***碌玖初玩之第一印象

baby668
|
今日各大電器店已經放上samsung Note 9, 剛好百老匯將note8同note9放埋一齊,可以做一個詳細對比,首先 NOTE 9 在純白底之下明顯偏黃, 我之前都讚賞Note8佢嘅屏幕色準 ,做得比之前明顯有進步,雖然屏幕有小小偏藍, 但在白底之下個人覺得屏幕新不如舊, 再度測試相機嘅時候, 兩代嘅相機係用完全一樣嘅硬件, 只係note9將佢優化咗, 在日光之下基本上兩者可以講話完全冇分別, 但在店內嘅燈光之下,作出嘅測試,感受到新舊嘅鏡頭調教方面,係note9優勝 ,當然測試唔到夜景,估計必定會有改善, 至於三星吹到天上有地下冇嘅4000 mah大電量, 外國網站評測實際上操作 ,連續用七小時左右手機就會冇曬電, 舊款note8連續操作,若六個小時多啲就會冇曬電

講到價錢 Note 9嘅6G ram +128G rom賣天價$7698,而8G ram +512G rom 更加埋嚴重脫離現實價九千幾蚊

** 毫無突出嘅config,加上完全冇驚喜嘅售價, 完全睇唔到佢有任何一個理由會大賣, 絕對相信佢都同note8差唔多,一樣係隆重收場**

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ravian
|
baby668 發表於 18-8-24 13:42
今日各大電器店已經放上samsung Note 9, 剛好百老匯將note8同note9放埋一齊,可以做一個詳細對比,首先 NOTE ...

note 9真係無咩突破喎,不如買note 8仲好
baby668
|
ravian 發表於 18-8-24 23:29
note 9真係無咩突破喎,不如買note 8仲好

我以前都講過,Note 8 除非128G版價錢 在五千蚊以下, 否則根本唔需要入手
ravian
|
baby668 發表於 18-8-24 23:55
我以前都講過,Note 8 除非128G版價錢 在五千蚊以下, 否則根本唔需要入手
...

唔知要等到幾時啦
curryfishball
|
baby668 發表於 18-8-24 23:55
...

薯乜通$56??,算跌左未?大概幾錢先值得入note 8?
baby668
|
ravian 發表於 18-8-25 11:37
唔知要等到幾時啦

S9推出約兩三個月後, 當時S8+ 64GB 行貨小店清貨,$3600, 大家可以用呢個價做參考
ravian
|
baby668 發表於 18-8-25 13:09
S9推出約兩三個月後, 當時S8+ 64GB 行貨小店清貨,$3600, 大家可以用呢個價做參考
...

小店信得過嗎
baby668
|
curryfishball 發表於 18-8-25 12:25
薯乜通$56??,算跌左未?大概幾錢先值得入note 8?

每人價值觀不同,我認為唔值,但可能你覺得抵
|
baby668 發表於 18-8-30 12:38
每人價值觀不同,我認為唔值,但可能你覺得抵

我完全無概念,純粹係有需要要換機,才留意電話款式,或者等note9正式推出先睇下note8價會唔會回落。
ravian
|
curryfishball 發表於 18-8-30 14:01
我完全無概念,純粹係有需要要換機,才留意電話款式,或者等note9正式推出先睇下note8價會唔會回落。
...

今日行過胃訊見到會員用20積分就可以$5000多d就買到note 8
|
ravian 發表於 18-8-30 22:05
今日行過胃訊見到會員用20積分就可以$5000多d就買到note 8

Thank you!不過我唔係會員 ,尋日經過數碼通都無display note 8,無得試玩,只有note 9.
ravian
|
curryfishball 發表於 18-8-31 07:25
Thank you!不過我唔係會員 ,尋日經過數碼通都無display note 8,無得試玩,只有note 9. :wahaha ...

試玩過碌9真係同碌8分別唔大,實在無驚喜呀
baby668
|
咁快出現問題
https://qooah.com/2018/09/08/samsung-shit-cs-in-hk/amp/
MandyT1
|
baby668 發表於 18-9-8 22:37
咁快出現問題
https://qooah.com/2018/09/08/samsung-shit-cs-in-hk/amp/

投訴人吹毛求疵,根本就不是漏光,是正常物理現象。OLED何來會漏光?
baby668
|
MandyT1 發表於 18-9-9 08:56
投訴人吹毛求疵,根本就不是漏光,是正常物理現象。OLED何來會漏光?

重現note7爆炸事件, 睇嚟又有大量法律 訴訟

https://qooah.com/2018/09/17/galaxy-note-9-explosion/amp/