/泵奶14 個月,母乳已經好少好少。請問各位媽媽有冇偏方可以幫忙增加母乳。我們已經飲好多湯水。

Thank you
章魚妹妹
|
魚湯,通草,花生,三文魚,豆漿,呢d我食親飲親都會好上奶!
Fiona_chou
|
章魚妹妹 發表於 18-8-26 02:14
魚湯,通草,花生,三文魚,豆漿,呢d我食親飲親都會好上奶!

謝謝你。我依家餵咗13M, 希望仲可以增加
mrshong2011
|
我飲豆漿和食 more milk plus 都多啲奶,有媽媽話過飲通草和王不留行都多奶,但我怕涼,唔敢飲。
Fiona_chou
|
mrshong2011 發表於 18-8-26 12:59
我飲豆漿和食 more milk plus 都多啲奶,有媽媽話過飲通草和王不留行都多奶,但我怕涼,唔敢飲。
...

謝謝你,等我嚟完M 試下通草先
一杯凍奶茶
|
放假在家泵多幾次,多激刺就多奶

同埋留意汲取營養量
kiki0602
|
飲多啲水,飲多啲湯,例如:章魚黑豆湯,不過,最重要係飲多啲水
asgard
|
回覆 Fiona_chou 的帖子

有冇飲過上奶湯水?又或者可以試下催乳,我個朋友之前就試過香港催乳中心嘅催乳服務,佢話個度d催乳師會同媽媽按摩,又會教媽媽正確嘅埋身方法。佢話按左幾次之後奶量都有升番,有時係屋企自己都做下護理,奶量都會keep住有~
Fiona_chou
|
asgard 發表於 18-9-18 18:35
回覆 Fiona_chou 的帖子

有冇飲過上奶湯水?又或者可以試下催乳,我個朋友之前就試過香港催乳中心嘅催乳服 ...

謝謝你,我試下先
yuki717
|
可以試下雞蛋煲鮮奶,好上奶。加上按摩,最重要係腋下同乳房後方d位都要按,由後輕力推到乳暈,將後奶推出黎
Korala
|
yuki717 發表於 18-9-20 16:27
可以試下雞蛋煲鮮奶,好上奶。加上按摩,最重要係腋下同乳房後方d位都要按,由後輕力推到乳暈,將後奶推出 ...

請問按摩係每日接幾次,按幾耐?
yuki717
|
Korala 發表於 18-9-26 08:40
請問按摩係每日接幾次,按幾耐?

按摩日日都做得,每邊每次15分鐘
saith
|
回覆 yuki717 的帖子

請問雞蛋煲鮮奶點整?
yuki717
|
saith 發表於 18-11-12 18:04
回覆 yuki717 的帖子

請問雞蛋煲鮮奶點整?

牛奶(500毫升) 2樽

做法

1.通草洗淨備用。

2.雞蛋打勻成蛋汁,備用。

3.先將牛奶倒入煲內,加熱待煮沸後,放入通草及蛋汁。

4.待雞蛋熟透後攪拌即可飲用。

健康貼士

此飲料做法簡單,味美鮮甜,營養豐富又有美乳豐胸、增長乳汁之功效,對婦女有助增長美態,每星期可飲用一至兩次,功效更好。
Happy-pp
|
Fiona_chou 發表於 18-8-26 20:27
謝謝你,等我嚟完M 試下通草先

我睇中醫,問點解仲未黎m ,佢話一黎m 就會奶量少,你睇下中醫,睇下有無得多d
mgmismicgmic
|
Fiona_chou 發表於 18-8-24 12:23
我已經餵/泵奶14 個月,母乳已經好少好少。請問各位媽媽有冇偏方可以幫忙增加母乳。我們已經飲好多湯水。

...

每次都畀B啜清/泵清/泵完再用手擠清
總之就係清空個胸,等身體意識到要追奶
Sypoon
|
其實只要做齊基本野,例如喂多啲、飲多啲水、唔好節食,通常都會夠奶。可以參考一下依篇文章:

https://ourhappysmallfamily.com/breastfeeding-1/
Fiona_chou
|
Sypoon 發表於 18-11-26 11:02
其實只要做齊基本野,例如喂多啲、飲多啲水、唔好節食,通常都會夠奶。可以參考一下依篇文章:

https://ou ...

謝謝你幫忙提供資料。阿囡唔鐘意飲奶粉奶。
Sypoon
|
Fiona_chou 發表於 18-11-26 11:10
謝謝你幫忙提供資料。阿囡唔鐘意飲奶粉奶。

我仔女都唔鐘意(emoji)(emoji)所以屋企罐奶粉都係得個擺字
Fiona_chou
|
Sypoon 發表於 18-11-26 11:20
我仔女都唔鐘意(emoji)(emoji)所以屋企罐奶粉都係得個擺字

我就快無奶了。日產量勁低