原先想話飲奶等自己營養好d俾bb, 點知肥左十幾磅

pancake65
|
好唔開心, 真係肥左十幾磅...原先諗住飲奶粉係令自己營養夠可以俾到足夠營養bb, 等bb飲到優質嘅人奶, 點知自己都肥埋
crystalmakk
|
會唔會淨係肥到媽咪肥唔到BB?
EstrellaDamm
|
pancake65 發表於 18-8-24 13:42
好唔開心, 真係肥左十幾磅...原先諗住飲奶粉係令自己營養夠可以俾到足夠營養bb, 等bb飲到優質嘅人奶, 點知 ...

傻豬,正常人均衡飲食,加埋孕婦綜合維他命丸,有必要先照醫生指示加鈣片或其他補充品,唔會唔夠營養。醫生都唔建議一般孕婦食孕婦奶粉啦。唔好信晒廣告吧。

KiKi0806
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-24 22:51
傻豬,正常人均衡飲食,加埋孕婦綜合維他命丸,有必要先照醫生指示加鈣片或其他補充品,唔會唔夠營養。醫 ...

Agree, 我都係食孕婦綜合維他命丸, 無飲孕婦奶粉, 特別係有妊娠糖尿就更加唔好飲奶粉.
annieip520
|
飲呢啲奶粉個陣最好就睇清楚佢後面個ingredients, 有啲脂肪含量好勁
pancake65
|
annieip520 發表於 18-8-26 13:57
飲呢啲奶粉個陣最好就睇清楚佢後面個ingredients, 有啲脂肪含量好勁
就係最衰自己無睇, 淨係睇到話營養夠...依家要減磅都好難, 唔飲奶粉又驚俾唔夠營養bb
juicyjuice
|
回覆 pancake65 的帖子

如果jm關注營養同埋肥胖嘅問題,不如試飲雅培媽媽奶粉......我睇過佢嘅脂肪含量比低脂鮮奶仲要低好多,飲左唔怕肥到自己而比到營養bb
EstrellaDamm
|
juicyjuice 發表於 18-8-27 10:04

如果jm關注營養同埋肥胖嘅問題,不如試飲雅培媽媽奶粉......我睇過佢嘅脂肪含量比 ...

呢隻可能脂肪係低,但糖分絕對高過鮮奶。。。而且味道我覺得麻麻。有興趣嘅最好試咗 sample 先,同埋睇清楚營養標籤,自己作比較。
kayu826
|
我無飲奶,因為我本身唔飲,淨係食一堆supplement,暫時無咩點肥
pancake65
|
juicyjuice 發表於 18-8-27 10:04

如果jm關注營養同埋肥胖嘅問題,不如試飲雅培媽媽奶粉......我睇過佢嘅脂肪含量比 ...
我無為意原來有呢隻奶粉, 等我去睇下個營養標籤先再決定轉唔轉, thanks
Gloria22sen
|
媽媽奶粉好肥架,飲高鈣脫脂奶咪夠晒營養,醫生話只要均衡飲食,適量補充品已經夠供營養比bb,過量飲食真係肥晒自己度咋
meimeiiikwok
|
唔好話飲奶粉,我啱啱有咗,好聽話咁每日飲一枝高鈣低脂鮮奶,到5個月之後都重咗成5kg。
正常人可能會諗大肚婆1個月重1kg唔過分呀?! 我都以為好正常,點知醫生話我重得好誇張喎... ...叫我轉飲脫脂。
我現家連奶都唔敢飲
10幾磅即係唔夠10kg啦。樓主幾時預產期?
如果真係覺得自己肥得好誇張就停止飲奶粉啦!反正好多證據顯示奶粉對BB嘅營養吸收真係冇特別幫助。反而平時飲食更加重要。
(而且奶粉好高糖份。吸收咁多糖人都會易老啲!)
唔洗驚小朋友唔夠營養架!因為媽媽食啲咩,身體第一時間會俾咗BB吸收先。所以放心啦。

如果一個唔覺意已經食大咗個胃,試下少食多餐,飲多啲水(增加飽腹感)。
都仲係唔得嘅。就唯有平常心啦!生完之再減囉。
(不過樓主應該可以控制到嘅係咪? 加油呀!)
pinkyleung75
|
其實飲食均衡都夠架啦 如果想補埋鈣 就額外食鈣片 我見Jamieson好多媽媽都食佢隻鈣 我果時都係咁 BB都好夠營養