懷孕中期情緒起伏

Chinyin
|
大家好!我是第一次發post,也不知內容是否適當,如不適合,請告知del post。
我是第一次懷孕,現已踏入懷孕中期。
懷孕初期陀得不太穩定,幸好順利度過。可是,我發覺最近經常感到憂慮,總是擔心BB的平安。
我本身性格容易焦慮,又一直因身體不太好而自卑。
懷孕後,瞓牀瞓了兩個多月,直至狀況好像越來越好,家人又不斷支持,便有信心起來。但最近有長輩說我的人奶可能影響BB,又笑說我不會夠奶。我又擔心起來,不只是餵哺問題,還怕自己的健康狀況會影響胎兒。
我知道這樣焦慮對胎兒有影響,而有經驗的朋友說懷孕的確會擔心很多關於BB的事。
請問我這樣的狀況是正常嗎?
芬豬豬
|
Chinyin 發表於 18-8-24 13:22
大家好!我是第一次發post,也不知內容是否適當,如不適合,請告知del post。
我是第一次懷孕,現已踏入懷 ...

擔心係正常呀,盡量放鬆心情,至於人奶方面,唔係長輩話乜就乜,到時問姑娘好過啦,我都係無乜人奶,努力過就ok,現在多啲休息,加油呀
Che_Che
|
放鬆心情,不要想太多,加油
Chinyin
|
芬豬豬 發表於 18-8-24 14:14
擔心係正常呀,盡量放鬆心情,至於人奶方面,唔係長輩話乜就乜,到時問姑娘好過啦,我都係無乜人奶,努力 ...

多謝您❤️
Chinyin
|
Che_Che 發表於 18-8-24 14:16
放鬆心情,不要想太多,加油

多謝您❤️
kmbb519
|
唔好諗咁多啦,無奶都無所謂,而家d奶粉都好好營養,唔好比壓力自己,呢d野都唔到你控制... 我身邊好幾個朋友都全奶粉,但有幾個只因為懶/怕煩 但佢地d b都肥肥白白好健康呀,所以你都唔駛咁擔心

Chinyin
|
kmbb519 發表於 18-8-24 14:35
唔好諗咁多啦,無奶都無所謂,而家d奶粉都好好營養,唔好比壓力自己,呢d野都唔到你控制... 我身邊好幾個朋 ...

多謝您啊❤️
其實我也做了心理準備,未必餵到人奶,但因為之前被親戚說我身體差,話我有咗都難生,甚至以為我曾經小產。雖然佢哋應該唔係惡意,但因為我本身的確因健康唔好,曾經quit u及停職,所以一直沒信心。
以前一個人倒沒所謂,現在有了BB,才發覺自己有多害怕,看到自己體重下降、每天也吐出血絲、經常把吃下的吐出來、每晚又只睡到四小時,總擔心BB營養不足。
幸好,現在似乎身體已漸適應。早兩天產檢,醫生說胎兒健康,心裏很欣悅。
真希望自己能勇敢一點,不要因自己的情緒影響胎兒!
dolldollk
|

個個媽媽有咗都會好擔心, 好正常架~身體唔好就休同埋食到好, 人奶就大部份人都會有奶, 多有多食, 少有少食~都有媽媽抗體架~唔夠就加埋奶粉~同埋而家而上奶方法多的是, 有心既就唔使怕架喇~反而心情會好大影響到身體情況, 所以為咗bb就放鬆d, 覺得緊張就深呼吸, 多d同可以分享既人講, 咁樣過下過下就好快到生架喇~~(講就咁講, 我自己係初期都係好緊張 不過為咗bb咩都要relax )加油
Chinyin
|
dolldollk 發表於 18-8-24 15:11

個個媽媽有咗都會好擔心, 好正常架~身體唔好就休同埋食到 ...

好多謝您❤️
kmbb519
|
Chinyin 發表於 18-8-24 14:47
多謝您啊❤️
其實我也做了心理準備,未必餵到人奶,但因為之前被親戚說我身體差,話我有咗都難生,甚至以 ...

d人把口真係衰!唔好理佢地,保持心境開朗好重要,既然醫生都話bb健康就得啦,我識人身體勁差一日病到黑 得八十磅 都生到健康b, keep住產檢 mon住就可以
如果你嘔得勁,問下醫生駛唔駛食supplement, 有d孕婦營養丸可以吃下,盡量吃多d營養食物(如蛋,奶,芝士)bb都吸收架
Chinyin
|
kmbb519 發表於 18-8-24 17:23
d人把口真係衰!唔好理佢地,保持心境開朗好重要,既然醫生都話bb健康就得啦,我識人身體勁差一日病到黑 ...

好多謝您❤️因為本身胃有事,加上決定要生育前一直食長期藥,所以醫生建議唔食supplement。懷孕前有飲孕婦奶粉,醫生建議懷孕後唔飲,所以依家已經停埋。其實我妊娠反應唔算嚴重,只係之前啲病要停哂藥,連需要時服都唔太好,所以初期有啲辛苦。同埋平時都會執屋煮飯,又鐘意周圍去,無唸過瞓牀真係離唔開張牀,但又瞓唔到,意料之外(emoji)
kmbb519
|
Chinyin 發表於 18-8-24 17:58
好多謝您❤️因為本身胃有事,加上決定要生育前一直食長期藥,所以醫生建議唔食supplement。懷孕前有飲孕 ...

好多人都係咁,加油呀,為左bb 值得嘅!十個月好快過
Chinyin
|
kmbb519 發表於 18-8-24 18:03
好多人都係咁,加油呀,為左bb 值得嘅!十個月好快過
...

我會加油架!好多謝您❤️❤️
umag2338
|

加油(emoji)(emoji) 唔好諗甘多 BB健康出世先最重要 孕期好快過 加油(emoji)(emoji)
Chinyin
|
umag2338 發表於 18-8-24 18:23
加油(emoji)(emoji) 唔好諗甘多 BB健康出世先最重要 孕期好快過 加油(emoji)(emoji)
...

謝謝您❤️
haha748494
|
退一萬步講,就算唔可以喂人奶,都可以喂奶粉啫。保持輕鬆心情對BB健康發育系最好嘅。
Chinyin
|
haha748494 發表於 18-8-25 16:57
退一萬步講,就算唔可以喂人奶,都可以喂奶粉啫。保持輕鬆心情對BB健康發育系最好嘅。 ...

謝謝您❤️
falalala
|
盡量放鬆,唔好比未知既將來影響自己,盡情享受懷孕既樂趣,因為你開心bb係感覺到的,無人奶咪食奶粉囉,唔好有壓力,又或者你到時多到爆奶呢,邊個知啫,係咪?'
放鬆
Chinyin
|
falalala 發表於 18-8-25 19:53
盡量放鬆,唔好比未知既將來影響自己,盡情享受懷孕既樂趣,因為你開心bb係感覺到的,無人奶咪食奶粉囉,唔 ...

謝謝您❤️