0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

winbabyg 發表於 18-8-28 00:05
你女女一向係咁?
我自己覺得唔正常。因為一向都係黃黃綠綠。但突然間變左咁既狀態。便便好似人地肚屙咁。 ...
Ok thanks
你可否睇完醫生再update 我
我記得自從兩個月之後加了水比佢飲之後,d 便便開始稀糊仔,依家仲有10日就三個月了
你有冇比水佢飲?我試下停水之後,睇下d 便便又變成點,thanks

大宅

回覆樓主:

似乎冇問題,細b便便係會稀D,唔會好似大人咁一條條架,直到加固先會開始變杰身,綠色係因為鐵質吸收唔哂排返出來,如果bb食得訓得生長線ok就唔好再轉啦!

別墅

winbabyg 發表於 18-8-27 23:56
醫生無講。佢淨係話可能奶粉唔適合。建議我轉能恩試下。但轉左都無用。一樣水
...

我睇開仁安嘅兒科醫生佢哋話能恩嘅便便係綠色同埋好水,因為水解蛋白奶粉就係咁
我問佢使唔使轉奶粉,佢話唔使,好正常
不過case by case,你最好問下你的醫生

禁止訪問

複式洋房

mmkk28 發表於 18-8-28 02:45
Ok thanks
你可否睇完醫生再update 我
我記得自從兩個月之後加了水比佢飲之後,d 便便開始稀糊仔,依家仲有 ...

琴日睇完兒科醫生。佢話d便便狀態都叫接受到。但要留意便便有無黏住d好似鼻涕咁既野。如果有。有可能腸發炎。同埋可能bb細。佢話膽去腸果度分解問題....等等。太詳細。我講唔到比你知。醫生開左腸胃藥粉。同比左個樽仔。佢話如果食左藥粉都係咁水。可以驗下大便安心d!
我就無咩比水bb飲。係呢兩日有咳先用針筒比幾啖佢飲咋!

複式洋房

asukav6 發表於 18-8-28 07:56
似乎冇問題,細b便便係會稀D,唔會好似大人咁一條條架,直到加固先會開始變杰身,綠色係因為鐵質吸收唔哂 ...

都唔再轉奶粉了。咁細個怕適應唔到。thx

複式洋房

Dcircleg 發表於 18-8-28 15:09
我睇開仁安嘅兒科醫生佢哋話能恩嘅便便係綠色同埋好水,因為水解蛋白奶粉就係咁
我問佢使唔使轉奶粉,佢話 ...

其實未轉能恩之前。由出世到2個幾月都係食雪印。亦都無問題。係突然間開始變左水。驚有問題去睇醫生。醫生叫試下轉能恩。食左都係咁。所以擔心。thx

禁止訪問

大宅

winbabyg 發表於 18-8-27 14:49
好似張相咁。每次便便都係咁。唔係日日有得去。通常隔日先有便便 !
你女便便係咪咁?

呢隻質地係正常,唔算水

大宅

siusiubao 發表於 18-9-6 13:46
水成咁? 我B腸道算敏感都冇咁誇張, 後尾轉左雅培隻親護便便就變返正常, 可能因為佢係水解100%乳清蛋白同 ...

我bb都飲緊雅培親護,腸胃好咗,佢依家兩個月大,唔知應該幾時轉返普通奶粉呢,你會俾bb飲幾耐先轉呢

伯爵府

winbabyg 發表於 18-8-24 14:40
bb3個月。出世一直都係食開雪印。便便由黃色轉墨綠色。今個月頭開始。發覺bb d 便便好水。去睇醫生。醫生話 ...

建議你問下醫生

大宅

winbabyg 發表於 18-9-1 11:10
琴日睇完兒科醫生。佢話d便便狀態都叫接受到。但要留意便便有無黏住d好似鼻涕咁既野。如果有。有可能腸發 ...
Thanks
我都去了睇醫生丶show 相比醫生睇話便便正常,希望大家bb 身體健康喔

禁止訪問

大宅

siusiubao 發表於 18-9-15 19:49
我問醫生話唔洗轉架! 夠營養可以飲到大, 因為親護真係飲得啊B好好, 聽到唔洗再轉即刻鬆晒
...

唔該晒你呀,我仲擔心親護奶粉唔夠營養添,我個bb飲親護都飲得好好,都唔係咁想轉奶粉

首頁

尾頁

跳至