原來延禧的服裝頭飾咁講究

yukiszucs
|

一直只係覺得延禧攻略的服裝頭飾好靚, 比起以往的古裝劇完全唔老土,
咁啱睇到條YT條先知原來所有野都超講究, 連頭上既絨花, 刺綉 & 手上把扇都係非物質文化遺產, 大陸劇製作真心好認真, 真心佩服

https://youtu.be/7yRQeaUfc7M

wcpcelia    發表於 18-8-25 16:09
tsung
|
良心製作
brbaby2007
|
yukiszucs 發表於 18-8-24 13:46
一直只係覺得延禧攻略的服裝頭飾好靚, 比起以往的古裝劇完全唔老土,
咁啱睇到條YT條先知原來所有野都超講究 ...

所以都唔知點解會有人話如意嘅服裝好過延禧
秋思
|
brbaby2007 發表於 18-8-24 16:05
所以都唔知點解會有人話如意嘅服裝好過延禧

如懿第一集,霍建華著到成個青BB咁
brbaby2007
|
秋思 發表於 18-8-24 16:19
如懿第一集,霍建華著到成個青BB咁

但如妃成個老女人
yukiszucs
|
回覆 秋思 的帖子

佢隻青色令我諗起keropi
秋思
|
yukiszucs 發表於 18-8-24 16:21
回覆 秋思 的帖子

佢隻青色令我諗起keropi

選秀班秀女,著到好似聖誕樹
yukiszucs
|
wcpcelia    發表於 18-8-25 16:09
mariefish
|
延禧服式係靚
wyl
|
係,我上星期六睇快樂大本營先知,真係好細緻好用心,皇上件袍仲繡咗半年先完工
chitchitmum
|
我覺得佢用色好舒服,唔知點形容,成個景同衫好典雅
stagea
|
至like係襯哂色tone
crystal媽咪
|

gmvn123
|

睇完延禧,再睇如懿,完全比下去,睇慣延禧啲色由頭到腳都襯到絕,如懿啲衫同髮飾真係唔得,花碌碌咁,比佢啲海報呃左咁
Cowboy100
|
特別留意皇上既龍袍,繍得真係好好,食豬肉果幕,皇上成套正裝,佢一企起身,我嘩左一聲,之後目光不斷睇佢套衫
itdididi
|
我可能好不敬,
但真心想講,
周迅個樣越睇越似薛芷倫

兩個都係美人,何苦要咁執著於「美」呢樣捉唔緊嘅野上面呢
wannabe118
|

皇后話佢既戲服一套要40萬
Ryanma
|
wannabe118 發表於 18-8-24 19:26
皇后話佢既戲服一套要40萬

如㦤 邊有錢跟呢d細節嘢,所有budget 俾曬周小姐做片酬
jy0022
|
itdididi 發表於 18-8-24 19:11
我可能好不敬,
但真心想講,
周迅個樣越睇越似薛芷倫

你一點都冇不敬吖,話佢似薛芷倫已好好,我覺得佢似夏惠姨呀。
yukiszucs
|
jy0022 發表於 18-8-24 19:46
你一點都冇不敬吖,話佢似薛芷倫已好好,我覺得佢似夏惠姨呀。

我覺得佢似邵音音