18週 荷爾蒙改變 全身好痕 仲延變成濕疹 有咩舒緩方法?

hoimin
|
睇左西醫 話係懷孕荷爾蒙改變 返健康院 醫生都係咁講 開左止痕藥膏同抗敏藥俾我 但冇乜效 痕到夜晚瞓唔到 近兩日仲慢延到上面 面 眼皮 眼角 耳背 頸有濕疹 又痕又出水 好肉酸
孕前一直都冇皮膚問題 陀第一胎都冇事
各位媽媽有咩舒緩方法?好驚傳俾bb
haha748494
|
你話姐煲D金銀花水洗下。
chungcharity
|
hoimin 發表於 18-8-24 14:08
睇左西醫 話係懷孕荷爾蒙改變 返健康院 醫生都係咁講 開左止痕藥膏同抗敏藥俾我 但冇乜效 痕到夜晚瞓唔到 ...

我之前都試過
沖涼唔好用太熱嘅水
沐浴液用ph7嘅
用金銀花水抺身
再用有機椰子油揸身

我三個星期好返晒啦
三個星期

Evacheng36
|
我都係。第一胎都冇乜,依家第二胎,19W了,搞到兩邊胸花曬!夜晚痕醒,我打算睇下中醫。
Kayibobo
|
第一胎時,我係4,5個月開始痕
後來愈來愈嚴重,手,腳,肚都有
因為我忍唔到手r到損哂
醫生有開止痕藥我食,但因為我唔想成日食,
多數夜晚時會食,等自己好訓d
但其實食左都仲有小小痕。
醫生有開藥膏比我,但覺得無乜幫助。加上情緒唔好,濕疹一定更加差
我生完後,先去睇皮膚科。但睇時都要1年時間去醫
個時好驚再生
怕再陀又出,好彩今胎,第2胎暫時無濕疹,
所以應該係荷爾蒙問題
hoimin
|
Kayibobo 發表於 18-8-26 10:59
第一胎時,我係4,5個月開始痕
後來愈來愈嚴重,手,腳,肚都有
因為我忍唔到手r到損哂

咁請問你第一胎皮膚差有冇傳到俾bb呀?
hoimin
|
haha748494 發表於 18-8-25 17:06
你話姐煲D金銀花水洗下。

試過啦 對我冇乜效
bchuma
|
睇左西醫 話係懷孕荷爾蒙改變 返健康院 醫生都係咁講 開左止痕藥膏同抗敏藥俾我 但冇乜效 痕到夜晚瞓唔到 ...

用金銀花水沖涼,注意唔好出去曬太陽,全身擦cream!
菩提子
|
chungcharity 發表於 18-8-25 18:08
我之前都試過
沖涼唔好用太熱嘅水
沐浴液用ph7嘅

請問哪隻沐浴露是ph7的?
Kayibobo
|
hoimin 發表於 18-8-26 16:39
咁請問你第一胎皮膚差有冇傳到俾bb呀?

我本身細個都可能摺位就會有小小濕疹
但大個後就無
所以我唔知算唔算本身自己有濕疹
但我仔出世2,3個月開始有濕疹
我同我仔一齊睇。依加快4歲
基本上都ok,我地停左睇皮膚科好耐
我仔可能卒眼卒面會易起粒粒
同天氣乾一定要多搽cream
queenqueen21
|

我都係!一行耐少少就全身痕死